Annonce
Leder

Fra hjertet eller fra manuskript

Lederskribent Knud Mogensen mener, at tidligere præst i Randers Flemming Kloster Poulsen nærmest fuldendt mestrede evnen at holde prædiken uden manuskript. Arkivfoto

Med dronningens seneste nytårstale i frisk erindring og med tv-genopfriskningen af Ulf Pilgaards parodi på en tidligere, hvor majestæten fik blandet sine løse talepapirer sammen og angiveligt midt i det hele udtalte "Vinterdæk til Krone 4", er det lidt pudsigt at se, hvordan en debat mellem præster lige nu er i gang.

Debatten går på, om det er rimeligt eller ej, at mange præster læser deres prædikener op fra et manuskript. Mindre godt er det naturligvis, hvis resultatet bliver en kedelig omgang højtlæsning uden plads til improvisationer.

Forhenværende sognepræst ved Sct. Mortens Kirke og Klosterkirken Flemming Kloster Poulsen, der som bekendt nu er som dansk præst i London, har deltaget i debatten og ser fordele ved den manusfri prædiken.

Annonce

Teknikken at tale fra hjertet mestrede Flemming Kloster Poulsen selv til nærmest fuldkommenhed i sine prædikener. Han talte uden manuskript og dermed uden det sikkerhedsnet, som de andre benytter sig af.

Ved en lejlighed var det i øvrigt en dagsaktuel artikel fra nærværende avis. Ikke alene citerede Kloster Poulsen centrale dele af artiklen i sin prædiken, han satte den også ind i sammenhæng med dagens tekst.

Enhver taler, præst som andre, frygter naturligvis at tabe tråden. Derfor sikrer man sig ved at skrive talen ned, enten helt og fuldt eller i stikordsform. Resultatet kan i en del tilfælde blive en lidt stiv fremførelse.

Om nu afdøde Erhard Jakobsen og hans måde at markere sig på blev det sagt, at i begyndelsen var det ham, der holdt talen - derefter holdt talen ham. I hvert fald fraveg han ofte manuskriptet, hvis han overhovedet havde et sådant.

En improviseret tale gør sig ofte bedre end en omhyggeligt nedskrevet. Men det er svært at bebrejde især unge præster, at de sikrer sig ved at have en tekst at støtte sig til. På samme måde vil man opleve, hvordan unge politikere har skrevet ned, hvad de vil sige. Deres problem kan så være, hvordan de tackler opfølgende spørgsmål - eksempler på rådvildhed er set under spørgetimerne i Folketinget.

Og selve dronningen har jo på den hårde måde lært ikke blot at tale fra manuskript, men også at få siderne hæftet sammen.

Enhver taler, præst som andre, frygter naturligvis at tabe tråden.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce