Annonce
Indland

Funding: Tre ting, du skal vide centraliserings-debatten

Thomas Funding Foto: Michael Nørgaard

Kampen om vælgerne i landdistrikterne er hård, og det kan nogle gange være svært at overskue, hvem der vil hvad. Her er de tre ting, man skal holde sig for øje i debatten ifølge avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding.

1 Glem alt om, at det bliver som i de gamle dage

Politikerne er ved at falde over hinanden i medierne for at få lov til at kritisere, at centraliseringen i Danmark er gået for vidt. Men tro ikke det betyder, at de vil rulle de sidste 15 års strukturreformer tilbage. Det vil de ikke. Selv om det nogle gange kan være det indtryk, de efterlader.

De er ikke meget for at indrømme det, men grundlæggende er partierne enige om, at mange af de strukturreformer, der er blevet gennemført, har været nødvendige - om end de kan være utilfredse med visse elementer. Glem derfor alt om, at det bliver som i de gamle dage. Det gør det ikke.

Stort set alle partier er dog enige om, at det er tid til, at centraliseringspendulet svinger tilbage. Der skal decentraliseres. Men det bliver altså kun justeringer af den struktur, vi kender i dag.

Sandheden er, at der ikke er så pokkers stor forskel på partierne. Ingen virker villige til meget mere end at kradse i overfladen. Der er reelt tale om nuancer af grå.

2 Uenigheder i nuancer i grå

Valgkampen er i gang, og det betyder, at partierne forsøger at tale uenighederne op til mere, end de kan bære.

Der er således ingen grænser for, hvor mange centraliseringer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står bag, hvis man spørger Socialdemokratiet. Og modsat kan venstrefolkene ikke åbne munden uden at stikke socialdemokraterne i næsen, at partiet gjorde tæt på ingenting for at decentralisere, da det havde magten sidst.

Sandheden er, at der ikke er så pokkers stor forskel på partierne. Nogle vil selvfølgelig gå lidt længere end andre, og der er naturligvis også forskel på de konkrete løsningsmodeller, der bliver foreslået. Men ingen virker villige til meget mere end at kradse i overfladen. Der er reelt tale om nuancer af grå.

Skal man alligevel fremhæve et parti, så er det Dansk Folkeparti. Det er på mange parametre villigt til at gå en smule længere end både Socialdemokratiet og Venstre.

En del af det hænger sammen med, at Dansk Folkeparti primært høster sine vælgere i landdistrikterne. DF skal ikke ligesom Socialdemokratiet og Venstre favne både by og land, og det gør, at partiet kan gå mere til vaflerne i kampen for landdistrikterne.

3 Valgkampen bliver en gavebod

Selv om politikerne ikke for alvor har planer om at rulle de seneste årtiers centralisering tilbage, kan man alligevel godt forberede sig på gaveregn, hvis man bor i landdistrikterne. Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nemlig alle indstillet sigtekornet efter de vælgere, der bor uden for de store byer.

Ved sidste valg blev Dansk Folkeparti det største parti i stort set samtlige jyske kommuner syd for Horsens, og både S-leder Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen forsøger denne gang at erobre førstepladsen fra DF's Kristian Thulesen Dahl.

Alle tre partier vil derfor forsøge at overbyde hinanden med udspil, der skal kurtisere vælgerne i landdistrikterne. Nærhospitaler, sundhedsfællesskaber, nærpolitistationer og decentrale uddannelsessteder er bare nogle få eksempler.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce