Annonce
Østjylland

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Professor og ledende overlæge Lars Østergaard har i mange år arbejdet med smitsomme og farlige sygdomme. I øjeblikket følger han tæt corona-situationen i Aarhus. Foto: Michael Svenningsen
Corona-situationen skaber masser af usikkerhed i Aarhus. Med hjælp fra Aarhus Universitetshospitals Afdeling for Infektionssygdomme giver avisen svar på spørgsmål om alt fra smitterisikoen i Danmarks næststørste by til brug af sprit og handsker.
Annonce

AARHUS: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Og hvornår er det egentlig fornuftigt at bruge mundbind?

Det er nogle af de spørgsmål, der i øjeblikket fylder meget i Aarhus. Derfor er avisen gået til Aarhus Universitetshospitals Afdeling for Infektionssygdomme, hvor personalet hvert minut døgnet rundt arbejder med smitsomme og farlige sygdomme.

Professor og ledende overlæge Lars Østergaard har sammen med sygeplejerske Mette Marie Sørensen sagt ja til at svare på en stribe spørgsmål.

1. Er det anden bølge af Covid-19, vi ser nu i Aarhus?

- En bølge kan være alt fra en stormbølge til et lille skvulp. Det, vi ser lige nu, er et lille skvulp, men små skvulp kan udvikle sig til store bølger. Jo, tidligere indsats, man laver jo større er mulighederne for, at et lille skvulp ikke udvikler sig til en stor bølge. Det er derfor, vi i Aarhus er lynhurtig ude med forskellige indsatser.

Annonce

Aarhus og en særlig risiko

2. Hvorfor sker det i Aarhus lige nu?

- Hvis virus er omkring os, og der er personer, som er modtagelige for smitte - altså ikke er immune -, så vil der altid være en risiko for, at der kommer en epidemi. Aarhus har været forskånet for virus i lang tid, og derfor har vi måske lidt glemt at holde afstand og spritte/vaske hænder. Virus er så kommet til Aarhus, enten fordi vi har bevæget os ud, eller nogen er kommet hertil.

- Der er sædvanligvis en sammenhæng mellem, hvor tæt man bor, og dermed byens størrelse, og hvor stor en epidemi man får. Hvis man eksempelvis sammenligner Aarhus med København, så skulle der i første bølge have været mange flere smittede i Aarhus, end der var. Det skyldes nok, at vi var så gode til at holde afstand, spritte af og teste, så det skal vi have fat i igen.

Aarhus er tæt befolket. Det giver coronavirus gode betingelser for at sprede sig. Foto: Kim Haugaard

3. Er der grund til at holde særlig afstand til eksempelvis boligområder eller befolkningsgrupper med mange coronasmittede?

- Når man overholder sundhedsstyrelsens retningslinjer med at holde afstand - altså 1-2 meter og bære mundbind, hvis dette ikke er muligt - samt spritte hænder og blive hjemme, hvis man føler sig syg, så kan man bevæge sig rundt, fuldstændig som man plejer.

Annonce

Smittetryk og mundbind

4. Hvor stort skal smittetrykket være, før det bliver ”farligt” i Aarhus og Østjylland?

- Enhver smitte kan være farlig for nogen, og derfor skal enhver smitte forsøges bremset - og det er uanset smittetrykkets størrelse.

5. Skal jeg bruge mundbind, når jeg færdes på fortove, gader og i butikker?

- Du skal bruge mundbind, hvis det ikke er muligt at overholde en afstand på 1-2 meter. Hvis du er smittet, eller tror du er smittet, skal du anvende mundbind, hvis du forlader dit hjem. På Aarhus Universitetshospital skal man også anvende mundbind, hvis man eksempelvis kommer på besøg.

Annonce

Handsker, sprit og gode vaner

6. Hjælper det at bruge handsker?

- Man får virus på handskerne ligeså hurtigt som på hænderne, og handskerne kan ikke sprittes eller vaskes. Så hvis handsker skal give nogen mening, så skal man skifte dem, hver gang man rører ved noget nyt.

7. Skal jeg spritte hænder hver gang, jeg går ind i en butik, og når jeg forlader den igen?

- Ja. Vi skal have fat i de gode vaner igen, og det er en rigtig god vane at gå "ren" ind et nyt sted og gå "ren" ud, når man forlader stedet igen. Det er også en god vane for ens eget hjem.

Annonce

Symptomer og ventetider

8. Hvis jeg får bare et enkelt symptom, hvad skal jeg så gøre?

- Bliv hjemme, undgå kontakt med andre og ring til din læge. Det kan jo være andet end Covid-19, du fejler. Hvis lægen også mener, det er Covid, kan han/hun bestille en tid til dig.

Der kan være ventid på at blive testet for corona. I ventetiden skal man blive hjemme. Foto: Flemming Krogh

9. I øjeblikket er der ventetid på at blive testet for Covid-19. Hvordan skal jeg agere i ventetiden?

- Der forsøges hele tiden at tilpasse kapaciteten til behovet. Hvis der alligevel er ventetid, og du har symptomer, eller mener du er smittet, så bliv hjemme indtil testen, undgå kontakt med andre og anvend gerne et mundbind på vej til test-centeret.

Mandag morgen talte Radio4 med epidemiolog ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse om de høje smittetal i Aarhus. I indslaget herunder kan du bl.a. høre ham fortælle om, hvorfor man endnu ikke ser så mange indlagte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Sport

HH Elite smed sejren væk i Randers

Annonce