Annonce
Hedensted

Fra tøjmand i Horsens til sognepræst i Glud

Ulrik Dige har været sognepræst i Glud siden 2006, men hans vej til embedet har ikke været snorlige. Han startede nemlig som tøjmand i Horsens. Foto: Mads Dalegaard
Sognepræsten i Glud, Ulrik Dige, har ikke taget den lige linje til sit præsteembede. Han nåede både at være tøjmand i Horsens og lederaspirant i Dansk Supermarked, inden han indså, at det var sognepræst, han skulle være.

Glud: Siden 2006 har sognepræsten i Glud heddet Ulrik Dige. Det er et arbejde, som han er rigtig glad for, men havde det ikke været for et brat karriereskifte for snart en del år siden, så kunne man have stødt på ham som sælger i en tøjbutik eller i en af Dansk Supermarkeds varehuse.

Denne rejse fra tøjmand til præst startede i barndommens land i Hobro, hvor Ulrik Dige er født og opvokset, og hvor han havde et fritidsjob som bud i en lokal herretøjsforretning. Indehaveren var kompagnon med den kendte Horsens-tøjmand Finn Biledgaard, og den vej rundt kom det i stand, at Ulrik Dige i 1989 kom i lære i Finn Biledgaards herretøjsforretning på Søndergade i Horsens.

Klassisk herrekonfektion

- Det var klassisk herrekonfektion og egentlig en fin tid, hvor jeg lærte rigtig meget om salg. Jeg kunne ikke blive efter min læretid, og i stedet fik jeg ansættelse i et firma i Vejle, der solgte forskellige former for erhvervsbeklædning, fortæller Ulrik Dige.

Her var han et års tid, hvorefter Dansk Supermarked kaldte på ham.

- Det var en stilling som lederaspirant i et A-Z-varehus i Vejle, som var et slags Bilka - bare uden fødevarer. Og dér knækkede filmen for mig. Jeg gik fuldstændig kold på det. Man startede dagen med at tjekke indekstal, og var man i minus, så skulle jeg kalde min gruppe sammen og så give dem en ordentlig peptalk. Så skulle jeg som 23-årig stå og skælde ud på nogle gode medarbejdere, der var dobbelt så gamle som mig. Det kunne jeg simpelthen ikke tage seriøst, siger Ulrik Dige.

Annonce

Slut med at være sælger

- Og jeg ville heller ikke tilbage til tøjbranchen. Det der med nærmest at "sætte sig" på kunderne, og via alle mulige forskellige salgstrick lokke så mange penge ud af dem som muligt, det var jeg i den grad også færdig med, tilføjer han.

Så han sagde sit job op og tog i stedet på højskole i Løgumkloster. Og det var efter det højskoleophold, at Ulrik Diges liv tog den drejning, der siden banede vejen for et arbejdsliv som sognepræst i Glud. Han blev nemlig ansat som børne- og ungdomskonsulent ved KFUM & K i København.

Annonce

Flyttede til København

- Så jeg flyttede til København. Det er jo en kristen organisation, hvor jeg stod for klubarbejde og aktiviteter for konfirmander med videre. Det arbejde var jeg rigtig glad for, men det stoppede efter fem år, da der skulle skæres ned på bemandingen, og jeg stod forrest i køen, da jeg kun var ansat på en åremålskontrakt, fortæller Ulrik Dige.

Men en flamme var tændt, og den kunne ikke slukkes igen.

- Det stod på det tidspunkt lysende klart for mig, at jeg skulle læse teologi. Og ikke kun på grund af de fem år i KFUM & K, men nok i højere grad, fordi jeg nærmest er blevet marineret i kirkelighed gennem hele min barndom og ungdom. Begge mine forældre var meget kirkeligt engagerede. Specielt min far som var involveret i alverdens ting i kirkeligt regi, og vi gik da også meget ofte i kirke, siger Ulrik Dige.


Så som en anden melbolle i suppen poppede det op, at det var da der jeg hørte hjemme. Så jeg læste teologi i København fra 1998 til 2006, og det føltes bare helt rigtigt.

Ulrik Dige, sognepræst i Glud


- Så som en anden melbolle i suppen poppede det op, at det var da der, jeg hørte hjemme. Så jeg læste teologi i København fra 1998 til 2006, og det føltes bare helt rigtigt. Jeg havde fundet den rette hylde, siger Ulrik Dige, der som nyuddannet præst fik stillingen som sognepræst i Glud, hvor han har virket lige siden.

Annonce

Nogle ting går igen

- Man kan måske sige, at der er et stort spring fra tøjbranchen, til det jeg beskæftiger mig med nu, men jeg har taget rigtig meget med mig fra min tid som sælger. Det handler jo som sognepræst også om at være nærværende, imødekommende og lyttende i forhold til de behov og ønsker, som folk måtte komme med. Den for mig behagelige forskel er, at jeg ikke længere behøver at have en ambition om at hive penge op af lommen på dem, siger Ulrik Dige med et smil på læben.

Som sælger fik han et sus, når han solgte en meget dyr trøje. Det sus kan han stadig få.

- Det sker eksempelvis, når vi laver en ekstra indsats for at få folk i kirke, og det så lykkes. Eller bare når jeg formår at indfrie en menigheds forventninger til mig, så alle kan gå glade hjem. Det kan man blive helt høj af, siger Ulrik Dige, der ikke går med flytteplaner.

Annonce

Glad for at være i Glud

- Jeg er for det første rigtig glad for at være sognepræst i Glud, og for det andet synes jeg stadig, der er masser af udfordringer, nye spændende opgaver og ting, der hele tiden kan optimeres, så på den korte bane har jeg ikke nogen planer i den retning. Men man skal aldrig sige aldrig. Jeg skal jo arbejde, til jeg er 69 år for at få fuld tjenestemandspension, så måske kunne det på et tidspunkt være interessant at blive landsbypræst et helt andet sted i landet. Det må tiden vise, siger tøjmanden, der endte som sognepræst i Glud.

Karriereskift - ny artikelserie

Folkebladet har sat sig for at portrættere en række personer fra Hedensted Kommune, der alle har det til fælles, at de har foretaget et karrierespring.

Det vil sige det at droppe en måske mangeårig uddannelse og beskæftigelse til fordel for noget helt nyt.

Læs om deres overvejelser om, hvorfor de valgte at skifte karriere, og hvad det nye job har gjort ved dem - både på det faglige og det personlige plan.

Ulrik Dige

Ulrik Dige er 51 år gammel og bor i præstegården på Glud Kirkevej 13 i Glud sammen med sin kone Anne-Mette, der er sygeplejerske i Horsens, og deres tre sønner på hhv. 11, 14 og 15 år.

Han er meget fodboldinteresseret, og spiller selv. Det foregår på det lokale Super Old Boys-hold i Glud.

Hjerteklubben er Liverpool FC, som han har fulgt tæt siden slutningen af 70’erne. Det var således en stor oplevelse, da han sidste jul var på Anfield Road for første gang.

Skiftet fra sælger til sognepræst forklarer Ulrik Dige med, at han i sin barndom og ungdom i Hobro blev marineret med kirkelighed, fordi hans forældre var meget engagerede i kirkeligt regi. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce