Annonce
Horsens

Fredag brager 10 fly hen over Horsens i 600 meters højde: Forsvaret fejrer F-16'ernes 40-års-fødselsdag

Et F-16-fly letter fra Flyvestation Skrydstrup i juni 2016 for at deltage i kampen mod Islamisk Stat. Fredag flyver ti af jagerflyene over Danmark i lav højde for at markere 40 års-jubilæet for de danske fly. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I 2020 har de danske F-16-fly 40-års-jubilæum. Det markerer Forsvaret fredag ved at sende 10 fly på to ture på langs og tværs af Danmark. Flyene vil i formation suse over Jylland og Fyn i løbet af eftermiddagen. Men kun hvis vejret er til det.
Annonce

Horsens: De danske F-16-fly runder et skarpt hjørne og kan i år fejre 40-års-jubilæum.

Den runde fødselsdag markerer Forsvaret fredag med en større formationsflyvning over Danmark, hvor 10 af landets 44 operative fly flyver først på langs ad landet om formiddagen - og på tværs af landet om eftermiddagen. Det oplyser Forsvaret.

Flyene bliver dog kun sendt på vingerne fra flyvestationen i Skrydstrup i Sønderjylland, hvis vejret arter sig sådan, at man kan se dem fra landjorden. Det vil der i fint vejr være god mulighed for, for jagerflyene vil befinde sig i blot 600 meters højde.

Om F-16-flyene

  • De danske F-16-fly har 40 års jubilæum. Danmark råder over 44 operative F-16-fly, der har fløjet mere end 335.000 timer tilsammen.
  • Flyvene har blandt andet været indsat i forskellige fredsbevarende missioner og i kampen mod Islamisk Stat. Desuden har de været brugt til at yde støtte til Nato ved suverænitetshåndhævelse af det baltiske luftrum i 2019.
  • Flyene råder både over en seksløbet 20mm Gatling-kanon, bomber og missiler. De er produceret af amerikanske Lockheed Martin.
  • Et flertal i Folketinget vedtog i juni 2016 at indkøbe 27 F-35-fly fra samme producent.
Annonce

Ruten over Fyn

I Horsens vil der være mulighed for at se flyene omkring klokken 11.00. Da forventes flyene, der ifølge rutekortet vil komme flyvende fra vest, at runde Horsens.

Der kan også opstå en mulighed for at se flyene lidt vest for Horsens, efter flyene har taget hul på dagens første rundflyvning. Den begynder kort efter kl. 10 fra Skrydstrup Lufthavn. Herfra sætter flyene direkte kurs mod Læsø, og på den tur vil de passere tæt på Horsens formentlig omkring kl. 10.05.

Efter formiddagsturen over Jylland flyver de 10 fly om eftermiddagen en tur over Sjælland, Fyn og det sydlige Jylland. Ruterne til begge ture kan ses på kortene herunder.

Annonce

Video: Her flyver F-16 over Horsens

Se ruterne herKort: Forsvaret

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce