Annonce
Brædstrup

Fristed for unge: Simon er med til at bygge bro mellem generationer

Simon Lindstrøm Jakobsen står i spidsen for det nye unge-cafe projekt i Brædstrup. Cafeen havde premiere for nylig. Foto: Morten Pape
Nyt mødested for unge i Brædstrup er ved at komme op i omdrejninger. Frivillig-unge-cafeen har fået navnet Free Zone.

Brædstrup: De unge er bedre end deres rygte.

Det mener Simon Lindstrøm Jakobsen, der siden august har stået i spidsen for den lokale ungdoms nye mødested "Free Zone", der har fået lokaler i kælderen under Brædstrup Bibliotek på Niels Wongesvej. Foreløbig har projekt været kaldt "Frivillig Unge Café Brædstrup", men nu er det mere mundrette Free Zone blevet titlen.

Den nye ungdomscafé er resultatet af et samarbejde mellem Brædstrups lokalråd og Sund By Horsens, og formålet er blandt andet at give de unge i Brædstrup et fristed og muligheder for at mødes og udfolde sig. Målgruppen er ret bred, for det nye tilbud er for unge lige fra 16 til 29 år - og det er vel at mærke alle typer unge.

Cafeen er foreløbig et pilotprojekt, der skal køre over de næste to år.

32-årige Simon Lindstrøm Jakobsen er ansat som projektmedarbejder, og det er ham, der skal sørge for at koordinere aktiviteterne og have kontakt til de unge. Samtidig er han altid klar til en snak, hvis der er behov for det. Og det er samtaler, der ikke bliver "registreret".

- Jeg er jo ikke SSP-medarbejder eller kommunal socialrådgiver. Jeg skal ikke skrive rapporter eller indberetninger, understreger Simon Lindstrøm Jakobsen.

Cafeen åbnede 22. august, og tilslutningen har været ret god.

- Vi har været op til en 10 stykker på en aften. Jeg har været så heldig at få kontakt til nogle af de unge, der "kender alle", og de har været med til at udbrede kendskabet til cafeen, fortæller Simon Lindstrøm Jakobsen.

Annonce

Jeg synes, at de unge her fra byen skal have ros. Denne sommer har der været meget mindre ballade end sidste år.

Simon Lindstrøm Jakobsen

Unge fortjener ros

I de fleste byer er der ofte debat om de unges opførsel. Sådan er det også i Brædstrup. Bølgerne kan gå højt - ikke mindst på Facebook - hvis der har været "larm i gaden". Facebook-debatten kan være ret hidsig, og det er noget, der er med til at grave grøfter.

Men Simon Lindstrøm Jakobsen, der selv bor i Brædstrup, har bemærket, at denne sommer faktisk har været ret rolig:

- Jeg synes, at de unge her fra byen skal have ros. Denne sommer har der været meget mindre ballade end sidste år, så der er jo gang i noget positivt, siger han.

- Jeg er ikke den, der stiller mig op og er fordømmende, hvis der sker et eller andet. Da jeg var yngre, var jeg selv en af de der "scooterbøller", der fræsede rundt på ulovlige knallerter og stak af fra landbetjenten, fortæller Simon Lindstrøm Jakobsen, der er vokset op i Åstruplund og har gået på Brædstrup Skole.

I det hele taget har Simon Lindstrøm Jakobsen tidligere prøvet lidt af hvert. Han har førhen boet i Horsens, hvor han som helt ung kom i kontakt med nogle "trælse typer" i udkanten af det kriminelle miljø, og han oplevede at blive truet og manipuleret. Og det hele blev for meget.

- Det endte med, at jeg brød sammen, og jeg fik konstateret ptsd - postraumatisk stress. Det var en hård omgang, fortæller han.

Men han kæmpede sig op igen, og han besluttede, at han selv ville være med til at hjælpe andre unge. Derfor var han i to år med i Headspace i Horsens - et gratis rådgivningstilbud til unge. I november 2018 fik han oven i købet tildelt Street Team-prisen for sit arbejde.

Nu om dage er han så involveret i cafe-projektet i Brædstrup, som han mener kan føre meget godt med sig.

Aktiviteter på vej

Det handler blandt andet om at give de unge et nyt og bedre image og skabe mere trivsel - og det skal de unge selvfølgelig selv medvirke til. Der er planer om forskellige nye aktiviteter i cafeen, og en af de ideer, der drøftes, er at få gang i en produktion af pallemøbler.

- De unge kan være med til at bygge pallemøbler, som kan bruges af andre og til arrangementer som for eksempel Musik i Gaden, forklarer Simon Lindstrøm Jakobsen.

Det er også tanken at inddrage andre foreninger i byen, og i det hele taget er det filosofien, at aktiviteterne skal brede sig som ringe i vandet, så der opstår gode tiltag på tværs af generationerne.

Der er allerede begyndt at ske noget. Flere lokale firmaer og forretninger er kommet på banen og vil gerne være med til at sponsere ting og sager, som kan bruges af de unge, og Simon Lindstrøm Jakobsen fornemmer en god opbakning.

Free Zone

Den nye ungdomscafé Free Zone holder til i lokaler under Brædstrup Bibliotek på Niels Wongesvej 8.

Der er følgende åbningstider:

Tirsdage kl. 14-16

Torsdage i ulige uger kl. 17-21

Fredag i lige uger kl. 17-21

Hver tirsdag vil café-leder Simon Lindstøm Jakobsen sidde i caféens lokaler. Her tilbyder han sparring og rådgivning til unge i målgruppen 16-29 år. Det vil også være muligt for dem, der har ideer til begivenheder for de unge, at få sparring og planlægning i dette tidsrum.

Torsdage i ulige uger og fredage i lige uger vil caféen have åben for de unge. Her er alle mere end velkomne til at komme forbi til en sludder, spille et spil, lave lektier, spise sin medbragte aftensmad, se tv eller hvad man nu kunne have lyst til. Simon Lindstrøm Jakobsen er også til stede disse dage i caféen.

Det kræver lokalkendskab at arbejde med unge, og Simon Lindstrøm Jakobsen er for glad for, at han selv bor i Brædstrup og er vokset op på egnen. Foto: Morten Pape
- Da jeg var yngre, var jeg selv en af de der "scooterbøller", der fræsede rundt på ulovlige knallerter og stak af fra landbetjenten, fortæller Simon Lindstrøm Jakobsen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce