Annonce
Ikast-Brande

Friskolen i Thorlund skal udvide igen

Skoleleder Søren Falsig fra Friskolen i Thorlund viser her, hvor udvidelsen af børnehave-afdelingen skal ske. Foto: Peter Hald
Friskole runder 100 børn og vil udvide både børnehave og skolen.

Thorlund: Friskolen i Thorlund har fået flere elever, og skolen - der ligger mellem Nr. Snede og Ejstrupholm - har lige nu 70 elever og dertil 30 børn, der går i børnehaven.

- Det betyder, at vi nu har nået vores gamle målsætning om i alt 100 børn. Og så skal vi heller ikke være ret meget større. Højest 110 til 115 børn, siger skoleleder Søren Falsig.

Siden 2019 har skolen fået syv elever mere, og efter ferien kommer elevtallet op på 75. Dertil kommer som nævnt 30 børn i børnehaven.

Annonce

Væksten betyder, at friskolen får brug for mere plads, og der er faktisk to byggeprojekter i støbeskeen.

Det ene - en 35 kvadratmeter stor udvidelse af børnehaven med større garderobe-faciliteter og tre nye toiletter - vil efter planen begynde allerede i sommerferien i år, og i 2022 skal der bygges en ny tilbygning på 85 kvadratmeter til de største elever i 8.-9. klasse.

- Vi håber, at vi denne gang kan få et kreditforeningslån til udvidelsen. Det bliver det billigste, siger Søren Falsig.

Hvert af de to byggeprojekter vil løbe op i en million kroner, så samlet set bliver investeringen på godt to millioner kroner.

Skolen blev senest udvidet i 2019. Dengang blev der opført en tilbygning og gennemført en større renovering af spisesal og køkken. Det løb op i cirka to millioner kroner. Skolen fik dengang en kommunegaranti på et lavrente KommuneKredit-lån på 1,2 millioner kroner, og de sidste 800.000 kroner blev lånt i den almennyttige bank Merkur Andelskasse.

Snart fyldt op

Ligesom flere andre friskoler har Friskolen i Thorlund i de senere år oplevet vækst. Tilbage i år 2000 lå friskolens elevtal på kun omkring 40 elever, men da skolen fik tilknyttet en naturbørnehave for 14 år siden, begyndte børnetallet at stige jævnt.

- Der er fuldt hus i børnehaven, og skolen er også ved at være fyldt. Faktisk er der venteliste på flere årgange. Det er fantastisk at være i den situation - det har vi ventet på, siger Søren Falsig, der selv har været ansat i 25 år.


Det er fantastisk at være i den situation - det har vi ventet på.

Søren Falsig, skoleleder


Medarbejdertallet er fulgt med stigningen i børnetallet:

- Da jeg begyndte for 25 år siden, var vi kun fem ansatte - nu er vi 24 medarbejdere, fortæller Falsig.

Men en grænse på 110 til 115 børn skal der holdes fast i. Skolen må ikke blive for stor, understreger han.

- Det vi ofte oplever, når vi får nye elever, er at forældrene efterspørger mere trivsel og nærvær for deres børn. Der er en del forældre, der søger mod de mindre skoler som vores, siger friskolelederen.

- Vi skal ikke have en kæmpe-skole - højest 110 eller 115 børn i alt, siger friskoleleder Søren Falsig. Foto: Peter Hald

Friskolen i Thorlund får elever fra Nørre Snede og Ejstrupholm, men også fra Brande, Thyregod og Vesterlund.

Det efterhånden ret store geografiske område, hvor eleverne kommer fra, har betydet, at friskolen har været nødt til at investere i en bus, der kan hente og bringe elever.

- Den offentlige skolebus-transport kan ikke altid dække behovet. Det kniber især for de børn, der kommer fra Brande-siden, så vi har brug for vores bus, siger Søren Falsig.

Friskolebussen er i øvrigt også vokset med årene. Først havde skolen en mindre ni-personers bus, men nu råder man over en større bus med plads til 18, og man har en fuldtidsansat medarbejder til at køre bussen i samarbejde med to pensionerede tidligere buschauffører, der hjælper til.

Friskolen i Thorlund har fået en lidt større bus. Den gamle bus kunne kun rumme ni børn - denne kan rumme 18. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Restaurant med takeaway-succes klarede sig uden hjælpepakker, men andre spisesteder led hårdt under coronaen: Se 17 nye regnskaber

Annonce