Annonce
Danmark

Funding & Løvkvist møder Preben Bang: - Der var ét mandfolk, og hun hed Inger

Preben Bang Henriksen - en politiker som Funding & Løvkvist gerne ville drikke en øl med. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har været på tur for at optage interviews med politikere, de gerne ville drikke en øl med. Læs et uddrag af interviewet med Venstres Preben Bang Henriksen - og hør det hele på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du normalt finder din podcast.

Politik: Preben Bang Henriksen er 67 år og Venstres retsordfører. Funding & Løvkvist har mødt ham på kontoret til en snak om bl.a. at være udsædvanligt principfast, om at have været på konfrontationskurs med Lars Løkke Rasmussen, om Venstres retspolitik og miseren omkring politiaftalen, hvor Venstre forlod forhandlingerne.

Aftalen styrkede dansk politi, men hævede prisen på våbentilladelser, pas og køreprøver. Beslutningen om at forlade forliget blev truffet af partiledelsen, og det var åbenlyst ikke let for hverken Preben Bang Henriksen og Inger Støjberg - der havde stået for forhandlingerne - at stå på mål for den beslutning.

Det er her, vi kommer ind i samtalen i dette uddrag af Funding & Løvkvists podcastinterview med Preben Bang Henriksen:

Annonce

- Vi havde forhandlet i over et halvt år, og mellem halvdelen og to tredjedele af det færdige forlig er ting, vi havde bragt ind. Det er fagligt et glimrende politiforlig. Men vi fik at vide, at det brød med vores skattestop.

Hvad tænkte du, da du og Inger Støjberg måtte gå ud?

- Jeg var rigtigt godt ærgerlig. Jeg var glad for, at der blandt os to i hvert fald var ét mandfolk, og hun hed Inger. Jeg tænkte på, hvordan pokker hun ville få det serveret foran kameraerne, fordi hang jeg med hovedet, så gjorde hun det ved Gud også. Vi havde jo siddet og knoklet for de her gode ting, som er kommet med i aftalen.

Skulle I have været med?

- Det ville i givet fald have været et brud på skattestoppet. Hvad bliver så det næste? Så nej, jeg tror egentlig, det var helt formelt korrekt.

Formelt korrekt - det er et mærkeligt udtryk.

- Det er svært at sælge til vælgerne, at vi har et knaldgodt forlig, men vi lod bare være med at skrive under. Til gengæld tror jeg ikke, vælgerne er i tvivl om, at der er ét parti, der værner om skattestop, og det tror jeg også, man skal sætte pris på.

Nu er Inger Støjberg ude af Venstre. Det betyder, at du har fået retsordførerskabet tilbage. Hvad skal Venstre på retsområdet fremover, nu hvor I ikke er med i politiaftalen?

- I dag udnytter domstolene ikke straframmerne, så de grove ting straffes i den øverste ende og de mindre grove i den lave ende. Vi har et eksempel fra Fyn, hvor fire-fem personer fanger en person og skærer en del af øret af, forsøger at kradse øjet ud og tilfører 28 læsioner, urinerer på ham og efterlader ham på en strand. De tror, han er død. Det blev takseret til tre år, hvor der var en straframme på ni år. Det synes jeg er helt latterligt.

- Et andet eksempel fra Sønderjylland: Fire personer holder en femte under observation, fordi de har ham mistænkt for at ligge i med den enes søster. De fanger ham og medbringer en kniv og plastikhandsker og går i gang med det, lægerne kalder forsøg på penisamputation. Det lykkes delvis, og manden er invalid i dag. Tre års fængsel med en straframme på ni. Hvad er det, der skal klippes af, for at vi når op på bare 50 procent?

Hvorfor udnytter dommerne ikke straframmerne?

- Dybest set er det nok Folketingets skyld. Går man paragrafferne igennem, skriver vi i lovforslagene, at normalstraffen skal ligge cirka et sted. Der lægger domstolene sig så. Men der er også bestemmelser, der siger, at man kan fravige i den ene og anden retning, og der ser jeg det tit fraveget i nedadgående retning. For de groveste forbrydelse ligger vi som regel på 33 procent af straframmen. Det skal vi ind og kigge på.

Altså, I skal fortælle dommerne, at de skal stoppe med at være blødsødne?

- De skal nuancere deres domme bedre. Det kan ikke passe, at man skærer legemesdele af folk og slipper med 33 procent af den mulige straf.

Du har lige sagt, at Venstre savner Inger Støjberg, fordi hun kunne sige tingene lige ud. Så spørger vi, om dommerne skal stoppe med at være blødsødne, og så siger du i stedet, at de skal nuancere bedre.

- De straframmer, vi har, skal udnyttes fuldt ud i de grove tilfælde. Vi har også andre ting. Efter en straffesag er der en masse sagsomkostninger, hovedsageligt til advokaterne. Når man kommer ud af fængslet, får man så en regning med på 30.000 kroner f.eks. - der er kun en måde at afdrage det på, og det er ved at begå ny kriminalitet. Vi vil kigge på, om vi ikke kan sige, at hvis man holder sig ud af kriminalitet i fem eller ti år, så kan det blive afskrevet.

Er det ikke et dilemma? Når folk har begået kriminalitet og samfundet har haft omkostninger ved det, skal de så ikke betale?

- Jo, men problemet er, at de ikke gør det.

Så budskabet er: Hårdere straffe for grove forbrydelser, og samtidig en blød hånd i forhold til at få dem gennet ud i samfundet igen?

- Ja. Et andet eksempler er at vi kan blive bedre til at bruge fodlænkeafsonelse. Det skal være dommeren og ikke Kriminalforsorgen, der træffer beslutningen. Jeg så gerne, at det redskab blev brugt mere.

Lyt til hele interviewet på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du finder din podcast.

Lyt til podcasten og hør Preben Bang Henriksen fortælle om:

 1. At leje et privatfly og få SAS til at betale for det
 2. At blive sur
 3. At være uenig med sin formand
 4. At føle sig fri når man alderen med sig
 5. At savne Støjbergs klare kommunikation i Venstre
 6. At være den første der bad Løkke trække sig
 7. At have frygtsomme kolleger
 8. At true med at forlade sit parti
 9. At holde journalister hen i uvidenhed

Politik med Funding & Løvkvist: Politikere der er værd at drikke en øl med

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har taget deres ugentlige podcast på en sidste tur for at tale med politikere, som de gerne vil drikke en øl med.

Funding & Løvkvist har mødt seks politikere:

 • Rasmus Prehn (S), fødevareminister
 • Pernille Vermund (NB), partistifter og -leder
 • Lars Løkke Rasmussen, løsgænger
 • Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører
 • Mona Juul (K), erhvervs- og klimaordfører
 • Preben Bang Henriksen (V), retsordfører
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce