Randers: Det er en besætning på 25.000 høns på Tustrup Hovedgård øst for Randers, som er blevet ramt af fugleinfluenza, og som nu skal aflives for at forhindre, at smitten breder sig yderligere.
Randers Amtsavis har talt med landmanden med den smittede besætning. Han har valgt ikke at udtale sig til pressen, men henviser til Martin Hjort Jensen, som er formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.
Påpasselig og dygtig
Han udtrykker stor medfølelse med sin kollega på Tustrup Hovedgård.
- Jeg har meget ondt af en landmand, som virkelig har gjort en dyd ud af at være påpasselig og dygtig. Jeg ved, at den pågældende ejendom er en super professionel og en super flot ejendom, hvor tingene er tiptop i orden, og det er selvfølgelig også det, der gør forundringen over fundet af fugleinfluenza større, siger Martin Hjort Jensen.
En lokal fjerkræavler har gjort avisen opmærksom på, at hønsene på Tustrup Hovedgaard altid har gået inden døre og lever under tag. Derfor mener den pågældende, at besætningen ikke kan være smittet af vilde fugle, men at det kan være mennesker, der har bragt smitten ind til dyrene.
Martin Hjort Jensen, formand, Landbrug & Fødevarer FjerkræJeg ved, at den pågældende ejendom er en super professionel og en super flot ejendom, hvor tingene er tiptop i orden, og det er selvfølgelig også det, der gør forundringen over fundet af fugleinfluenza større
- Det er rent gætværk. Vores gode kollega er sikkert et lige så stort spørgsmålstegn som os andre. Når det første chok lige har lagt sig, vil man begynde at kigge ind i, hvad årsagen kan være. Smitte og sygdom efterlader ikke noget visitkort, så vi kan komme i en situation, hvor vi ikke ved det, siger Martin Hjort Jensen.
- Jeg er sikker på, at han som den ordentlige landmand, han er, vil gøre alt for at prøve at få svar på det.
Ikke farligt for mennesker
Tustrup Hovedgård er ifølge Martin Hjort Jensen en ejendom, hvor der bliver produceret æg til slagtekyllingeproduktion. Han forventer, at dyrene bliver slået ned og fjernet fra ejendommen i dag tirsdag.
- Så længe det arbejde ikke er afsluttet, er der fuld fokus på, at det bliver gjort rigtigt og ordentligt. Så længe der er levende dyr på en ejendom, så har landmanden en ting i hovedet, at de har det så godt som muligt. Og så er der en masse ting, der i gang omkring sådan en ejendom. Der vil være et fagligt netværk, der tager hånd om og hjælper til. Og så skal der nok blive sat en masse undersøgelser i gang, siger Martin Hjort Jensen.
Martin Hjort Jensen, formand, Landbrug & Fødevarer FjerkræDet, der er afgørende vigtigt for mig, er, at vi får fortalt danskerne og hinanden, at det ikke er farligt for mennesker. For det fylder rigtigt meget, at alting i øjeblikket er farligt for mennesker. Men vi er bekymret og ærgerlige, for det går ud over dyrene.
- Det, der er afgørende vigtigt for mig, er, at vi får fortalt danskerne og hinanden, at det ikke er farligt for mennesker. For det fylder rigtigt meget, at alting i øjeblikket er farligt for mennesker. Men vi er bekymret og ærgerlige, for det går ud over dyrene.
Erstatning
Nogen form for kompensation til landmanden forventer Martin Hjort Jensen ikke.
- Sidst vi prøvede det her, var i 2016. Den pågældende besætning, som bliver slået ned, bliver erstattet efter nogle helt konkrete opgørelser. Det går staten ind og dækker, men eksporttab og omkostninger til nye markeder har der ikke været kutyme for, at der har været andre end virksomhederne og landmændene til selv at dække. Jeg tænker, at det også er den virkelighed, vi kigger ind i denne gang.