Annonce
Østjylland

Fra Viby til Texas: Lærlinge tager på skole i USA

23-årige Molly Mølgaard (tv) er elev hos Nize Equipment i Skanderborg. Til november tager hun på to ugers skoleophold i Texas. - Jeg synes, det er en sjov måde at gøre det på, fortæller hun. Virksomhedens uddannelsesansvarlig, Mette Meyer Thuesen er enig. - Jeg kan godt forstå, at hun gerne vil afsted. Skoleopholdet skulle hun have alligevel, og det her er en anderledes måde at gøre det på, siger hun. Foto: Flemming Krogh

Aarhus Business College har succes med at sende kontor- og handelselever på skoleophold i Austin, Texas.

Annonce

VIBY: Engang hed det Århus Købmandsskole, men så kom internationaliseringen rullende, og navnet blev til Aarhus Business College. Men et nyt navn gør det jo ikke alene, så for nogle år siden fik underviser Hans Thomas Hjorth en idé. Han ville lade handels- og kontorelever gennemføre en del af deres uddannelse i udlandet.

- Jeg snakkede med vores daværende inspektør om globaliseringen og om det, at alt skal internationaliseres. I den forbindelse kom jeg til at forslå, at vi lavede et forløb for vores merkantile elever i samarbejde med Austin Community College i Texas, så skolens mission om at uddanne, udfordre og udvikle til en global fremtid ikke bare er tom snak fra vores side, forklarer han.

At studerende tager et halvt eller helt uddannelsesforløb i udlandet er der i sig selv ikke noget usædvanligt i. Men det er en knap så udbredt praksis blandt elever på handels- og kontoruddannelserne, der i en to-årig periode passer et elevjob i en virksomhed og undervejs skræddersyer 10 ugers skoleophold.

- Det findes ikke rigtigt her, for de skal jo passe deres arbejde i de to år, forklarer Hans Thomas Hjorth.

Amerikanerne er dejligt direkte. De går bare hen og spørger 'how are you'? Hvis man gjorde det herhjemme, ville folk tro, at man var skør. Men så bliver eleverne altså tvunget til at tale engelsk.

Hans Thomas Hjorth, underviser ved Aarhus Business College
Hans Thomas Hjorth (tv) rejser som den ene af to undervisere sammen med to af skolens ledere med til Texas. Her venter der Mie Baagøe Burkal og Christian Frisch kulturelle oplevelser, virksomhedsbesøg og undervisning på Austin Community College. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Får sprog og dannelse med

Derfor oplever Aarhus Business College en vedvarende interesse for det to uger lange skoleophold. I løbet af de seneste fire år har omkring 200 elever fra handelsuddannelsen, kontoruddannelsen og detailhandelsuddannelsen gennemført undervisningsforløbet i Texas. Næste hold drager afsted 4. november, og her deltager 20 elever, ikke bare fra østjyske virksomheder, men også fra Holstebro og Hvidorvre.

Med sig hjem får eleverne tre fag, blandt andet præsentationsteknik. Undervisningen foregår i sagens natur på engelsk, og eleverne kommer ikke sovende til et kursusbevis. De skal hver især levere en præsentation ved den afsluttende eksamen.

Men når nu skoleopholdet er henlagt til Texas i stedet for Sønderhøj i Viby, som det plejer, bliver der også kræset lidt ekstra for programmet med både kulturelle oplevelser, virksomhedsbesøg og sprogundervisning i praksis.

- Amerikanerne er dejligt direkte. De går bare hen og spørger 'how are you'? Hvis man gjorde det herhjemme, ville folk tro, at man var skør. Men så bliver eleverne altså tvunget til at tale engelsk, forklarer Hans Thomas Hjorth.

Annonce

Turen er en investering

Tirsdag eftermiddag var de 20 elever, nogle sammen med en repræsentant fra deres virskomhed, samlet første gang for at se nærmere på programmet og de praktiske detaljer.

Gennem en projektor guidede Hans Thomas Hjorth blandt andet eleverne gennem ansøgningen om ESTA, det påkrævede amerikanske visum.

- I kommer hver især til at bløde 14 dollars, men det er så også de eneste omkostninger, I har, forklarede han.

Sådan er det i hvert fald for de elever, hvis virksomhed betaler de cirka 13.000 kroner, turen koster. Og det vil mange virksomheder gerne, fortæller Hans Thomas Hjorth.

- Vi har som regel altid én elev, der fortæller, at han eller hun ikke turde spørge sin arbejdsgiver. Men når de så alligevel har præsenteret det, har de fået lov, fortæller han.

- At en elev gerne vil på det her ophold, vidner om, at der er noget drive i dem, og det vil man måske gerne belønne. Og så får man helt sikkert en loyal medarbejder hjem igen, siger Hans Thomas Hjorth.

Skoleopholdet i Texas kører hvert halve år. Næste tur finder sted i maj 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Tirsdagens coronatal: Laveste antal smittede i måneder - men den britiske mutation spolerer glæden

Annonce