Annonce
Hedensted

Frem med musikken og ud med bænke: Kirke skal renoveres og lukker i et halvt år

Orgelet i Rårup Kirke vil snart forlade sin vante plads i tårnrummet og få en ny plads i kirkeskibet langs siden. På den måde vil man kunne spille kirken bedre op, fortæller formand for menighedsrådet i Rårup, Hans Mikkelsen, og sognepræst Michael Hessellund Larsen. Foto: Michael Svenningsen
Der skal kalkes, males og tyndes ud i bænkene i Rårup Kirke, hvor orgelet i fremtiden vil få en mere fremtrædende placering. Renoveringen koster flere mio. kr.
Annonce

Rårup: På den første dag i oktober begynder et større renoveringsarbejde i Rårup Kirke.

Projektet har været undervejs i flere år, og i de seks måneder, arbejdet står på, er kirken lukket.

- Som andre huse så skal kirken males engang i mellem. Her trænger til at blive malet og kalket, siger sognepræst Michael Hessellund Larsen, da avisen taler med ham i kirken.

Middelalderbygningen har plads til 360 på bænkene, og det er rigeligt i et sogn med tre kirker og 1100 sognebørn, hvoraf færre går i kirke end tidligere.

Renoveringen kommer derfor til at gå med andet end normal istandsættelse. Der skal også omrokeres.

- Jeg siger, at vi bygger kirken mindre. Men det er lidt en provokation, for vi flytter ikke mursten, siger Michael Hessellund Larsen.

Det foreløbige budget er på 4,2 mio. kr. Det skal i visitation i næste uge, så kender vi virkeligheden.

Hans Kramer, menighedsrådsformand, Rårup-Skjold.

Annonce

Kortere fra præst til orgel

Ideen er at flytte orgelet, som i dag står i kirketårnet.

Det store instrument skal pilles fra hinanden og rykkes frem i kirkeskibets ene side på bekostning af nogle bænke.

- Der er 30 meter fra orgel til alter. Det er meget langt, og kulturen herude er, at man ikke sætter sig forrest. Så ved at flytte orgelet og fjerne bænke gør vi afstanden kortere, også for lyd og musik. Det vil give et andet nærvær i kirken, når der er mellem otte og 15 kirkegængere, som det sker på almindelige søndag, siger Michael Hessellund Larsen.

Indhugget bliver ikke større end, at man fortsat vil kunne sætte sig fra hinanden, og kirken vil også i fremtiden kunne håndtere fremmødet ved konfirmation og barnedåb, forsikrer Michael Hessellund Larsen.

- Man vil ikke komme til at sidde på lårene af hinanden, siger han.

Annonce

Indretter lyst rum

Et andet element af renoveringen er indretning af et et lille, lyst lokale i tårnrummet, hvor orgelet har skærmet for et vindue. Rummet vil blive separeret fra resten af kirken via et glasparti, så det kan bruges til kirkelige møder og aktiviteter.

Renoveringen omfatter også ny farvesætning på en del altertavlen, så udskæringer træder bedre frem.

Udskiftning af varmeanlæg er en anden opgave.

Den seneste store istandsættelse ligger mere end 40 år tilbage, fortæller menighedsrådsformand Hans Mikkelsen.

- Vi hører jævnligt folk sige, at kirken trænger til en renovering, siger han.

Middelalderkirkens, hvis historie rækker tilbage til 1200-tallet, er stor og langstrakt. Der er flere pladser, end der bruges, og nu tilpasser kirken ved at fjerne nogle bænke og flytte orgelet frem. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Koster flere millioner

En stor del af finansieringen kommer fra en anlægspulje, men også penge, som en afdød kvinde, Gudrun Emilie Rasmussen, testamenterede til udsmykning af kirken, bruges. Beløbet er på 1,3 mio. kr.

- Det foreløbige budget er på 4,2 mio. kr. Det skal i licitation i næste uge, så kender vi virkeligheden, siger Hans Mikkelsen.

Kirken vil være lukket fra 1. oktober til 1. marts næste år, men kirkegården vil stadig være åben, og klokken vil ringe solen op.

- Vi regner med at åbne op palmesøndag 2020. Biskoppen er inviteret, siger Michael Hessellund Larsen.

På et menighedsrådsmøde med deltagelse af arkitektfirmaet Linjen fra Horsens kan folk i sognet få mere at vide om projektet.

Mødet foregår 18. september kl. 19. i kirkecenteret.

Michael Hessellund Larsen har været præst i Rårup i 11 år og ser frem til renoveringen, som bl.a. skal skabe bedre lyd og mere nærvær i kirken. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kan vi overleve arbejdslivet?

Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce