x
Annonce
Horsens

Fredag brager 10 fly hen over Horsens i 600 meters højde: Forsvaret fejrer F-16'ernes 40-års-fødselsdag

Et F-16-fly letter fra Flyvestation Skrydstrup i juni 2016 for at deltage i kampen mod Islamisk Stat. Fredag flyver ti af jagerflyene over Danmark i lav højde for at markere 40 års-jubilæet for de danske fly. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I 2020 har de danske F-16-fly 40-års-jubilæum. Det markerer Forsvaret fredag ved at sende 10 fly på to ture på langs og tværs af Danmark. Flyene vil i formation suse over Jylland og Fyn i løbet af eftermiddagen. Men kun hvis vejret er til det.

Horsens: De danske F-16-fly runder et skarpt hjørne og kan i år fejre 40-års-jubilæum.

Den runde fødselsdag markerer Forsvaret fredag med en større formationsflyvning over Danmark, hvor 10 af landets 44 operative fly flyver først på langs ad landet om formiddagen - og på tværs af landet om eftermiddagen. Det oplyser Forsvaret.

Flyene bliver dog kun sendt på vingerne fra flyvestationen i Skrydstrup i Sønderjylland, hvis vejret arter sig sådan, at man kan se dem fra landjorden. Det vil der i fint vejr være god mulighed for, for jagerflyene vil befinde sig i blot 600 meters højde.

Annonce

Om F-16-flyene

  • De danske F-16-fly har 40 års jubilæum. Danmark råder over 44 operative F-16-fly, der har fløjet mere end 335.000 timer tilsammen.
  • Flyvene har blandt andet været indsat i forskellige fredsbevarende missioner og i kampen mod Islamisk Stat. Desuden har de været brugt til at yde støtte til Nato ved suverænitetshåndhævelse af det baltiske luftrum i 2019.
  • Flyene råder både over en seksløbet 20mm Gatling-kanon, bomber og missiler. De er produceret af amerikanske Lockheed Martin.
  • Et flertal i Folketinget vedtog i juni 2016 at indkøbe 27 F-35-fly fra samme producent.

Ruten over Fyn

I Horsens vil der være mulighed for at se flyene omkring klokken 11.00. Da forventes flyene, der ifølge rutekortet vil komme flyvende fra vest, at runde Horsens.

Der kan også opstå en mulighed for at se flyene lidt vest for Horsens, efter flyene har taget hul på dagens første rundflyvning. Den begynder kort efter kl. 10 fra Skrydstrup Lufthavn. Herfra sætter flyene direkte kurs mod Læsø, og på den tur vil de passere tæt på Horsens formentlig omkring kl. 10.05.

Efter formiddagsturen over Jylland flyver de 10 fly om eftermiddagen en tur over Sjælland, Fyn og det sydlige Jylland. Ruterne til begge ture kan ses på kortene herunder.

Video: Her flyver F-16 over Horsens

Se ruterne herKort: Forsvaret

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flere tyverier fra biler

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Annonce