Annonce
Horsens

Fra gospel til gratis risengrød: Her er programmet for julen på gågaden

Julemanden kører ind på gågaden søndag eftermiddag, og det bliver startskuddet til et hav af juleaktiviteter på gågaden. Arkivfoto: Morten Pape
Gågaden i Horsens er så proppet med aktiviteter i julemåneden, at det fylder 24 sider i CityHorsens og Horsens Kommunes program.

Horsens: Når julemanden ankommer til havnen i Horsens søndag, bliver julen officielt skudt i gang i byens handelgader. Lysene tændes, toget kører sin første tur, og der er premiere på flere aktiviteter som julemarked i Møbelpassagen og årets julemusical.

Helt generelt er der masser af aktiviteter i julemåneden.

Mærk Byen har sammen med CityHorsens, Bytorv Horsens, SpotHorsens og kommunen lavet et 24-siders program over alle juleaktiviteterne i byen. Det kan findes via Mærk Byen og CityHorsens' Facebook-sider, og fra næste uge ligger det i flere af byens butikker samt blandt andet ved skøjtebanen. Her er et udpluk af arrangementerne:

Annonce

Julemanden kommer sejlende

Kaner bruger man ikke i Horsens - her kommer julemanden med skib, og derefter tager han juletoget fra havnen til gågaden. Sådan foregår det også i år, når julebelysningen skal tændes.

Normalt har det dog været på fredage, men i år har en sort shoppeudgave af fredagen - ja, black friday - gjort, at lysene først tændes 1. december.

Julemanden ankommer klokken 14, og en time senere tænder borgmester Peter Sørensen (S) lysene.

Kan man ikke møde julemanden 1. december, er han flere gange i løbet af december at finde i enten igloen på Søndergade eller i Bytorv Horsens.

Gratis risengrød og fortællinger

Hver onsdag i december fra klokken 17 til 18 kan man i igloen høre julefortællinger fortalt af folk fra Komediehuset, mens man mæsker sig i økologisk risengrød og saftevand.

Arrangementet, der er gratis, henvender sig primært til børnefamilierne, der lige kan slå et smut forbi, når dagen i daginstitutionen er forbi.

Lidt fransk og finkulturelt

Mens onsdagene er tiltænkt børnene, så er torsdage mere til de voksne i igloen. Her er der jazz- og gospelmusik på programmet, når kommunen i samarbejde med La Vie og Kulisselageret inviterer til franske fristelser og julekoncerter.

5. december er det Northern Lights Gospel, 12. december holder La Vie jazzaften, og 19. december er der crooner-julekoncert med Veronica Mortensen og Niels HP. Arrangementerne er sat til at starte klokken 20, og der kan sammen med de franske fristelser også købes franskinspireret gløgg.

Musical udvikler sig løbende

I år kan man som noget nyt opleve en julemusical opført primært i igloen, men også på gågaden. Horsens Musical Teater står bag forestillingen, der i korte træk handler om, at et forsvundet julehjerte skal findes, så julen kan blive reddet.

Forestillingen udvikler sig undervejs i løbet af måneden, og den vises første gang 1. december kort efter julelystændingen. Derefter kører den på lørdage og søndage klokken 13, mens den i hverdagene fra mandag 16. december til fredag 20 december vises klokken 16.

Julemarked i Møbelpassagen

Julestemning i historiske omgivelser. Sådan beskrives tankerne bag at rykke et julemarked ind i Møbelpassagen, som man går ind til ved siden af Søstrene Grene på Søndergade.

Julemarkedet finder sted 13.-15. december, men der vil i hele december være en pop-up-julebutik.

1. december er der desuden underholdning ved musiker Jesper Bjarnesen samt gratis saft og pølser fra klokken 16.

Drillerier i gågaden

Egentlig skal man jo opføre sig ordentlig, men er man en drillenisse, kan man godt tillade sig at lave løjer i gaden. Det gør Komediehusets drillenisser løbende gennem december.

De kommer til at husere i midtbyen på fredage mellem klokken 16 og 17.30, lørdage mellem klokken 11 og 12.30 samt enkelte søndage - blandt andet i forbindelse med tænding af julelysene 1. december.

Luciaoptog med spejdere

Med afgang klokken 16 ved Rådhusgade kommer en flok store og små spejdere fra Karen Jeppe Gruppen til at gå luciaoptog gennem gågaden fredag 13. december .

Optoget, der byder på sang og lys, slutter i den anden ende af gågaden på Torvet.

Korsangere over det hele

Et af julens sidste arrangementer er et såkaldt flash mob i gågaden - altså et uventet indslag med en masse involverede, der gerne skal overraske de uvidende, der "bare" er ude for at handle de sidste julegaver.

Det foregår søndag 22. december mellem klokken 11 og 13, og uden at afsløre for meget involverer det 150 korsangere. "Der venter vaskeægte kuldegysninger," står der i jule-programmet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce