Annonce
Navne

Fysioterapeut gennem 53 år takker af: Nedlukning ledte vej til den svære beslutning

Kirsten Præstiin har haft fat på mange lokale borgeres rygge i årenes løb. Nu går hun på pension, men vil stadig være at se i klinikken fra tid til anden som afløser, når der er brug for det. Foto: Mads Dalegaard
Kirsten Præstiin stopper i faget, som hendes familie har været beskæftiget i igennem tre generationer og mere end 100 år.

Juelsminde: Efter 53 år som fysioterapeut og heraf godt 40 år på klinik i Juelsminde er det blevet pensionstid for Kirsten Præstiin.

Hun stopper ved udgangen af marts. Den sidste dag bliver ikke helt nem. For hun siger farvel til det, der har været hendes beskæftigelse såvel som elsket hobby, siden hun var helt ung.

- Det er svært. Meget svært. Det har været en stor del af mit liv, siger Kirsten Præstiin, da avisen er på besøg i hendes behandlerrum i Fit & Sund på Strandvejen i Juelsminde.

Annonce

Fra generation til generation

Hun og de øvrige fysioterapeuter flyttede til den nye klinik i august sidste år efter en lang årrække med base på Odelsgade 66.

Kirsten Præstiin og storesøsteren Inge Alstrup drev klinikken indtil 2013, da de solgte til de nuværende ejere.

Søstrene var tredje generation af fysioterapeuter i byen. Deres morfar købte Juelsminde Kuranstalt i 1920 og etablerede den praksis, som senere blev videreført af deres forældre og dem selv.

Annonce

Nedlukning ledte vej

Det er en æra, der slutter, når Kirsten Præstiin stopper. Tiden er dog inde, mener hun.

- Min far (Christian Bunken, red.) blev ved til, han var 90, men det synes jeg ikke, jeg vil. Men jeg har lovet at komme som afløser indimellem, og jeg bliver også ved med at lave indlæg, siger Kirsten Præstiin, der er specialiseret inden for rygbehandling og indlæg til sko.

Kirsten Præstiin har været utrolig glad for at være fysioterapeut. - For det første ser man resultatet af sit arbejde. For det andet har man med mennesker at gøre. Det er så dejligt. Det giver også mig noget, siger hun. Foto: Mads Dalegaard

Hun er 74 år og gjorde en opdagelse sidste år, da coronavirus lukkede alt ned.

- Da vi havde nedlukning i marts, fandt jeg ud af, hvor dejligt det er at være hjemme og have bedre tid til andet end arbejde, siger Kirsten Præstiin.

Annonce

Noget helt særligt

Hun tør ikke gætte på, hvor mange mennesker hun har haft på behandlerbænken i årenes løb. Det er mange tusinde, og kontakten kommer hun til at savne allermest.

- Når man får en patient til at slappe af, så kan man lige pludselig snakke om alt. På bænken har man en så fin kommunikation som ingen andre steder, siger Kirsten Præstiin.


Har man smerter, så er mit bedste råd at lytte til kroppen, men ellers at holde sig i gang. Bevægelse dæmper smerten og øger blodcirkulationen. Så det er vigtigt at holde sig i gang.

Kirsten Præstiin


En patient med symptomer på diskusprolaps står allerklarest i hendes erindring.

Vedkommende kom til hende, da en planlagt operation var udskudt. Det gav et par uger til et nyt forsøg med fysioterapi, og det rykkede så meget, at operationen blev aflyst.

Annonce

Norge i kikkerten

I den gamle klinik står den bænk, Kirsten Præstiin brugte i mange år. Den tager hun med sig hjem som et minde.

Fremover skal tiden gå med andre ting.

Hun og ægtefællen har to sønner og otte børnebørn, som hun gerne vil tilbringe mere tid med.

- De seks bor i Norge, så jeg håber, vi snart får grønt lys til at rejse dertil, siger hun og smiler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Annonce