Annonce
Horsens

Fra hotel til kollegium: 44 studerende flytter ind på hotelværelser

Værelserne er møbleret, blandt andet med et nyindkøbt skrivebord og en seng, der stammer fra hotellet. Der følger ovenikøbet også dyne og pude med, fortæler Peter Sven Sørensen (siddende) og Henrik Hede-Nielsen. Foto: Søren E. Alwan
Det tidligere Hotel Danica midt i Horsens er lukket, men dobbeltværelser, dyner og drikkeglas fra hotellet kommer nu studerende til gode.

Horsens: Hotelværelser midt i Horsens er nu blevet til kollegieværelser.

Familien Hede Nielsens Fond overtog sidste år det lukkede Hotel Danica på Sct. Helenevej med det formål at omdanne hotellet til 44 boliger for unge under uddannelse i den by, fonden udspringer fra.

- Vi har i nogle år ønsket at opføre et kollegium i Horsens, og da muligheden så kom for at købe hotellet, synes vi, det var oplagt, at det blev løsningen. På den måde kunne vi sikre de studerende et sted at bo og samtidig bevare en i byen kendt ejendom. Jeg er opvokset i Horsens og synes, det ville være en skam bare at rive ned og bygge nyt, siger Henrik Hede-Nielsen, som er formand for fonden.

Annonce

Familien Hede Nielsens Fond

  • Stiftet i 1971 af brødrene Eigil og Ove Hede Nielsen. De stod i spidsen for industrikoncernen Hede Nielsen A/S, som deres far, Niels Hede Nielsen, etablerede i 1906, dengang som Horsens Cykellager.
  • Koncernen eksisterede i 90 år og beskæftigede sig gennem årene med bl.a. cykel- og rørproduktion, fremstilling af gasser samt radio- og tv-produktion under navnet Arena.
  • Fonden blev stiftet med en grundkapital på en million kroner. Midlerne er siden vokset betydeligt og danner hvert år grundlag for en lang række donationer samt den årlige HN-Pris. Der er gennem årene samlet uddelt mere end 178 mio. kr. til almennyttige formål.

Med dyne og rødvinsglas

Otte af de nye ungdomsboliger er - ligesom 44 depotrum og et fælles vaskeri - indrettet efter en ombygning af hotellets tidligere køkken og festsal. De resterende 36 boliger er indrettet i de tidligere hotelværelser, som ikke har krævet meget mere end maling og installering af minikøkken, skab og skrivebord, fortæller Henrik Hede-Nielsen.

Fonden har valgt at bevare så meget som muligt af hotellet, tilføjer han. Den tidligere restaurant er nu blevet til fællesrum med plads til hygge, fest og fællesspisning. Der er borde og stole fra restauranten, og skabene i fællesstuen rummer desuden et rigt sortiment af glas og porcelæn, der alt sammen stammer fra hotellet.

- Vi overtog inventaret, så det var jo oplagt, at de studerende kunne få lov at bruge det, forklarer Henrik Hede-Nielsen.

Fra hotellets servicelager har der også været nok til at lave startpakker med alt fra tallerkener til rødvinsglas til køkkenskabene i de enkelte værelser. Værelserne er desuden møbleret og udstyret med blandt andet senge, dyner og puder fra hotellet, så de studerende kan stort set flytte ind med en taske med deres tøj, fortæller fondens næstformand Peter Sven Sørensen.

Et helt mekka for de unge

Interessen for kollegiet har været stor, siden de første studerende kunne flytte ind omkring årsskiftet, og der er på nuværende tidspunkt så godt som fyldt op i boligerne, fortæller Henrik Hede-Nielsen.

Han og næstformand Peter Sven Sørensen er enige om, at fonden har sikret studerende i Horsens gode boligvilkår med en attraktiv beliggenhed meget tæt på det kommende campus og klos op ad den ny bydel, der lige nu rejser sig på den tidligere Kvickly-grund, Lilli Gyldenkildes Torv. Her opføres der både butikker, restauranter og boliger, blandt andet også 104 ungdomsboliger.

- Med det ny campus midt i byen bliver der også brug for ungdomsboliger i byen. Området her bliver et helt mekka for de unge, og nu kan de bo på ”hotel” for 3000 kroner i måneden, siger Peter Sven Sørensen.

- Det kommer ikke bare de unge i Horsens til gode. Det kan også være med til at trække flere studerende til Horsens, blandt andet fra Aarhus, mener Henrik Hede-Nielsen.

Ikke mange kollegier er født med messinggelænder og fine lysekroner i trappeopgangen, men Familien Hede Nielsens Fond har bevaret så meget som muligt fra det tidligere hotel, fortæller formand Henrik Hede-Nielsen (t.v.) og næstformand Peter Sven Sørensen. Foto: Søren. E. Alwan
Facaden på det tidlige Hotel Danica ligner sig selv, men hotellets navn er væk og erstattet med Hede Nielsen Kollegiet. Foto: Søren E. Alwan
De studerende kan vaske og tørre tøjet på det moderne fællesvaskeri, der styres via en app på telefonen. Foto: Søren E. Alwan
Da fonden købte hotellet, fulgte der en masse inventar og service med, og det får de studerende nu glæde af, så det er minimalt, hvad de selv skal anskaffe sig for at flytte ind. Foto: Søren E. Alwan
De eksisterende hotelværelser havde alle badeværelser, så det var nemt at omdanne hotelværelserne til ungdomsboliger. Foto: Søren E. Alwan
Fonden har opsat minikøkkener i alle de tidligere hotelværelser. Foto: Søren E. Alwan
Den tidligere restaurant i hotellets stueetage er nu blevet til fællesrum for de studerende. Her er der nu plads til fest og fællesspisning eller sofahygge og en dyst i bordfodbold. Foto: Søren E. Alwan
Værelserne er møbleret, blandt andet med et nyindkøbt skrivebord og en seng, der stammer fra hotellet. Der følger ovenikøbet også dyne og pude med, fortæler Peter Sven Sørensen (siddende) og Henrik Hede-Nielsen. Foto: Søren E. Alwan
36 af de 44 boliger er indrettet i de oprindelige hotelværelser. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Horsens For abonnenter

Hans har en finger med i alt i Vestbirk - uden at råbe op om det

Annonce