Annonce
Hedensted

Fra tøjmand i Horsens til sognepræst i Glud

Ulrik Dige har været sognepræst i Glud siden 2006, men hans vej til embedet har ikke været snorlige. Han startede nemlig som tøjmand i Horsens. Foto: Mads Dalegaard
Sognepræsten i Glud, Ulrik Dige, har ikke taget den lige linje til sit præsteembede. Han nåede både at være tøjmand i Horsens og lederaspirant i Dansk Supermarked, inden han indså, at det var sognepræst, han skulle være.

Glud: Siden 2006 har sognepræsten i Glud heddet Ulrik Dige. Det er et arbejde, som han er rigtig glad for, men havde det ikke været for et brat karriereskifte for snart en del år siden, så kunne man have stødt på ham som sælger i en tøjbutik eller i en af Dansk Supermarkeds varehuse.

Denne rejse fra tøjmand til præst startede i barndommens land i Hobro, hvor Ulrik Dige er født og opvokset, og hvor han havde et fritidsjob som bud i en lokal herretøjsforretning. Indehaveren var kompagnon med den kendte Horsens-tøjmand Finn Biledgaard, og den vej rundt kom det i stand, at Ulrik Dige i 1989 kom i lære i Finn Biledgaards herretøjsforretning på Søndergade i Horsens.

Klassisk herrekonfektion

- Det var klassisk herrekonfektion og egentlig en fin tid, hvor jeg lærte rigtig meget om salg. Jeg kunne ikke blive efter min læretid, og i stedet fik jeg ansættelse i et firma i Vejle, der solgte forskellige former for erhvervsbeklædning, fortæller Ulrik Dige.

Her var han et års tid, hvorefter Dansk Supermarked kaldte på ham.

- Det var en stilling som lederaspirant i et A-Z-varehus i Vejle, som var et slags Bilka - bare uden fødevarer. Og dér knækkede filmen for mig. Jeg gik fuldstændig kold på det. Man startede dagen med at tjekke indekstal, og var man i minus, så skulle jeg kalde min gruppe sammen og så give dem en ordentlig peptalk. Så skulle jeg som 23-årig stå og skælde ud på nogle gode medarbejdere, der var dobbelt så gamle som mig. Det kunne jeg simpelthen ikke tage seriøst, siger Ulrik Dige.

Annonce

Slut med at være sælger

- Og jeg ville heller ikke tilbage til tøjbranchen. Det der med nærmest at "sætte sig" på kunderne, og via alle mulige forskellige salgstrick lokke så mange penge ud af dem som muligt, det var jeg i den grad også færdig med, tilføjer han.

Så han sagde sit job op og tog i stedet på højskole i Løgumkloster. Og det var efter det højskoleophold, at Ulrik Diges liv tog den drejning, der siden banede vejen for et arbejdsliv som sognepræst i Glud. Han blev nemlig ansat som børne- og ungdomskonsulent ved KFUM & K i København.

Annonce

Flyttede til København

- Så jeg flyttede til København. Det er jo en kristen organisation, hvor jeg stod for klubarbejde og aktiviteter for konfirmander med videre. Det arbejde var jeg rigtig glad for, men det stoppede efter fem år, da der skulle skæres ned på bemandingen, og jeg stod forrest i køen, da jeg kun var ansat på en åremålskontrakt, fortæller Ulrik Dige.

Men en flamme var tændt, og den kunne ikke slukkes igen.

- Det stod på det tidspunkt lysende klart for mig, at jeg skulle læse teologi. Og ikke kun på grund af de fem år i KFUM & K, men nok i højere grad, fordi jeg nærmest er blevet marineret i kirkelighed gennem hele min barndom og ungdom. Begge mine forældre var meget kirkeligt engagerede. Specielt min far som var involveret i alverdens ting i kirkeligt regi, og vi gik da også meget ofte i kirke, siger Ulrik Dige.


Så som en anden melbolle i suppen poppede det op, at det var da der jeg hørte hjemme. Så jeg læste teologi i København fra 1998 til 2006, og det føltes bare helt rigtigt.

Ulrik Dige, sognepræst i Glud


- Så som en anden melbolle i suppen poppede det op, at det var da der, jeg hørte hjemme. Så jeg læste teologi i København fra 1998 til 2006, og det føltes bare helt rigtigt. Jeg havde fundet den rette hylde, siger Ulrik Dige, der som nyuddannet præst fik stillingen som sognepræst i Glud, hvor han har virket lige siden.

Annonce

Nogle ting går igen

- Man kan måske sige, at der er et stort spring fra tøjbranchen, til det jeg beskæftiger mig med nu, men jeg har taget rigtig meget med mig fra min tid som sælger. Det handler jo som sognepræst også om at være nærværende, imødekommende og lyttende i forhold til de behov og ønsker, som folk måtte komme med. Den for mig behagelige forskel er, at jeg ikke længere behøver at have en ambition om at hive penge op af lommen på dem, siger Ulrik Dige med et smil på læben.

Som sælger fik han et sus, når han solgte en meget dyr trøje. Det sus kan han stadig få.

- Det sker eksempelvis, når vi laver en ekstra indsats for at få folk i kirke, og det så lykkes. Eller bare når jeg formår at indfrie en menigheds forventninger til mig, så alle kan gå glade hjem. Det kan man blive helt høj af, siger Ulrik Dige, der ikke går med flytteplaner.

Annonce

Glad for at være i Glud

- Jeg er for det første rigtig glad for at være sognepræst i Glud, og for det andet synes jeg stadig, der er masser af udfordringer, nye spændende opgaver og ting, der hele tiden kan optimeres, så på den korte bane har jeg ikke nogen planer i den retning. Men man skal aldrig sige aldrig. Jeg skal jo arbejde, til jeg er 69 år for at få fuld tjenestemandspension, så måske kunne det på et tidspunkt være interessant at blive landsbypræst et helt andet sted i landet. Det må tiden vise, siger tøjmanden, der endte som sognepræst i Glud.

Karriereskift - ny artikelserie

Folkebladet har sat sig for at portrættere en række personer fra Hedensted Kommune, der alle har det til fælles, at de har foretaget et karrierespring.

Det vil sige det at droppe en måske mangeårig uddannelse og beskæftigelse til fordel for noget helt nyt.

Læs om deres overvejelser om, hvorfor de valgte at skifte karriere, og hvad det nye job har gjort ved dem - både på det faglige og det personlige plan.

Ulrik Dige

Ulrik Dige er 51 år gammel og bor i præstegården på Glud Kirkevej 13 i Glud sammen med sin kone Anne-Mette, der er sygeplejerske i Horsens, og deres tre sønner på hhv. 11, 14 og 15 år.

Han er meget fodboldinteresseret, og spiller selv. Det foregår på det lokale Super Old Boys-hold i Glud.

Hjerteklubben er Liverpool FC, som han har fulgt tæt siden slutningen af 70’erne. Det var således en stor oplevelse, da han sidste jul var på Anfield Road for første gang.

Skiftet fra sælger til sognepræst forklarer Ulrik Dige med, at han i sin barndom og ungdom i Hobro blev marineret med kirkelighed, fordi hans forældre var meget engagerede i kirkeligt regi. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce