Annonce
Horsens

Fra hotel til kollegium: 44 studerende flytter ind på hotelværelser

Værelserne er møbleret, blandt andet med et nyindkøbt skrivebord og en seng, der stammer fra hotellet. Der følger ovenikøbet også dyne og pude med, fortæler Peter Sven Sørensen (siddende) og Henrik Hede-Nielsen. Foto: Søren E. Alwan
Det tidligere Hotel Danica midt i Horsens er lukket, men dobbeltværelser, dyner og drikkeglas fra hotellet kommer nu studerende til gode.

Horsens: Hotelværelser midt i Horsens er nu blevet til kollegieværelser.

Familien Hede Nielsens Fond overtog sidste år det lukkede Hotel Danica på Sct. Helenevej med det formål at omdanne hotellet til 44 boliger for unge under uddannelse i den by, fonden udspringer fra.

- Vi har i nogle år ønsket at opføre et kollegium i Horsens, og da muligheden så kom for at købe hotellet, synes vi, det var oplagt, at det blev løsningen. På den måde kunne vi sikre de studerende et sted at bo og samtidig bevare en i byen kendt ejendom. Jeg er opvokset i Horsens og synes, det ville være en skam bare at rive ned og bygge nyt, siger Henrik Hede-Nielsen, som er formand for fonden.

Annonce

Familien Hede Nielsens Fond

  • Stiftet i 1971 af brødrene Eigil og Ove Hede Nielsen. De stod i spidsen for industrikoncernen Hede Nielsen A/S, som deres far, Niels Hede Nielsen, etablerede i 1906, dengang som Horsens Cykellager.
  • Koncernen eksisterede i 90 år og beskæftigede sig gennem årene med bl.a. cykel- og rørproduktion, fremstilling af gasser samt radio- og tv-produktion under navnet Arena.
  • Fonden blev stiftet med en grundkapital på en million kroner. Midlerne er siden vokset betydeligt og danner hvert år grundlag for en lang række donationer samt den årlige HN-Pris. Der er gennem årene samlet uddelt mere end 178 mio. kr. til almennyttige formål.

Med dyne og rødvinsglas

Otte af de nye ungdomsboliger er - ligesom 44 depotrum og et fælles vaskeri - indrettet efter en ombygning af hotellets tidligere køkken og festsal. De resterende 36 boliger er indrettet i de tidligere hotelværelser, som ikke har krævet meget mere end maling og installering af minikøkken, skab og skrivebord, fortæller Henrik Hede-Nielsen.

Fonden har valgt at bevare så meget som muligt af hotellet, tilføjer han. Den tidligere restaurant er nu blevet til fællesrum med plads til hygge, fest og fællesspisning. Der er borde og stole fra restauranten, og skabene i fællesstuen rummer desuden et rigt sortiment af glas og porcelæn, der alt sammen stammer fra hotellet.

- Vi overtog inventaret, så det var jo oplagt, at de studerende kunne få lov at bruge det, forklarer Henrik Hede-Nielsen.

Fra hotellets servicelager har der også været nok til at lave startpakker med alt fra tallerkener til rødvinsglas til køkkenskabene i de enkelte værelser. Værelserne er desuden møbleret og udstyret med blandt andet senge, dyner og puder fra hotellet, så de studerende kan stort set flytte ind med en taske med deres tøj, fortæller fondens næstformand Peter Sven Sørensen.

Et helt mekka for de unge

Interessen for kollegiet har været stor, siden de første studerende kunne flytte ind omkring årsskiftet, og der er på nuværende tidspunkt så godt som fyldt op i boligerne, fortæller Henrik Hede-Nielsen.

Han og næstformand Peter Sven Sørensen er enige om, at fonden har sikret studerende i Horsens gode boligvilkår med en attraktiv beliggenhed meget tæt på det kommende campus og klos op ad den ny bydel, der lige nu rejser sig på den tidligere Kvickly-grund, Lilli Gyldenkildes Torv. Her opføres der både butikker, restauranter og boliger, blandt andet også 104 ungdomsboliger.

- Med det ny campus midt i byen bliver der også brug for ungdomsboliger i byen. Området her bliver et helt mekka for de unge, og nu kan de bo på ”hotel” for 3000 kroner i måneden, siger Peter Sven Sørensen.

- Det kommer ikke bare de unge i Horsens til gode. Det kan også være med til at trække flere studerende til Horsens, blandt andet fra Aarhus, mener Henrik Hede-Nielsen.

Ikke mange kollegier er født med messinggelænder og fine lysekroner i trappeopgangen, men Familien Hede Nielsens Fond har bevaret så meget som muligt fra det tidligere hotel, fortæller formand Henrik Hede-Nielsen (t.v.) og næstformand Peter Sven Sørensen. Foto: Søren. E. Alwan
Facaden på det tidlige Hotel Danica ligner sig selv, men hotellets navn er væk og erstattet med Hede Nielsen Kollegiet. Foto: Søren E. Alwan
De studerende kan vaske og tørre tøjet på det moderne fællesvaskeri, der styres via en app på telefonen. Foto: Søren E. Alwan
Da fonden købte hotellet, fulgte der en masse inventar og service med, og det får de studerende nu glæde af, så det er minimalt, hvad de selv skal anskaffe sig for at flytte ind. Foto: Søren E. Alwan
De eksisterende hotelværelser havde alle badeværelser, så det var nemt at omdanne hotelværelserne til ungdomsboliger. Foto: Søren E. Alwan
Fonden har opsat minikøkkener i alle de tidligere hotelværelser. Foto: Søren E. Alwan
Den tidligere restaurant i hotellets stueetage er nu blevet til fællesrum for de studerende. Her er der nu plads til fest og fællesspisning eller sofahygge og en dyst i bordfodbold. Foto: Søren E. Alwan
Værelserne er møbleret, blandt andet med et nyindkøbt skrivebord og en seng, der stammer fra hotellet. Der følger ovenikøbet også dyne og pude med, fortæler Peter Sven Sørensen (siddende) og Henrik Hede-Nielsen. Foto: Søren E. Alwan
36 af de 44 boliger er indrettet i de oprindelige hotelværelser. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højskoleforstander om FGU: Ny uddannelse er i udu - de unge svigtes

Læserbrev: Formand for FGU (den forberedende grunduddannelse) Hanne Pontoppidan beskriver i FGU Nyt fra august i år, hvordan rammerne for at kunne levere en god undervisning for de nye FGU-elever overhovedet ikke er i orden. FGU er den nye forberedende grunduddannelse for unge, der ikke kan komme ind på en ungdomsuddannelse. Hanne Pontoppidan beskriver, hvordan alle de nye FGU-institutioner lider under alvorlige it-problemer, som bevirker, at man ikke kan registrere eleverne eller få adgang til relevante undervisningsmaterialer. Hun beskriver, hvordan der på flere af de nye FGU-institutioner er kommet flere elever end forventet, og flere end der er plads til. Og hun gør ærligt opmærksom på, hvordan mange af de nye FGU-lærere endnu ikke aner, hvad de skal undervise i. FGU er en splinterny uddannelse fra august i år, og begyndervanskeligheder må selvfølgelig forventes. Men den aktuelle situation går ud over de unge, der i forvejen er ramt. De unge søger netop uddannelsen, fordi de har haft de svære liv og er påvirkede af uheldige oplevelser i folkeskolen. De brug for ro og ordnede forhold, så de kan vinde læringslysten tilbage. I stedet får de nu fuldstændig kaotiske forhold, ja, nogle elever bliver simpelthen sendt hjem, fordi der ikke er plads eller undervisning til dem, andre får undervisning af lærere, der er usikre på, hvad de skal. Jeg gør opmærksom på, at højskolerne, og jeg skriver fra Brande Højskole, har årelang erfaring på det her felt. Vi har faste og trygge rammer, der matcher de unge med de svære liv, og vi kan give dem den undervisning, de behøver. Vi kan sammen med FGU løfte de unge ind på en ungdomsuddannelse. Kære FGU, brug os, mens I får styr på det derhjemme. Vi er indskrevet i FGU-loven som et tilbud, lovgiverne har ønsket at FGU benytter sig af. Send de unge, der er hårdest ramt, til os, og giv dem den ro, de fortjener, mens tingene falder på plads på hjemmefronten, og kursen sættes for et nyt FGU. Højskolerne hjælper gerne til - både nu og i det videre arbejde med at gøre FGU'en til det gode alternativ, de unge fortjener.

Annonce