Annonce
Horsens

Fra prinsesse til Supergirl: Otteårige Liva byttede fastelavnstøj på biblioteket

Lidt Supergirl-tilbehør, et Superman-kostume og en rød nederdel hjemme fra tøjskuffen. Det bliver otteårige Liva Hüttels sammensatte kostume i år. Foto: Morten Pape
Otteårige Liva Hüttel var kreativ og fandt sit Supergirl-kostume, da hun sammen med familien byttede 12 gamle fastelavnssæt til fire nye på Horsens Bibliotek. Her kunne man søndag aflevere de kostumer, der ikke længere passede og i stedet finde årets udklædning uden at skulle frem med pengepungen.

Horsens: Nogle bikser selv et fastelavns-kostume sammen. Andre går i legetøjsbutikken eller bestiller på nettet. Og så er der dem, der går på biblioteket.

Ja, her kan man også finde udklædningstøj - eller det kunne man i hvert fald søndag, da Horsens Bibliotek holdt fire timers fastelavnstøj-byttedag med et ret simpelt koncept. Tag det gamle kostume med, hæng det op blandt de andre og find et nyt til de kommende dage med tøndeslagning.

- Nu bliver ordet bæredygtig brugt mange gange for tiden, men her giver det mening. Forældrene får ryddet ud i de gamle sæt, børnene får nye kostumer, og der er også en glæde ved at kunne give noget videre, som andre kan gå gavn af, siger Nina Hüttel.

Annonce

Velbesøgt i vinterferien

Horsens Bibliotek har været godt besøgt i denne vinterferie, fortalte biblioteksformidler Anna Mathilde Nielsen søndag eftermiddag, da et af ugens sidste arrangementer, fastelavnstøj-byttedag, løb af stablen:

- Der har simpelthen været så mange mennesker, og det er ikke som sædvanlig døset lidt hen i løbet af ugen. Som regel bliver folk nok lidt mættet af oplevelser og vil hellere blive hjemme sidst i ferien, men der er blevet ved med at komme folk, siger hun og giver også det våde vejr en del af æren for det.

Desuden prøver biblioteket med begivenheder som netop byttedagen at tiltrække folk.

- Vi vil gerne have folk på biblioteket og vise dem, at det er et rart og spændende sted at være, og at det ikke bare er støvede gamle bøger, siger Anna Mathilde Nielsen.

Kreativ Supergirl

Hun har taget sine tre børn med samt hele 12 kostumer fra de foregående år - heriblandt seks prinsessekostumer med tilhørende sko og kroner samt et Hulk-kostume med maske, som var blevet for lille.

- Ja, det klemmer ved halsen, siger fem-årige Holger, der sammen med tvillingesøsteren Juliane og storesøster Liva på otte år alle har fundet nye sæt blandt udvalget på Horsens Bibliotek.

- Jeg har taget nogle af tingene fra Supergirl og sat det sammen med et Superman-kostume, og så har jeg en rød nederdel hjemme i skabet, som passer til, fortæller Liva, der måtte tænke kreativt, da ønskekostumet med Supergirl ikke var i hendes størrelse.

Godt byttet rundt

Horsens Bibliotek har efterhånden holdt byttedagen i nogle år, og det lagde selv ud med et stativ af tøj, som der nu er blevet byttet så meget rundt i, at der kun hænger sæt, som besøgende har haft med. Konceptet er nemlig ganske velbesøgt, og i løbet af denne søndag er der hele tiden folk - primært børn - der kigger udvalget igennem.

- Alle børn skal jo have et nyt kostume til fastelavn, og med det store klimafokus for tiden er det her en virkelig god idé. De fleste vokser hurtigt ud af deres kostumer, eller også var Batman det store hit sidste år, men nu er det en anden, siger biblioteksformidler Anna Mathilde Nielsen.

Tre-årige Maluchas kostume var allerede købt, da hun og mor Line-Josefine Olsen kom forbi bytte-stativet. De var på biblioteket af andre årsager og kendte ikke til konceptet, så Malucha nøjedes med at lege med kostumerne. Hun var især glad for brandmandshjelmen. Foto: Morten Pape

Megasmart koncept

Hun fortæller, at der også er nogen, som ikke finder noget at tage med hjem, men sådan er det jo også at gå i en almindelig tøjbutik, påpeger hun. Andre er kommet på biblioteket uden at kende til byttedagen, men så er der i stedet mulighed for at lege med kostumerne. Det gør Line-Josefine Olsens snart fire-årige datter Malucha.

- Vi vidste ikke, at det var her, men det er et megasmart koncept. Det giver jo en mulighed for at finde et nyt kostume for dem, som måske ikke lige har penge til at købe et nyt hvert år, siger Line-Josefine Olsen.

Fire-årige Ellie Posborg havde en græskardragt, en politiuniform, en lægedragt og en bamsedragt med til byttedagen. Hun fandt til gengæld en prinsessekjole at tage med hjem - faktisk to. Foto: Morten Pape

Kommer gerne igen

Mens Liva Hüttel måtte kombinere sig til sit eget Supergirl-kostume, endte de to søskende Holger og Juliane med at komme fra biblioteket med henholdsvis et løjtnant-kostume og en brudekjole - og så blev der suppleret op med et piratkostume.

Tøjet skal de have på til tøndeslagning i henholdsvis skole og børnehave, og så overvejer de at kigge forbi fastelavn i Bytorv Horsens. Næste år kigger de måske forbi biblioteket igen.

- Hvis tøjet ikke passer næste år, så kommer vi igen, siger Nina Hüttel.

Med byttedagen på Horsens Bibliotek kan man både få ryddet ud i det gamle, finde nyt uden at skulle købe det og give gratis glæder videre, pointerede Nina Hüttel, der fandt fire kostumer til sine tre børn, efter de havde afleveret 12 sæt fra gemmeren. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Læserbrev

Trods corona-krise: Betal dit medlemskontingent!

Læserbrev: Vi står midt i en historisk krise, hvor samfundet mere eller mindre er lukket ned. Det udfordrer os alle - herunder vores foreninger, klubber og alle vores frivillige. Foreningerne i Horsens kommune ligger p.t. øde hen, uden aktivitet, med tomme klubhuse, ingen træninger, ingen kampe og ingen socialt samvær. Det betyder, at vores foreninger er (eller kan blive) udfordret på økonomien i form af manglende indtægter fra stævner, cups, sponsorater, indtægtsgivende arrangementer, kontingenter, m.m. I yderste konsekvens kan det få fatale følger for vores foreninger i form af lukninger. Desværre har jeg den seneste tid hørt fra flere personer, at de overvejer deres medlemskab af den lokale idrætsforening - når nu de ikke ”får noget for pengene”. Det gør mig frustreret at høre disse udmeldinger, for det er netop nu, at vi skal stå sammen, vise samfundssind og bakke op om vores foreninger. Mennesker er sociale væsner der har et fundamentalt behov for at være sammen med andre mennesker. Derfor indgår de fleste af os i fællesskaber i familien, med venner, på jobbet og i foreninger. Jeg ynder at sige, at mennesker er flokdyr, der skal stimuleres socialt. Den nuværende corona-krise gør, at vi skal holde os indendørs og isolere os fra andre mennesker. Det strider direkte mod vores menneskelige natur, hvilket udfordrer os som individer. Derfor tror jeg, at vi mere end nogensinde før har behov for vores foreninger. Når vi kommer ud på den anden side af krisen, har vi i den grad behov for at blive socialt stimuleret og få plejet vores sociale relationer i fællesskabet med andre mennesker. Så min klare opfordring: Betal dit medlemskontingent og støt op om din lokale forening. Så kan vi igen mødes i fællesskabet om den idræt eller foreningsaktivitet, vi brænder så meget for.

Annonce