Annonce
Horsens

Gågadebruger savner handicapvenlighed: Hvor skal jeg parkere?

Jette Ellesøe har kun været på gågaden i Horsens tre-fire gange, siden renoveringsarbejdet gik i gang for et år siden. Før det var hun der hver uge. Det skyldes blandt andet, at hun som gangbesværet ikke længere føler det muligt at parkere tæt på gågaden. Foto: Michael Svenningsen
Jette Ellesøe oplever, at parkeringsmulighederne for handicappede ved gågaden er stærkt forringede, og frygter, at de utilgængelige forhold vil vare ved. Kommunen bekræfter, at gågaden periodevist er spærret, men slår fast, at forholdene for bilister med handicapskilt og særlig tilladelse er uændrede.

Horsens: "Hvad gør vi, som har handicapskilt, og som plejer at kunne parkere på gågaden, for at kunne parkere tæt på Strøget?"

Sådan lyder et spørgsmål, Folkebladet har modtaget fra Jette Ellesøe, der bor i Grumstrup nær Hovedgård, og som, inden gågaderenoveringen gik i gang, besøgte gågaden hver uge.

Det seneste år har hun kun været på gågaden tre-fire gange, og det skyldes udelukkende, at hun oplever det som umuligt at parkere tilpas tæt på gaden.

- Jeg har dårlig ryg og dårligt knæ og er dårligt gående. Derfor har jeg fået en brik, så jeg kan køre ind ved indgangen til Jessensgade, hvor der står en pille, og parkere langs Jessensgade, Hospitalsgade eller Hestedamsgade i min bil med handicapskilt. Men siden de begyndte at renovere gågaden, har jeg slet ikke kunnet komme ind med bil, fordi der er spærret af, siger Jette Ellesøe.

- Jeg har kontaktet kommunen, der har henvist mig til passagen mellem Rådhustorvet og Søndergade, men her er der kun fire parkeringspladser, som altid er optaget af blandt andet håndværkere. Så det er blevet næsten umuligt at komme i nærheden af strøget, når man er handicappet, siger hun.

Annonce

Spørg Folkebladet - Vores Gågade

Gågaden er midt i en ansigtsløftning af de helt store. Ny belægning, ny belysning og meget mere er på vej på byens mest attraktive gade.

Journalisterne på Horsens-redaktionen sætter spot på fremtiden for byens hovedstrøg i kampagnen ”Spørg Folkebladet – Vores Gågade”.

Hvilke spørgsmål rejser renoveringen? Undrer du dig over noget?

Stort eller småt – skriv til os på redaktion.hsfo.dk/spoergfolkebladet, hvor vi samler spørgsmål og svar.

Kører til Vejle eller Aarhus

Jette Ellesøe er bekymret for, om det generelt er slut med at køre ind på gågaden, også når renoveringsarbejdet er tilendebragt.

- Og selv hvis det bliver tilladt, må det nødvendigvis blive svært at parkere på Jessensgade, som jo bliver plantet til med træer, siger hun.

Med de nuværende forhold har Jette Ellesøe opgivet at bruge gågaden i Horsens. I stedet kører hun til Vejle eller Aarhus.

- Der er forholdene bedre, blandt andet ved Bruuns Galleri i Aarhus, hvor der er gode handicapparkeringspladser, siger hun.

En etableringsperiode

Lene Holmgaard, arkitekt ved Horsens Kommune, der er projektansvarlig for gågaderenoveringen, ønsker ikke at kommentere den konkrete problemstilling.

Hun bekræfter dog, at renoveringen af gågaden har medført ændringer for dem, der er vant til at kunne køre ind på gågaden.

- Vi er i en periode, hvor tingene er under etablering, og i anlægsfasen er der steder, man midlertidigt ikke må køre ind, fordi der er tale om byggepladser. Sådan er det under et projekt som dette, siger Lene Holmgaard.

Lene Holmgaard bekræfter også, at kommunen henviser til alternative parkeringsmuligheder, når et område er spærret.

Arkitekten betoner samtidig, at Jessensgade kun har været spærret periodevist, siden renoveringsarbejdet gik i gang.

- For eksempel da det hele var gravet op eller i forbindelse med opsætning af inventar. Efter den ny belægning er blevet lagt, har det været muligt at færdes på Jessensgade, siger Lene Holmgaard.

Til september vil Jessensgade atter blive spærret, når der skal lægges epoxyfuge. Her vil der fra kommunens side blive henvist til andre parkeringsmuligheder, lover Lene Holmgaard.

Dagens spørger

Jette Ellesøe spørger:

"Hvad gør vi, som har handicapskilt, og som med en brik plejer at kunne parkere på gågaden, for at kunne parkere tæt på Strøget?"

Du kan også stille spørgsmål eller dele din undren på redaktion.hsfo.dk/spoergfolkebladet

Fokus på handicapvenlighed

Lene Holmgaard lægger vægt på, at gågadeprojektet generelt ikke påvirker forholdene negativt for bilister med handicapskilt, som har en brik til at køre ind på gågaden.

- Gågadeprojektet går ikke ind og ændrer ved de ting. Og selvom der bliver plantet træer, bliver der i det nye projekt indrettet "lommer" i gaden, hvor man kan parkere med handicapskilt og tilladelse. Men Jessensgade er jo den smalle gade i projektet, så der er naturligvis ikke så meget plads, som der er på Søndergade, siger Lene Holmgaard, der samtidig opfordrer gågadebrugere med lavpraktiske spørgsmål til at henvende sig til kommunen eller Buus' anlægsgartnere.

Lene Holmgaard betoner også, at handicapvenlighed generelt har spillet en vigtig rolle i projektplanlægningen.

- Vi har haft en tilgængelighedsrevisor på projektet, der har kigget på planerne, blandt andet i forhold til ledelinjer, bredde, placeringer og opmærksomhedsfelter, siger hun.

- På den ny gågade vil der desuden blive mulighed for ophold med siddepladser inden for hver 100 meter, i Jessensgade og Søndergade. Og der vil blive installeret drejestole i flere højde, plinte og bænke med og uden ryglæn, så der er siddemuligheder for alle, siger Lene Holmgaard.

Jette Ellesøe bor i dag i Grumstrup, men har tidligere boet i Horsens. Foto: Michael Svenningsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

HIC klar til pokalfinalen

Leder For abonnenter

Leder: Hovedgård skal vælge mellem turbo eller første gear

Det var lidt af en bombe, borgmester Peter Sørensen lod springe i begyndelsen af januar under en ellers fredelig nytårskur på ældrecentret i Hovedgård. Efter flere år i en mølpose løftede han ønsket om et togstop i den gamle stationsby mellem Horsens og Aarhus ud i det fri. Som bekendt er det hans socialdemokratiske partifæller, der danner regering, og det er formentlig ingen tilfældighed, at emnet lige netop i år var et vigtigt element i talen på Skovly. En af regeringens store uløste opgaver er at indgå et bredt forlig om den fremtidige infrastruktur, både hvad angår vej- og togtrafik. Dansk Folkeparti har for længst meldt sig ud af den gamle togfond-aftale, og det smalle infrastrukturforlig fra foråret 2019, som den daværende borgerlige regering indgik netop med DF, er lagt på is. I stedet har transportminister Benny Engelbrecht meddelt, at han vil gå efter et nyt bredt forlig om infrastrukturen og puste nyt liv i aftalen om togfonden. Ingen af delene står øverst i regeringens arbejdsprogram, men mon ikke Horsens-borgmesteren har vurderet, at det er god timing at starte nu, hvis de lokale kræfter skal mobiliseres og være med til at overbevise folketingspolitikerne om, at Hovedgård skal have et togstop. Derfor er det en vigtig beslutning, de lokale borgere og i første omgang lokalrådet skal træffe: Vil vi helst fortsætte i det nuværende tempo, hvor der stille og roligt bliver bygget nye lejligheder og solgt nogle få byggegrunde - eller vil vi have sat turbo på udviklingen? Der er ingen tvivl om, at Hovedgård vil blive yderst attraktiv som pendlerby i forhold til Horsens og i endnu højere grad Aarhus, hvis der kommer et togstop. I dag begrænser tilbuddet om offentlig trafik sig til busrute 202, og det tager ca. en time at komme til Aarhus og 25 minutter til Horsens. Hovedgård har før vist, at den rummer masser af initiativ og sammenhold. Ellers var der aldrig blevet sat gang i så stort et halbyggeri, som tilfældet er. Nu skal byen bare finde ud af, om den endnu engang er klar til at sætte alt ind for at få et togstop.

Horsens

Borgmester vil diskutere togstop i Hovedgård: Det ligger lige til højrebenet

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];