Annonce
Horsens

Frida fik kræft, da hun var 8 måneder gammel: De første to måneder var hun ved at dø flere flere gange

Frida fik konstateret leukæmi, da hun var 8 måneder gammel, det krævede et halvt års hård behandling, før hun kunne raskmeldes. Foto: Morten Pape
Frida Marie Christiansen fylder snart to år, men har allerede været igennem en af livets hårdeste kampe. Hun fik konstateret leukæmi, da hun kun var otte måneder gammel.

Østjylland: I Horsens bor Frida sammen med sin mor Anne Fjelsted Rasmussen, far Morten Christiansen og hendes to ældre brødre. Familien lever nu et helt almindeligt liv med arbejde, skole og fritidsaktiviteter.

Men skruer vi tiden præcist et år tilbage var påskestemning på ingen måde til stede hos familien.

Frida var nemlig syg med leukæmi og lå henover påsken i en periode på 10 dage i respirator. I løbet af de 10 dage var situationen så kritisk, at respiratoren nærmest ikke var nok.

Annonce

En typisk børnesygdom

Frida begyndte midt i februar 2020 at få det dårligt med forkølelse, hoste og feber. Noget, som mange små børn skal igennem. Til at starte med var der på ingen måde mistanke om leukæmi, men bare lille virus, som hun skulle hjælpes af med igen.

- Da lægerne begyndte at tage blodprøver på Frida, blev det meget hurtigt klart, at det var leukæmi, fortæller Anne Rasmussen.


Henrik Hasle sagde til os, at det var over det næste døgn eller to, at slaget skal slås

Anne Rasmussen


Den 1. marts fik familien meldingen, at deres datter på otte måneder var syg med leukæmi. Herfra startede et forløb på et halvt år, der bød på mange op og nedture.

- Det er enhver forældres værste mareridt og det første, man tænker, er, om vi skal miste hende. Vi ved jo, at kræft er en virkelig alvorlig og hård sygdom, siger Anne Fjelsted Rasmussen

Efter diagnosen blev Frida indlagt på Aarhus Universitetshospitals børnekræftsafdeling. Her var hun indlagt i næsten to måneder, før hun kunne komme hjem på et kort visit.

- Hun prøvede at være hjemme første gang i slutningen af april, i seks timer, så det var en kort fornøjelse, men det var en rigtig stor dag for os, siger Anne Fjelsted Rasmussen.

Annonce

Gode rammer i en forfærdelig situation

Hele forløbet er behandlet på Børnekræftsafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og familien har kun rosende ord til hele afdelingen og de ansatte.

- De er bare helt fantastiske derude, den måde de tog sig af os fra første dag er virkelig imponerende. Jeg kan faktisk ikke nævne en eneste dårlig oplevelse derfra, fortæller Anne Fjelsted Rasmussen.

Fridas forældre, Anne og Morten, havde begge orlov de første to måneder af sygdomsforløbet, hvorefter Morten startede med at arbejde på deltid. Foto: Morten Pape

Tiden på afdelingen foregik selvfølgelig på baggrund af en forfærdelig situation, men oplevelsen af afdelingen var kun positiv.

- Vi fik hurtigt tilknyttet en fast læge i Henrik Hasle, som var helt fantastisk. Lægerne derude er jo blandt de bedste til det her, så vi følte os i virkelig gode hænder igennem hele forløbet, forklarer Anne Rasmussen.

Henrik Hasle er overlæge og professor ved børnekræftsafdelingen på Aarhus universitetshospital.


Vi var hurtigt klare på prioriteterne, og sagde allerede til hinanden 1 marts, at første prioritet var Frida, så kommer drengene og så kommer vi

Anne Fjelsted Rasmussen


Familiens forløb var et af de kortere i forhold til andre kræftsygdomme. Fridas behandling mod hendes form for leukæmi var kort, men meget intensiv og hård.

- De første to måneder var vi ved at miste hende flere gange, siger Anne Rasmussen.

Frida blev behandlet med kemoterapi fem gange, inden hun blev erklæret rask, og hun klarede det faktisk på rekordtid.

- Vi blev stillet i udsigt, at Frida ville være færdigbehandlet omkring jul, men fordi hun reagerede så godt på kemoterapien, gik det hurtigere end forventet og hun blev erklæret rask 12. august, fortæller Anne Fjelsted Rasmussen

Meldingen var dog lidt svær at tro på.

- I starten turde jeg ikke rigtig sige at hun var rask, jeg sagde bare, at hun var færdigbehandlet. Hun er jo rask, men det var bare rigtig svært at tro på, siger Anne Fjelsted Rasmussen.

Annonce

10 dage i respirator

Før familien nåede dertil var der dog rigtig mange hårde slag og store nedture. Specielt påsken var rigtig hård for familien og specielt Frida. Hun blev 29. marts lagt i respirator, i første omgang for at give hende ro. Egentligt ikke på grund af leukæmien, men fordi Frida fik en lungeinfektion.

- Da hun blev lagt i respirator, var det for at give hende lidt ro, så kroppen kunne bekæmpe lungeinfektionen, men hun fik det bare værre, så det endte med, at en respirator faktisk ikke var nok, så derfor ventede vi på en helikopter med en hjerte-lungemaskine fra København, fortæller Anne Fjelsted Rasmussen

Men Frida var en fighter og fik det lidt bedre, inden maskinen fra København kom til Skejby. Både læger og respirator var på overarbejde for at holde Frida i live.

- Henrik Hasle sagde til os, at det var over det næste døgn eller to, at slaget skal slås, siger Anne Fjelsted Rasmussen.

Fra Skærtorsdag gik det bedre for Frida - og dermed også resten af familien.

- Vi fik af vide, at hun skulle have kemo fem gange, og efter hvert forløb fik vi fortalt, at det ville tage fire-seks uger, og hun fik hendes anden og tredje kemo forløb på imellem 14 dage og tre uger, så derfra gik det stærkt, forklarer Anne Fjelsted Rasmussen.

Annonce

Først Frida så drengene så os

Et kræftforløb slider ikke kun på den sygdomsramte, men også familien omkring. Det er helt sikkert også noget, der kunne mærkes hos familien i Horsens. Fridas storebrødre Bertel og Phillip var henholdsvis to og ti år, da Frida blev indlagt.

- Det ramte hele familien. Der var en periode på to uger, hvor jeg slet ikke så Bertel, det er de færreste to-årige, der ikke ser deres mor i så lang tid, fortæller Anne Fjelsted Rasmussen.

Når et barn bliver indlagt på børnekræftsafdelingen, går den ene eller begge forældre på orlov. Her var både Anne og Morten på orlov de første to måneder, hvorefter Morten igen startede på arbejde, dog på deltid.

I dag kan hele familien nyde deres dage sammen. Foto: Morten Pape

Et forløb på børnekræftsafdelingen medfører mange overvejelser om prioritering af familieliv, venner og arbejde. For Anne og Mortens vedkommende var prioriteringen dog nem at blive enig om.

- Vi var hurtigt klare på prioriteterne, og sagde hurtigt til hinanden, at første prioritet var Frida, så kommer drengene, og så kommer vi, forklarer Anne Fjelsted Rasmussen.

Den øvrige familie og venner var en stor hjælp for familien. Storebrødrene kunne være hos andre dele af familien, når der var brug for det, og man kunne altid ringe og få støtte fra familiemedlemmer og venner.

Specielt fire af Annes veninder trak et stort læs i forhold til det sociale liv.

- Jeg har fire veninder, der igennem hele forløbet skiftedes til at komme med aftensmad til mig, ude på sygehuset, hvilket hjalp helt vildt i forhold til at have kontakt til livet udenfor afdelingen, fortæller Anne Fjelsted Rasmussen.

Annonce

Færdigfest

Der er nu gået lidt over et halvt år, siden Frida blev erklæret rask af lægerne på børnekræftsafdelingen. Det er dog ikke blevet til den store fejring endnu, da coronaen har lagt en dæmper på alting.

- Havde der ikke været corona, havde vi nok holdt en kæmpe fest for alle, der har hjulpet og været en del af forløbet, men det må vente til corona er ovre, siger Anne Fjelsted Rasmussen.

Frida går til tjek en gang i måneden og skal fortsætte med det de næste 12 måneder.

Frida går i dag til månedlige konsultationer på børnekræftafdelingen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce