Annonce
Horsens

Frustrerede beboere er blevet omringet af nyt testcenter: Det virker som om, man har glemt, at der bor mennesker

Boligblokken på Langmarksvej 69 er blevet omringet fra stort set alle sider. Mod vest (på billedet er det til højre for bygningen) står testcentret for gående borgere. På modsatte side er der faciliteter for testpersonalet, og i mellem de to er der etableret en sti, som går lige forbi bygningen. Mod nord kommer man ned på p-pladsen med testområdet for kørende (her er billedet taget fra), og på sydsiden ligger Langmarksvej. Foto: Morten Pape
Ejendommen på Langmarksvej 69 er blevet omringet af det nye covid-19-testcenter, og en af beboerne er især frustreret over ikke at være blevet varslet, inden byggeriet var i fuld gang.
Annonce

Horsens: For beboerne i en boligblok på Langmarksvej 69 i Horsens er corona-epidemien kommet helt tæt på. De er naboer til det nye testcenter.

Eller naboer er måske en underdrivelse. De bor lige midt i området med de nybyggede faciliteter, der skal teste hundredvis af borgere hver eneste dag.

Med Langmarksvej til den ene side og et stadion, der er vært for fodbold og koncerter, til den anden side, er beboerne vant til, at det støjer lidt, og det er som sådan heller ikke den øgede aktivitet, der er det største problem for Rikke Brandt Kristiansen, som bor i stueetagen.

- Det er utroligt frustrerende, at vi ikke fik noget at vide, og det først var efter, de var gået i gang med byggeriet, at vi blev orienteret, siger hun.

Annonce

Får besked for sent

Testcentret er skudt op på ingen tid, men byggeriet var godt i gang, inden Rikke Brandt Kristiansen tilfældigvis hørte om planerne en dag i uge 40, hvor hun kom tilbage fra at have afleveret sin fireårige søn i børnehaven. Der stod en række personer på p-pladsen og snakkede om det.

- I sidste uge kommer der så en besked fra kommunen i E-boksen om, at vi kan gøre indsigelse og fortælle, hvad der frustrerer os. Og der kan det jo være ligegyldigt - de er næsten færdige med at bygge testcentret på det tidspunkt, siger hun.

- Jeg har selvfølgelig forståelse for, at det har skullet gå stærkt, men kommunen har vidst det i længere tid, så vi kunne være blevet varslet før frem for at få det presset ned over hovedet, lyder det fra den frustrerede beboer, der alligevel gjorde indsigelse sammen med flere andre i boligblokken.

Annonce

Intet krav på adgang

Svaret er kommet, og der lyder det blandt andet, at der i byggetilladelsen til boligblokken ikke står beskrevet, at beboerne har krav på adgangs- og tilkørselsforhold til ejendommen, der er fra 2012 og i dag er ejet af Ejendomsselskabet Rubin.

På ejendommens grund er der ikke opført parkeringspladser, og i svaret fra Horsens Kommune er forklaringen på det manglende adgangskrav blandt andet, at bygningen oprindeligt var tiltænkt elever på Sportscollege Horsens.


Det virker som om, man har glemt, at der bor mennesker i bygningen.

Rikke Brandt Kristiansen, beboer på Langmarksvej 69


Nu bor der både børnefamilier og ældre borgere, og Rikke Brandt Kristiansen kan både fortælle om en forælder - som også har kontaktet Horsens Folkeblad - der har bedt børnene om at passe ekstra godt på smittefaren, og om en ældre og dårligt gående mand, der nu har sværere ved at bevæge sig omkring.

- Sådan som jeg læser kommunens tilbagemelding, kunne de i princippet have spærret hele boligblokken inde. Svaret kom lidt som et chok, og vores udlejer er gået videre med det, siger Rikke Brandt Kristiansen.

Annonce

Seks uger uden byggetilladelse

I Horsens Kommunes svar på indsigelsen fremgår det, hvorfor beboerne ikke er blevet informeret tidligere.

"Det forholder sig således, at midlertidige pavilloner - herunder også klinikker til test for covid-19 - til en vis grad kan opstilles uden byggetilladelse med en varighed på højst seks uger. Efter de seks uger er der krav om byggetilladelse."

"Det er altså foregået efter reglerne, når bygherre har påbegyndt dele af arbejdet, før vi har behandlet byggeansøgningen."

De gående borgere, der skal testes, skal igennem testcentret her, som er placeret 15 meter fra boligblokken på Langmarksvej 69. Testpersonalet skal dog lige forbi bygningen for at komme om til personaleområdet på den anden side. Arkivfoto: Morten Pape

Fordi testcentret skal stå der i væsentlig længere tid - muligvis frem til udgangen af 2021 - har man altså brug for en byggetilladelse efter de seks uger. Det er i forbindelse med den tilladelse, at man har henvendt sig til beboerne, der som naboer til byggeriet er parter i sagen og har ret til at komme med indsigelser.

Horsens Folkeblad ville gerne have spurgt Charlotte Lyrskov, direktør for Teknik og Miljø i Horsens Kommune, til svaret på indsigelsen, og hvorfor beboerne ikke blev informeret tidligere. Hun var fredag ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden avisens deadline.

Annonce

Frygter smittefaren

Den manglende information er én ting, der frustrerer Rikke Brandt Kristiansen. En anden er, hvordan testpersonale og borgere nu bevæger sig rundt på boligblokkens matrikel. En potentiel smittefare.

- Det fylder mere for nogen, end det gør for andre. Da jeg stod ved min postkasse i går, nåede to fra testpersonalet at gå lige forbi, og folk er forvirrede over, hvor de skal gå hen, så de kommer også forbi hos os.

- Jeg ved godt, at de bærer mundbind og passer på, men man ved jo ikke, om nogen er kommet til at røre ved vores ting. Jeg har set mundbind i vores skraldespande, og det er jo lige før, man skal til at overveje at have håndsprit med, når man går ud med skraldet, siger hun.

Annonce

Er ikke til gene

Kommunen har i svaret på indsigelsen vurderet, om beboerne i bygningen rammes af gener fra testcentret.

Pavillonerne tættest på står i en afstand af 7-10 meter fra bygningen og vurderes ikke til at medføre lysgener eller indbliksgener. Det samme gælder for den to etager høje testbygning for gående, der står 15 meter væk.


De lys- og indbliksmæssige gener, der kommer af driften af testcentret vurderes at være af samme karakter som de lys- og indbliksmæssige gener, der er i forvejen ved afholdelse af musik- og sportsarrangementer med tilhørende kørsler.

Udsnit af Horsens Kommunes svar på indsigelse


Heller ikke den personalesti, der er etableret ved indgangen til ejendommen på den nordlige side, vurderes til gene.

"Det vurderes dog ikke at medføre en forøget færdsel i sammenligning med den færdsel, som der er i forvejen ved besøg i Casa Arena," lyder det i svaret, hvor der også påpeges, at testcentret er i drift i dagtimerne, mens koncerter og sportsbegivenhederne både foregår om dagen og om aftenen.

Rikke Brandt Kristiansen er ikke enig i den vurdering og fortæller, at hun kommer til at bruge sine gardiner noget mere det næste stykke tid.

- Det virker som om, man har glemt, at der bor mennesker her i bygningen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Næste runde starter: Beboere på to plejecentre får andet stik i denne uge

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce