Annonce
Rejser

Fossiljagt på Nordmors

Udsigt fra Nordmors' højeste punkt, Salgjerhøj. Foto: Frederik Ahm Krag
En udflugt til Mors er ikke blot en naturmæssig oplevelse, men kan også give børn og voksne indsigt i forståelse for, hvorfor de landskaber, vi færdes i, ser ud, som de gør.

Atlanterhavet blev født for 55 millioner år siden. Det var noget af en dramatisk begivenhed. På det tidspunkt var Grønland og Nordamerika landfast med Norge, Skotland og Europa i et superkontinent. Enorme vulkanudbrud opstod i revnen mellem Nordamerika og Europa, efterhånden som kontinenterne fjernede sig fra hinanden.

I de første tre millioner år spyede hundredvis af kæmpe vulkanudbrud store mængder aske ned over Europa. Det betød store naturkatastrofer, død og derpå genopblomstring i en evig cyklus. Danmark var et subtropisk hav med stor tilvækst af små havorganismer. Når de dør, falder deres små skeletskaller ned på havbunden og bliver senere til moler. Sort vulkanaske lægger sig med jævne mellemrum oven på disse skallag. Hvert drama har så at sige sit sorte lag.

En sommerdag 55 millioner år senere er vores døtre Kassandra og Columbine med hver deres lille hammer i fuld gang med at afdække, hvad der egentlig skete dengang. Eller rettere: Det har de selvfølgelig ingen anelse om, at de er. De er i stedet ved at se, om de kan finde fossiler i moleret ved Molermuseet på Nordmors. Lagene fra dengang ligger i hele klintens højde som geologiske årringe og vidner om den dramatiske første periode for det nyfødte Atlanterhav.

De hamrer løs med fuld kraft, så det runger mellem de stejle vægge i molergraven. Dog må de snart sande, at det ikke er sådan lige at finde en ny Luffe, som det pragtfulde fossil af en hel havskildpadde ovre på museet hedder.

- Har du fundet noget? spørger Kassandra.

- Måske, siger Columbine. Tror du, det her er noget? spørger hun, mens hun rækker sin lille hånd frem med et lille gråt fragment.

- Nej, siger Kassandra, det er bare moler.

Og så fortsætter de.

Feggeklit og Hamlet

Sagnet fortæller, at Feggeklit var det sted, hvor Hamlet, prins af Danmark, dræbte sin onde stedfar, kong Fegge. Han havde myrdet sin bror, Hamlets far, af misundelse og derefter giftet sig med sin brors kone, Geruth. Hamlets biologiske fars genfærd pålagde sønnen at hævne sin død, men Hamlet var tøvende og usikker indtil det sidste.

Shakespeare flyttede senere historien til Kronborg og gjorde den verdensberømt i skuespillet "Hamlet, prins af Danmark".

Tre råd: Start i Ejerslev Havn mod øst om morgenen og tag jer god tid her. Kør op forbi Feggeklit i nord og derpå ned til Molermuseet. Afslut dagen på Hanklit i vest i lyset fra den flade vestlige eftermiddagssol.

Naturhavn med lagune

Jagten blev allerede indledt fire timer tidligere, i morges, i den pragtfulde Ejerslev Havn. Havnen er landets eneste naturhavn med bagvedliggende lagune, skabt i de store udgravninger af moler fra sidste århundrede. Skrænterne og moleret ligger let tilgængeligt langs lagunen og overgår til kystklinter op langs kysten. Vi følger lagunen rundt og kravler op på de krøllede molerlag og nyder eksotiske udsigter, former og strukturer. Her har istiden foldet og vredet gevaldigt rundt i de gamle lag. Det bliver hurtigt vores favoritsted for at nærstudere moleret og samtidig nyde udsigten.

Et par timer senere fortsætter vi op til toppen af Mors, helt op på spidsen, hvor Fegge Klint ligger solitært og majestætisk. Den rejser sig fra flade strandenge og ligger som en ensom hval i landskabet. Vindskæve træer på toppen af klintens vestside giver klinten strithår, mens østsiden er en stejl molerskrænt direkte ned i Limfjorden.

Der er en forblæst ensomhed, men også mystisk dramatik over stedet. Som et sted i Skotland eller Hebriderne helt ude på Atlanterhavets kant. Vi vender retur mod syd, først ned til Molermuseet med fossiljagt, og tager senere en frokost i det grønne ved Salgjerhøj, Nordmors' højeste punkt på 89 meter. Der er udsigt over hele øen og Thy herfra.

Midt på eftermiddagen lander vi på stranden under Hanklit, Nordmors' stolthed. Den er et imponerende skue, som den rejser sig godt 60 meter op fra havet med tydelige lag af lys moler og mørk vulkanaske.

- Kan man komme op på toppen? spørger Columbine.

Lidt senere står vi alle lidt forpustede og ser ud over bugten og Thisted Bredning. Udsigten er mageløs, og solen glimter i den blå bugt.

- Megaflot, far, siger Kassandra.

- Ja, og tænk, alt dette startede med fødslen af Atlanterhavet for 55 millioner år siden.

Ensom og majestætisk ligger Fegge Klint helt øverst på Nordmors. Foto: Frederik Ahm Krag
Der er pragtfuld udsigt fra toppen af Hanklit. Foto: Frederik Ahm Krag
Skribentens datter Columbine højt på en af molerklinterne ved Ejerslev Havn. Foto: Frederik Ahm Krag
Hanklit rejser sig mere end 60 meter over havets overflade og er Nordmors' mest markante molerklint. Foto: Frederik Ahm Krag
Istiden har foldet godt rundt i lagene af moler og vulkansk aske - oprindeligt var de alle vandrette. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce