Annonce
Østjylland

Fra Viby til Texas: Lærlinge tager på skole i USA

23-årige Molly Mølgaard (tv) er elev hos Nize Equipment i Skanderborg. Til november tager hun på to ugers skoleophold i Texas. - Jeg synes, det er en sjov måde at gøre det på, fortæller hun. Virksomhedens uddannelsesansvarlig, Mette Meyer Thuesen er enig. - Jeg kan godt forstå, at hun gerne vil afsted. Skoleopholdet skulle hun have alligevel, og det her er en anderledes måde at gøre det på, siger hun. Foto: Flemming Krogh

Aarhus Business College har succes med at sende kontor- og handelselever på skoleophold i Austin, Texas.

VIBY: Engang hed det Århus Købmandsskole, men så kom internationaliseringen rullende, og navnet blev til Aarhus Business College. Men et nyt navn gør det jo ikke alene, så for nogle år siden fik underviser Hans Thomas Hjorth en idé. Han ville lade handels- og kontorelever gennemføre en del af deres uddannelse i udlandet.

- Jeg snakkede med vores daværende inspektør om globaliseringen og om det, at alt skal internationaliseres. I den forbindelse kom jeg til at forslå, at vi lavede et forløb for vores merkantile elever i samarbejde med Austin Community College i Texas, så skolens mission om at uddanne, udfordre og udvikle til en global fremtid ikke bare er tom snak fra vores side, forklarer han.

At studerende tager et halvt eller helt uddannelsesforløb i udlandet er der i sig selv ikke noget usædvanligt i. Men det er en knap så udbredt praksis blandt elever på handels- og kontoruddannelserne, der i en to-årig periode passer et elevjob i en virksomhed og undervejs skræddersyer 10 ugers skoleophold.

- Det findes ikke rigtigt her, for de skal jo passe deres arbejde i de to år, forklarer Hans Thomas Hjorth.

Amerikanerne er dejligt direkte. De går bare hen og spørger 'how are you'? Hvis man gjorde det herhjemme, ville folk tro, at man var skør. Men så bliver eleverne altså tvunget til at tale engelsk.

Hans Thomas Hjorth, underviser ved Aarhus Business College
Hans Thomas Hjorth (tv) rejser som den ene af to undervisere sammen med to af skolens ledere med til Texas. Her venter der Mie Baagøe Burkal og Christian Frisch kulturelle oplevelser, virksomhedsbesøg og undervisning på Austin Community College. Foto: Flemming Krogh

Får sprog og dannelse med

Derfor oplever Aarhus Business College en vedvarende interesse for det to uger lange skoleophold. I løbet af de seneste fire år har omkring 200 elever fra handelsuddannelsen, kontoruddannelsen og detailhandelsuddannelsen gennemført undervisningsforløbet i Texas. Næste hold drager afsted 4. november, og her deltager 20 elever, ikke bare fra østjyske virksomheder, men også fra Holstebro og Hvidorvre.

Med sig hjem får eleverne tre fag, blandt andet præsentationsteknik. Undervisningen foregår i sagens natur på engelsk, og eleverne kommer ikke sovende til et kursusbevis. De skal hver især levere en præsentation ved den afsluttende eksamen.

Men når nu skoleopholdet er henlagt til Texas i stedet for Sønderhøj i Viby, som det plejer, bliver der også kræset lidt ekstra for programmet med både kulturelle oplevelser, virksomhedsbesøg og sprogundervisning i praksis.

- Amerikanerne er dejligt direkte. De går bare hen og spørger 'how are you'? Hvis man gjorde det herhjemme, ville folk tro, at man var skør. Men så bliver eleverne altså tvunget til at tale engelsk, forklarer Hans Thomas Hjorth.

Annonce

Turen er en investering

Tirsdag eftermiddag var de 20 elever, nogle sammen med en repræsentant fra deres virskomhed, samlet første gang for at se nærmere på programmet og de praktiske detaljer.

Gennem en projektor guidede Hans Thomas Hjorth blandt andet eleverne gennem ansøgningen om ESTA, det påkrævede amerikanske visum.

- I kommer hver især til at bløde 14 dollars, men det er så også de eneste omkostninger, I har, forklarede han.

Sådan er det i hvert fald for de elever, hvis virksomhed betaler de cirka 13.000 kroner, turen koster. Og det vil mange virksomheder gerne, fortæller Hans Thomas Hjorth.

- Vi har som regel altid én elev, der fortæller, at han eller hun ikke turde spørge sin arbejdsgiver. Men når de så alligevel har præsenteret det, har de fået lov, fortæller han.

- At en elev gerne vil på det her ophold, vidner om, at der er noget drive i dem, og det vil man måske gerne belønne. Og så får man helt sikkert en loyal medarbejder hjem igen, siger Hans Thomas Hjorth.

Skoleopholdet i Texas kører hvert halve år. Næste tur finder sted i maj 2018.

Annonce
Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af sin farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Odder

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

AC Horsens

AC Horsens-talent sikrede Ajax uafgjort: Jeppe Kjær fik vist sit talent frem mod Sporting Lissabon i Youth League

Annonce