Annonce
Erhverv

Fra krig og showdans til grøntsagsdyrkning: Anders og Sissel drømmer om at leve af deres nye landbrugsprojekt

Passionen hos Sissel Uhrskov er ikke til at tage fejl af, når hun levende fortæller om kartoflerne, der dyrkes i drivhuset. Det er bare én af de ting, som Det Lille Økori tilbyder. Et landbrugsprojekt som hun står bag sammen med sin partner Anders M. Jensen. Foto: Ludvig Dittmann
Et nyt lokalt iværksætter-initiativ skyder op i Stenderup, hvor parret Anders M. Jensen og Sissel Uhrskov starter et regenerativt landbrug med tilhørende gårdbutik.

Stenderup: Drømmen er at servicere hele lokalområdet med friske, økologiske grøntsager, passe bedre på miljøet og slippe ud af hamsterhjulet.

Midlet er det regenerative landbrug med tilhørende gårdbutik, som 39-årige Sissel Uhrskov og 38-årige Anders M. Jensen er ved at stable på benene på deres 2,7 hektar store grund på Lystrupvej i Stenderup, hvor parret flyttede ind i december sidste år.

En træbænk i indkørslen afslører drømmens og stedets navn; Det Lille Økori. På gårdspladsen står parret klar til at byde velkommen.

Annonce


Da jeg stod i Afghanistan med alt, hvad det indebærer at være udsendt, havde jeg ikke lige regnet med, at jeg skulle hjem og dyrke grøntsager.

Anders M. Jensen, medindehaver af Det Lille Økori


Fra Afghanistan til Stenderup

- Da jeg stod i Afghanistan med alt, hvad det indebærer at være udsendt, havde jeg ikke lige regnet med, at jeg skulle hjem og dyrke grøntsager, siger Anders M. Jensen, mens han på rundturens første stop i drivhuset nusser tomatplanerne.

Men sådan blev det, og han er uden tvivl glad for sit valg.

Anders M. Jensen har været i Forsvaret i 13 år og været udsendt seks gange til forskellige destinationer, og på et tidspunkt bankede ønsket om en anden hverdag på.

Både han og Sissel Uhrskov drømmer om at leve af deres fælles projekt, der startede som en hobby, men som de i øjeblikket bruger alle deres fyraftenstimer og weekender på ved siden af deres fuldtidsjobs.

Den dag i dag sælger han reservedele til varmekilder, mens hun er gået fra at være showdanser samt at være udlært i en guldsmedeforretning til nu at uddanne sig til ernæringsassistent og arbejde i køkkenet på Vejlefjord Rehabilitering for hjerneskadede.

Parret, der både har boet i Juelsminde og på Fyn, gjorde sig mange tanker om, hvor deres nye regenerative landsbrugsprojekt skulle slå rødder. Valget faldt på Stenderup, hvor de forelskede sig i en grund på 2,7 hektar. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen
Annonce

De gode råvarer i fokus

Så med to meget forskellige baggrunde og to karriereskift er de altså endt med en fælles interesse for landbrug. Med passioneret stemme giver Anders M. Jensen sig til at fortælle om vigtigheden i at pleje jorden og undgå at pløje den, hvilket er nogle af grundstenene i den regenerative landbrugsform.

- Helt basalt handler det om at fodre jorden og ikke planterne, sådan som man måske traditionelt vil tænke, siger han.

- Men hvis det skal beskrives endnu mere basalt, handler det blot om gode, smagfulde råvarer. Det er vigtigt for os at vise forbrugerne, at dyrkningsmetoden gør en forskel for smagen, duften og helhedsoplevelsen, tilføjer Sissel Uhrskov.

At man plejer og passer jorden på den helt rigtige måde, er afgørende for smagsoplevelsen af de færdigdyrkede grøntsager, fortæller Sissel Uhrskov, mens hun viser rundt i drivhuset. Foto: Ludvig Dittmann

Kort om regenerativt landbrug

Det regenerative landbrug går ud på at begrænse forstyrrelser af jorden og tage hensyn til biodiversiteten. Man undgår blandt andet unødig pløjning. Samtidig er kompostering af både plantemateriale og husdyrgødning en vigtig del af landbrugsformen.

Sissel Uhrskov og Anders M. Jensen har sået deres grøntsager med en håndholdt såmaskine, luget med lugejern og håndhøstet. Grøntsagerne er også dyrket i næringsrig kompostjord, hvor rødderne kan udvikle deres fulde længde og særlige sortsegenskaber.

Annonce

Ideerne har vokseværk

For hvert drivhus, jordstykke, kartoffelrække, løgplante og træ, der passeres på rundturen præsenterer parret minimum en ide, de godt kunne tænke sig at tilføje til Det Lille Økoris kartotek.

- Udover at vi skal have en lille hyggelig gårdbutik i den rustikke stil, arbejder vi på at udvikle et koncept med salg af grøntsagskasser. Vi kunne også godt tænke os at afholde workshops, julemarkeder, blomsterbindinger og så videre. Vi skal kunne sælge noget og arrangere noget hele året, siger Sissel Uhrskov, mens hun bevæger sig ind på den del af grunden, de kalder plantagen, hvor der blandt andet står lange rækker med gul cypres, der egner sig godt til dekorationer.

Eftersom parret kun har boet på ejendommen i Stenderup siden december sidste år, er alting endnu ikke begyndt at spire. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce

Store, lokale drømme

Men selvom ambitionerne favner bredt, så er iværksætterparret samtidig bevidste om, at deres landbrug ikke må blive så stort, at det mister den lokale forankring.

- Vi skal ikke være så store, at vi skal have importeret tingene udefra. Det hele skal dyrkes her, og det er den lokale tilknytning, der er drivkraften for os. Det skal også være den grundtanke, som forbrugerne køber sig ind på, siger Anders M. Jensen, inden Sisse Uhrskov kommer med en bemærkning om fremtiden:

- Lige nu satser vi på, at den ene af os arbejder fuldtid med Det Lille Økori inden for fem år, mens den anden måske er på deltid lidt længere, indtil vi forhåbentlig begge kan leve af det, siger Sissel Uhrskov.

- Og derudover håber vi, at vi kan inspirere andre til at komme ud af hamsterhjulet og prøve nye ting af uden at have en helt masse erfaring med i bagagen.

Det er passionen, der driver værket for Anders M. Jensen og Sissel Uhrskov, der derfor gerne tager alle aftener og weekender i brug i opstartsfasen, indtil de forhåbentlig en dag kan leve af Det Lille Økori.  Foto: Sascha Reiffenstein Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce