Annonce
Hedensted

Fra Tørring til Normandiet: Hans Martin udgiver militærhistorisk rejseguide

52-årige Hans Martin Nielsen fra Tørring har de seneste år brugt en stor del af sin fritid på at skrive en omfattende rejseguide til Normandiet. Foto: Ingrid Trier
Få kender til historien om D-dag 1944 som Hans Martin Nielsen fra Tørring. Nu har han udgivet en 440 siders rejseguide med beskrivelse af over 600 historiske steder i Normandiet.

Tørring: 6. juni er det 75 år siden de allierede styrker gik i land på Normandiets kyst. En begivenhed, der for 52-årige Hans Martin Nielsen står i fuldstændig klar erindring, selvom den fandt sted 23 år, inden han blev født.

De seneste syv år har han ved siden af sit arbejde som sælger hos Maskinhandler Indkøbsringen i Vejle arbejdet på en omfattende militærhistorisk rejseguide til Normandiet. Bogen har over 600 forskellige beskrivelser af historiske steder ved den nordfranske atlanterhavskyst, hvor de dramatiske begivenheder omkring D-dag fandt sted. Et værk, som han op til det forestående jubilæum netop har fået udgivet hos Saxo Publish som "print on demand".

- Det er måske den mest omfattende rejseguide til D-dag, der findes på dansk. Egentlig skulle den have været noget mere overfladisk, men jeg fik gennem en fjern slægtning i Amerika adgang til nogle dokumenter om slagets gang, og så blev jeg grebet af detaljerne, fortæller Hans Martin Nielsen nærmest undskyldende, mens han bladrer i det 440 A4-sider lange værk.

Her er der dels en indledende fortælling om begivenhederne, der ledte op til D-Dag, dels 17 forskellige ruter med de tilsammen godt 600 gps-koordinater til historiske lokaliteter, mindesmærker, krigskirkegårde og museer langs den ca. 100 km lange invasionskyst. Dertil kommer tips til overnatninger, spisesteder og andre seværdigheder.

Annonce

D hvad for en dag?

D-dag fandt sted 6. juni 1944, da de allierede gik i land i Normandiet i Nordvestfrankrig under 2. verdenskrig.

Landgangen, som også blev kaldt Operation Neptune, var indledningen på en større operation ved navn Operation Overlord, der havde som endeligt mål at befri Europa fra den tyske besættelse.

Invasionen af Normandiet er stadig den største amfibieoperation i historien og involverede mere end tre millioner soldater, der krydsede Den engelske Kanal fra England til Normandiet.

Slaget om Normandiet fortsatte i to måneder med militære operationer og sluttede med befrielsen af Paris i slutningen af august 1944.

Kilde: Wikipedia

Mulig opfølgning

- Jeg synes, D-dag er en enorm fascinerende historie. Der er så mange delelementer, der skulle lykkes, for at operationen kunne lade sig gøre. Det er for menigmand enormt svært at forestille sig, hvordan det var, men jeg håber, at jeg med min bog kan give den historisk interesserede og almindelige rejsende mulighed for bedre at opleve og forstå Normandiet, lyder det fra Hans Martin Nielsen.

Han har i øvrigt materialet klar til en opfølgning. En tilsvarende guide til området lidt længere fra kysten, hvor "Kampen om Normandiet" i de 77 efterfølgende dage fandt sted. Af hensyn til familien har Hans Martin Nielsen dog lovet at vente lidt med at kaste sig videre ud i det projekt.

Den historiske interesse har forfatteren med sig fra Tønder-egnen, hvor han er født og opvokset som søn af en dansk-sindet far og tysk-sindet mor.

- Det bedste, jeg vidste som barn var, når de sendte noget fra 2. verdenskrig i fjernsynet, og jeg tror min særlige interesse for D-dag begyndte, da jeg i begyndelsen af 1980'erne så filmen "Den længste Dag" sammen med min far, fortæller Hans Martin Nielsen.

Fast rejsemål

Bogen, der helt enkelt bærer titlen "Normandiet 1944", er den detaljerede danske rejseguide, som han selv savnede, da han i 2006 første gang rejste med sin hustru Bente til Normandiet.

- Det vejr, vi oplevede dernede burde afholde enhver fra at komme igen, men vi blev grebet af stemningen, af historien, af området og naturen, og så er vi kommet der lige siden, fortæller Hans Martin Nielsen, der sammen med sin hustru og otte-årige søn Rune, selvfølgelig også vil være i området til 75 års jubilæet. I øvrigt det femte D-dagsjubilæum Hans Martin Nielsen deltager i.

- Og det bliver nok ét af de sidste, hvor der er veteraner med. Det største for mig har været mødet med de mange veteraner, der har fortalt, hvordan det var. Faktisk har jeg en fjern slægtning i USA, der var med på Omaha Beach i den første angrebsbølge. Han talte aldrig om det. 70 pct. af hans infanteri kom ikke med hjem, fortæller Hans Martin Nielsen.

"Normandiet 1944" - En militærhistorisk rejseguide til D-dag og invasionskysten kan købes på saxo.com.

Hans Martin Nielsen har selv besøgt de mere end 600 forskelige lokaliteter, han beskriver i bogen. Han har desuden investeret i rettighederne til de historiske foto og har selv lavet kortene over de 17 dagsruter, han beskriver i bogen. Foto: Hans Martin Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce