Annonce
Odder

Frivilligcentret vil hjælpe mænd tilbage til deres værdier

Henrik Opstrup skal lede den nye gruppe, som har til formål at hjælpe mænd videre i deres liv. Foto: Søren E. Alwan
Nye grupper under Frivilligcenter Odder skal hjælpe mænd med at komme ovenpå efter svære perioder.
Annonce

Odder: Hvis man er blev fyret fra sit arbejde eller står midt i en skilsmisse, kan det være svært at finde nogen at snakke med problemerne om. Undersøgelser viser, at nogle mænd har en tendens til at lukke sig inde, når de møder en krise.

Derfor planlægger Frivilligcenter Odder et nyt tilbud med navnet "Kom Videre Mand".

Tilbuddet findes i alt 33 forskellige steder i landet og går kort sagt ud på, at hjælpe mænd i krise videre gennem et fællesskab med andre mænd i en lignende situation.

Det bygger på en såkaldt narrativ tilgang, hvor man forsøger at ændre gruppemedlemmernes fortælling om dem selv.

- Hvis man er havnet i en fortælling om sig selv, der hedder, at man ikke kan noget, og at man aldrig bliver til noget, så vil vi forsøge at forstyrre den opfattelse og finde tilbage til de værdier, man oprindeligt byggede sit liv på, siger den pensionerede psykolog Henrik Opstrup, som skal lede Kom Videre Mand-gruppen i Odder.

Kom Videre Mand

Over otte uger mødes otte mænd en gang om ugen. Gruppen har en frivillig, mandlig gruppeleder, der guider deltagerne igennem et afprøvet og dokumenteret effektfuldt forløb, som blandt andet handler om at:

- Finde fokus og få overblik
- Skabe gode relationer
- Blive bedre til de svære samtaler
- Få vækket sine ressourcer og få mere livskraft
- Styrke sin evne til at takle svære livssituationer
- Få inspiration fra andre mænd til at komme videre
- Styre sit liv i en ønsket retning

Forløbet er skræddersyet til mænd i samarbejde med mandecoach Jørgen Juul Jensen fra Mandecenteret i København.

Kilde: Kom Videre Mand

Annonce

Sundt med gruppe for mænd

Gruppen skal som udgangspunkt bestå af otte mænd. I otte uger mødes gruppen så en gang om ugen og behandler et nyt tema hver gang. Temaet fungerer så som springbræt til samtaler om gruppemedlemmernes liv.

Det er afgørende, at medlemmerne lytter til hinanden og bliver vidner til hinandens historier.

- Det er et helt basalt menneskeligt behov, at nogen giver sig tid til at lytte til og forstå én. Ellers bliver man ensom og isoleret. Og det er min erfaring, at hvis man først møder op og lukker op, så vil det være en fantastisk lettelse, siger Henrik Opstrup.

Netop den del peger undersøgelser på, at nogle mænd har meget svært ved. Derfor henvender gruppen sig til mænd og ikke kvinder.

- Der er ikke noget i vejen for, at man kunne lave en gruppe for kvinder. Men det viser sig, at nogle mænd godt kan have tendens til at isolere sig, når de kommer i krise. De tror, de får det bedre ved at undgå at være sammen med nogen. Og for nogle mænd kan det være velgørende at komme til at sidde med andre mænd - og ikke eksempelvis nogle dominerende kvinder, siger gruppelederen.

Annonce

Kan være stor lettelse

Den øjeblikkelige Covid-19-situation, hvor det er blevet sværere at få set mennesker i sit netværk, gør det kun endnu lettere at ende i isolation. Men indtil videre må Frivilligcenter Odder vente på, at myndighedernes retningslinjer igen giver mulighed for at kunne mødes.

Projektet befinder sig derfor indtil videre fortsat i fasen, hvor man kan tilmelde sig. Planen er, at det skal skydes i gang, når der er minimum seks tilmeldte, og anbefalingerne tillader det.

Hvis man kunne tænke sig at være med, kan man ringe til lederen af Frivilligcenter Odder, Pernille Helbo, på 30 84 34 80.

- Jeg ved godt, at der kan være langt fra lejligheden og ned til Pakhuset. Jeg vil ikke lokke folk med noget, men jeg kan næsten garantere, at man vil opdage, at det rent faktisk er en stor lettelse at få fortalt og lyttet til mænd i en situation, der minder om ens egen, lyder det fra Henrik Opstrup.

Henrik Opstrup er 66 år gammel og er allerede leder af andre selvhjælpsgrupper. I sit arbejdsliv arbejdede han blandt andet som psykolog og lærer. Foto: Søren E. Alwan
Som leder af gruppen bliver Henrik Opstrups rolle at styre samtalen og gruppens struktur i den rigtige retning. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kan vi overleve arbejdslivet?

Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce