Annonce
Horsens

Gågade-julen varer længe - koster butikker penge

Gågadearbejdet sætter sit præg på julehandlen i Horsens i år. En god del af gaden er gravet op og delvis spærret af, så folk skal passere langs butikkernes facader. I weekender åbnes der for passage ned gennem byggeområdet, og der laves "broer" ud til butikkerne i et forsøg på at forbedre adgangsforholdene. Det ændrer dog ikke på, at flere butikker generelt oplever kundenedgang i år. Foto: Michael Svenningsen

Gravemaskinerne på Søndergade bider i butikkers bundlinje. Boghandler frygter for fremtiden på grund af den store renovering af gågaden - andre tager det sure med det søde.

Horsens: Julen varer længe, koster mange penge. Også hvis man for tiden er butiksdrivende på den ombygningsramte Søndergade i Horsens.

Folk bag diskene i flere af de butikker, der ligger direkte ud til den del af byens hovedstrøg, der nu er indtaget af gravemaskiner og vejarbejdere, konstaterer, at ombygningen af gågaden koster direkte på bundlinjen.

Butiksdrivende, Horsens Folkeblad har talt med, melder om færre kunder på et tidspunkt af året, hvor julehandlen ellers helst skal trække en god del af forretningernes omsætning i land.

Ingen butiksdrivende ønsker - eller kan - endnu sætte konkrete tal på de økonomiske konsekvenser af gågadearbejdet. Men de kan være store, vurderer bl.a. Bjarne Jensen, som driver bogforretningen Papyrus.

Med et blik på de smalle passager langs butikkerne, som for tiden leder folk gennem den centrale del af gågaden, frygter indehaveren igennem 20 år for sin butiks fremtid.

Folk stopper ganske enkelt ikke op for at impulsshoppe som normalt, og andre finder alternative ruter gennem eller helt uden om byggeområdet. Det er Bjarne Jensens erfaring efter de første uger af årets vigtige julehandel.

- Vi har gode kunder, som bruger penge. Dem er vi meget glade for. Men pr. dag ligger vi alligevel mellem 50 og 100 kunder under en normal december. Vi plejer at være fem til at ekspedere i butikken, men i år klarer vi os med tre og så en vi kan tilkalde, hvis det bliver nødvendigt, siger Bjarne Jensen.

-Jeg frygter, at vi kan ende med at lukke - helt ærligt. Det er svært at regne igennem lige nu, men hvis jeg ikke laver min juleomsætning, er det da en tanke, man kan have. Jeg kan ikke blive her og bygge på en gæld, og det nytter ikke noget, at jeg går med ja-hat og tænker "om to år er de færdige" - det har jeg ikke råd til.

- Det, vi har brug for, er ikke flere hoppeborge eller forlystelser i gågaden - det er tilgængelighed, siger boghandleren.

Annonce
Bjarne Jensen har drevet bogbutikken Papyrus i 20 år. Han mangler 50-100 kunder om dagen på et tidspunkt af året, hvor en stor del af årsomsætningen skal hentes, forklarer han. Foto: Michael Svenningsen

Lige lovlig stille

Lidt længere nede ad gaden står Claus Hald bag disken i Granbar, hvor han bl.a. langer varme drikke og mad ud ad vinduet mod Søndergade. Men i mindre mængder i år end tidligere, forklarer butiksindehaveren, som hver dag følger folks gang op og ned ad Søndergade fra sin biks.

- Jeg kan ikke have vinduet åbent for tiden, fordi det støver og larmer. Jeg har mange "to go"-kunder, der lige henter en kop kaffe og en bid brød. Men når folk bliver presset ind i de små passager langs butikkerne, går der virkelig flaskehals i den. Folk stresser sgu over det og skynder sig videre i stedet for at stoppe og købe noget.

- Der er lige lovlig stille for tiden, konstaterer han og vurderer med et slag på tasken, at hans omsætning ligger op mod 10.000 kr. pr. uge lavere end i december sidste år.

- Altså, det klarer vi, og 10.000 om ugen er jo pebernødder sammenlignet med de beløb, de større butikker arbejder med, vurderer han.

Claus Hald oplever kunder, der haster gennem de smalle passager langs butikkerne. De stresser, og færre stopper op for at tjekke butikkernes udbud, vurderer han. Foto: Michael Svenningsen

Butikker går sammen

En af de større butikker, tøjforretningen Only, ligger på den anden side af Søndergade, hvor kunderne også defilerer forbi i smalle rækker langs afspærringen til gågade-arbejdet.

Onlys butikschef, Helene Refsgaard, spejder længere efter kunderne end normalt i december.

- Jeg vil gerne være positiv, for jeg håber og tror, at det her ender godt og bliver et plus for alle; både butikkerne og byen som sådan. Men samtidig ærgrer jeg mig også helt vildt. Jeg har været butikschef i mange år, to af dem her i Horsens, og jeg har aldrig oplevet noget lignende: At man graver en gågade op på den måde i den travleste tid på året, siger hun.

Hun forklarer, at hun personligt havde håbet, at man kunne have rykket gravearbejdet til efter nytår.

Helene Refsgaard ønsker ikke at oplyse, hvor mange procent årets juleomsætning ligger under vanlig standard. Hun konstater dog, at det ikke er "basseører", der er på spil, og derfor går Only, der er en del af Bestseller-koncernen, også i offensiven for at redde bundlinjen.

Sammen med andre af kædens butikker i Søndergade vil Only i den kommende tid holde åbent med ekstra juletilbud på tidspunkter, hvor andre butikker har lukket.

- Det er simpelthen et forsøg på at give vores kunder lidt ekstra i den her periode, forklarer hun.

Ombygningen på Søndergade afskrækker ikke nisserne, der er på spil først det ene, så det andet sted. Foto: Michael Svenningsen

Det sure med det søde

Krydser vi gaden igen, går vi gennem døren til tøjbutikken Solo, hvor Charlotte Laugesen styrer jule-slagets gang.

Hun oplever, at butikkens kunder for en stor dels vedkommende er overbærende med byggefolkenes indsats, og hun mener, at selskabet, der renoverer gågaden, Buus Anlægsgartner, generelt gør sit bedste for at vise hensyn.

Heller ikke hos Solo er der dog julehandel på vanlig vis.

- Ser man det i helikopterperspektiv, kan man se, at der er sket et eller andet med handlen i år. Det går ikke helt så stærkt, men om det skyldes gågadearbejdet, eller at folk handler endnu mere på nettet, vil jeg ikke gætte på, siger Charlotte Laugesen.

Hun er blandt de forretningsdrivende, der gerne tager det sure med det søde, indtil gravemaskinerne ruller ud af Søndergade igen. Formentlig i sommeren 2020.

- Jeg synes, det er megafedt, at kommunen er progressiv med gågaden, og jeg tænker, at det er en indsats, der bliver gjort for, at vi får en bedre kundestrøm - jeg synes, det er det rigtige at gøre, og at det sker på det rigtige tidspunkt. Når det hele er overstået, tror jeg, det vil være superpositivt, lyder hendes kommentar, der suppleres af Claus Hald fra Granbar.

- Det er en lidt sjov situation: Folk brokker sig, når der ikke sker noget i gågaden, og når der så sker noget, brokker folk sig også. Vi må håbe, at det bliver godt til sidst. Men lige nu er det altså bare megatræls. Det er det bare, konstaterer han.

I weekenderne er der åbent gennem byggeområdet, så folk på juleshopping lettere kan komme frem og tilbage. I hverdagene er byggeområdet forbeholdt maskiner og håndværkere. Foto: Michael Svenningsen
Selv om gågaden er delvis gravet op i julemåneden, er der meget at se på for store og små. Foto: Michael Svenningsen
I Kuben kan kreative sjæle få afløb og måske fikse et stykke ekstra pynt til træet derhjemme. Foto: Michael Svenningsen
Årets bogstaveligt talt store satsning i julebybilledet i Horsens er et 22 meter højt pariserhjul på Torvet, hvor folk kan få gratis ture i højderne. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce