Annonce
Erhverv

Fra fintech til bank: Til årsskiftet starter en ny rejse for Lunar

Hver måned får Lunar ifølge Ken Villum Klausen et sted mellem 12.000-15.000 nye kunder. Pressefoto
Selvom fire år er gået, og 110 medarbejdere kommet til siden fintechvirksomheden Lunars spæde start, er virksomheden på mange måder først lige gået i gang. For med en banklicens fra Finanstilsynet står Lunar overfor en forandring af de større.
Annonce

AARHUS: En sammensmeltning af finans og teknologi.

Det er grundfundamentet for Lunar (tidligere Lunar Way, red.), en fremadstormende app, som har vendt op og ned på den traditionelle forståelse af, hvordan man driver bank her i landet. Indtil nu har Lunar levet sit liv som primært fintech-virksomhed, men med en banklicens fra Finanstilsynet, som virksomheden fik i august, er det billede på vej til at ændre sig hurtigt.

Fra årsskiftet bliver Lunar en bank, og det betyder blandt andet, at virksomheden fremover selv skal stå for at udstede alt fra hævekort til lån til deres i øjeblikket 120.000 kunder i Danmark, Norge og Sverige.

- Med banklicensen skal vi til at bygge alt forfra. Vi skal udvikle en ny infrastruktur, nye kort, nye produkter og en ny app. Så alt er nyt for os, fortæller stifter og direktør i Lunar, Ken Villum Klausen.

Finalist til EY Entrepreneur Of The Year

Lunar A/S fra Aarhus er finalist til EY Entrepreneur Of The Year 2019 i startup-kategorien.

Kriterierne for at være med her er:

  • Virksomheden skal have aflagt ét og maksimalt fire regnskaber.
  • Virksomheden skal have et skalerbart produkt, ide og potentiale.
  • Der skal være "proof of business" og "proof of concept".
  • Virksomheden har gerne rejst venture-/seed-kapital og/eller kapital fra private investorer (Business Angels), eller via fremmedfinansiering – bank, Vækstfonden med videre. Dette er ikke er krav, men velanset.
  • Virksomheden skal have en solid forretningsmodel.
  • Der vil ligeledes lagt vægt på virksomhedens evne til at eksekvere, deres CSR-strategi og ledelseskompetence.

Annonce

Bank anno 2020

Da Ken Villum Klausen oprettede Lunar Way tilbage i 2015, var det med tanke på at skabe en app henvendt til unge i alderen 15-30 år, der kunne give dem adgang til de mest essentielle bankydelser på telefonen.

Den idé har flere investorer troet på, og af den årsag har fintech-virksomheden på sin relativt korte levetid fået tilført godt med kapital udefra.

Senest har virksomheden fået tilført 195 millioner kroner i år. En kapital, der hjælper godt på vej, nu hvor fintechvirksomhedens fra årsskiftet skal stå på egne ben som bank.

Lunars app har nemlig indtil videre primært fungeret ved hjælp af samarbejdspartnere. For eksempel har Nykredit Bank som partnerbank stået for Lunars bagvedliggende infrastruktur, mens Basisbank har stået for udlån og Saxo Bank bliver leverandør af Lunars kommendes investeringsunivers.

Men med den nye banklicens, der har taget over et år at få på plads, tager virksomheden nu de fleste af opgaver på sig.

- De næste tre-fire måneder og frem til vi går live, handler det hele om, at vi skal have bygget et fundament til banken, som vi kan bygge ovenpå. 1. januar går vi så live med en hel palette af services og funktioner, men fortsat uden filialer, så vi endelig kan vise omverdenen, hvordan en bank i 2020 skal se ud, fortæller Ken Villum Klausen begejstret.

Annonce

Dag et i en ny verden

Selvom Lunar med den nye banklicens tager flere opgaver på sig, er det dog fortsat planen, at virksomheden skal have et stærkt samarbejde med eksterne partnere. For det er netop her, at Lunar kan skille sig ud fra de mere traditionelle banker, mener Ken Villum Klausen.

- Vi kommer til at lave en finansiel superapp, der samler alle ens transaktioner: Fra konto- og korttransaktioner hos os, til brug af loyalitetskort, transaktioner fra onlinehandler samt transaktioner og betalinger gennem andre banker, forklarer han og tilføjer:

– Så vi kommer til at være bank på en helt anderledes måde, end folk er vant til.

For Lunars nuværende kunder kommer transformationen til bank ikke til at få den store betydning. De bliver flyttet over i Lunars eget regi og får et nyt kort med posten. Så den største forandring sker i virksomheden selv.

- Dag ét med banklicens er første dag i en helt ny verden. Så selvom det efterhånden er femte år, vi kører på nu, så er det en hel ny virkelighed, vi arbejder i. For det er nu, at vi skal bevise, at vi kan, alt det vi har sagt, vi kan, understreger Ken Villum Klausen.

- Det lå ikke i kortene, at vi skulle blive bank. Men det har ligget som en naturlig forlængelse af rejsen, fortæller Ken Villum Klausen, stifter og direktør i Lunar (tidlilgere Lunar Way). Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce