Annonce
Danmark

Fundings analyse: Venstre frygter Løkkes memoirer

Thomas Funding, politisk redaktør, avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Det hotteste emne på rygtebørsen i Venstre lige nu er en bog. Nærmere bestemt en bog med Lars Løkke Rasmussens politiske erindringer. Den udkommer til august, og den tidligere statsminister har lovet, at han lukker op for posen. Nervøsiteten er stor i Venstre, hvor man frygter, hvad Løkke kan finde på at skrive. Risikoen for en gedigen omgang mudderkastning er stor.
Annonce

Hvad skete der i kælderen under Odense Congres Center i 2014, da Lars Løkke Rasmussen reddede skindet og indgik aftalen om det sagnomspundne formandskab med Kristian Jensen? Og hvad med Venstres lige så mytiske forretningsudvalgsmøde i Brejning sidste år? Hvem sagde hvad?

Det finder vi måske langt om længe ud af nu; og potentielt meget mere. Den detroniserede venstrehøvding er nemlig på vej med sine politiske memoirer, der kommer til at hedde "Om de fleste - og det meste”. Og som om titlen ikke sagde det hele, lokker hans forlag også med saftige insider-beretninger.

- Endelig tager han (Lars Løkke Rasmussen, red.) os med ind i de lukkede rum, hvor politik bliver skabt, og skæbner bliver afgjort: Han løfter sløret for, hvad der skete i den berømte kælder i Odense under formandskampen i 2014. Og hvad der blev sagt på det famøse hovedbestyrelsesmøde i august 2019, som satte en brat stopper for hans epoke som formand for Venstre", skriver Politikens Forlag.

Bogen bliver selvsagt Lars Løkke Rasmussens udlægning af sandheden. Og netop det forhold skaber nervøse trækninger i ansigterne på mange venstrefolk.

Man skal være både blind, døv og dum, hvis man ikke har opfanget, at det ikke var med Lars Løkke Rasmussens gode vilje, at han tilbage i august sidste år tog sin afsked som partiformand foran en måbende hovedbestyrelse. Han var blevet presset ud af sine egne partifæller, og det endelige dødsstød stod Kristian Jensen for, da han på det føromtalte forretningsudvalgsmøde erklærerede sig klar til at trække sig som næstformand, hvis Løkke også trak sig.

Siden har den tidligere partileder ikke gjort meget for skjule, at han føler sig uretfærdigt behandlet. Da han nogle måneder efter sit fald skulle sige farvel til sit parti på det ordinære landsmøde, skete det således med ordene: ”Tak for alt til de fleste, tak til alle for det meste”. En linje, som Løkke tydeligvis spiller videre på i bogens titel.

Frygten i Venstre er, at bogen bliver et langt, bittert partsindlæg, der skal tjene det formål at vise, hvor urimeligt det hele har været. For Løkke. Det kan rippe op i gamle stridigheder, og det er det sidste, Løkkes efterfølger, Jakob Ellemann-Jensen, har brug for.

Han har, siden han blev valgt til formand, forsøgt at forsone partiet og få de stridende parter til at lægge konflikterne bag sig. Det er langt hen ad vejen lykkedes, men fredens fernis er tynd, og under den hviler alle de gamle følelser og fjendskaber. Løkkes bog kan genstarte konflikten og kaste partiet ud i en destruktiv omgang mudderkastning.

Lige nu sidder der således en række venstrefolk ude omkring i det danske land og er spændte på at se, om de bliver nævnt i den tidligere formands bog. Underforstået at de i så fald ikke regner med, at det bliver i flatterende vendinger.

De ved, at Lars Løkke Rasmussen i høj grad bebrejder dem for sin skæbne. Og han har tidligere vist, at han ikke er bleg for at gøre gengæld.

Det var tydeligt, da han i sit første interview efter forretningsudvalgsmødet i Brejning mere end antydede, at han ikke mente, at Kristian Jensen var kompetent til jobbet som udenrigsminister, men at Løkke alene havde givet Jensen posten af hensyn til magtbalancerne i partiet.

Bliver ”Om de fleste - og det meste” mere af den slags, kan det meget hurtigt udvikle sig uskønt. Rygtet vil således vide, at der flere steder fra er blevet forsøgt sendt et meget klart signal til Lars Løkke Rasmussen. Han skal være klar til at svinge skoene, hvis han byder op til dans.

Eller sagt med andre ord: Begynder Løkke først at kritisere navngivne personer, kan han forvente at få tilbage af samme skuffe. Om det er en trussel, der skal tages alvorligt, er svær at sige, men selv hvis det er, er det tvivlsomt, om det vil have nogen effekt på den tidligere statsminister.

Siden sit exit som formand for Venstre har Lars Løkke Rasmussen gang på gang vist, at han ikke føler, at han skylder sit parti særlig meget. Det var partifællerne, der på uretfærdig vis skilte sig af med ham, så hvorfor skulle han tage hensyn til andre end sig selv nu?

Der er med andre ord optræk til en seriøs omgang mudderkastning i Venstre. Et håbløst scenarie for Jakob Ellemann-Jensen, da det uafværgeligt vil reflektere negativt på Venstre og på den nye formands evne til at styre partiet.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Jeg vil betegne det som en markant beskæftigelseseffekt for mændene.

Den lave integrationsydelse har fået andelen af mandlige flygtninge og indvandrere, der kommer i job inden for de første 10 måneder, til at stige fra fire til otte procent. Det kunne Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwool Fonden, i denne uge konkludere i dagbladet Information.

- Statsministeren har et klart valg mellem Venstres vej med et skatte-, afgifts- og byrdestop eller sætte skatterne op, som regeringens støtter vil gøre.

Jakob Ellemann Jensen (V) forsøgte i denne uges partilederdebat at få Mette Frederiksen (S) til at svare på, om hun vil garantere, at hun ikke i kølvandet på corona-krisen vil sætte afgifter og skatter op. Statsministeren kom ikke med et fuldstændig klart svar.

- Det kan være en vej at gå.

Statsminister Mette Frederiksen lovede næsten i partilederdebatten, at hun er klar til at give blandt andre tyske turister med sommerhusbookinger adgang til Danmark i sommermånederne.

- Tydelig kommunikation om teststrategien er vi generelt ikke lykkedes godt nok med. Det går helt tilbage til februar og marts, og jeg kan kun tage ansvar for min egen del. Har vi været skarpe nok i vores retningslinjer og kommunikation? Nej, det har vi ikke, og det vil vi forsøge at gøre bedre fremadrettet.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm var selvkritisk i Politiken i denne uge og erkendte, at det har været uklart, hvilken teststrategi de danske myndigheder har efterfulgt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Tirsdagens coronatal: Laveste antal smittede i måneder - men den britiske mutation spolerer glæden

Annonce