Annonce
Horsens

Forvaltning laver U-vending: Hjemmepasningsregler var for stramme

Ole Dahl Kristensen (V) er godt tilfreds med, at forvaltningen nu har ændret reglerne for tilskud til pasning af egne børn. Arkivfoto
Det var for restriktiv en fortolkning af reglerne, da Horsens Kommune indtil i går krævede, at folk skulle være helt væk fra arbejdsmarkedet for at være berettiget til tilskud til hjemmepasning. Nu er fortolkningen ændret.

Horsens: Mandag kunne Folkebladet fortælle, at forvaltningen i Horsens Kommune tolker reglerne for tilskud til pasning af eget barn helt anderledes og meget strammere end for eksempel Vejle.

Det har blandt andet betydet, at en borger har fået afslag på sin ansøgning om tilskud til at passe sit barn hjemme, fordi hun kunne få ulønnet orlov fra sit arbejde, men stadig var ansat. Tirsdag blev fortolkningen af reglerne på hjemmesiden ændret.

Venstres Ole Dahl Kristensen har ad to omgange spurgt forvaltningen, om det var meningen, at reglerne skulle være så stramme.

- I sidste uge spurgte jeg, om vi kunne få forvaltningen til endnu en gang at undersøge, om Horsens Kommunes fortolkning af loven var rigtig eller i modstrid med intentionerne i loven, lyder det

Da svaret kom tirsdag, var det med en indrømmelse.

- Forvaltningen svarer, at det er korrekt, at den hidtidige fortolkning er for restriktiv. Det vil der blive rettet op på, og den borger, som har fået afslag, vil blive kontaktet.

Det er uheldigt, at forvaltningen havde lagt en strammere fortolkning af loven ind, end hvad der var hensigten. Men det er fint, at de erkender, det var en fejl.

Ole Dahl Kristensen (V), byrådsmedlem

Kan ånde lettet op

Den afviste ansøgning om tilskud kom fra Tove Thing, Horsens, som søgte om tilskud til hjemmepasning for at udskyde tidspunktet, hvor sønnen Sejer skulle i institution. Hun fik også grønt lys fra sit arbejde til at holde orlov, men endte i første gang med at få afslag på tilskud fra Horsens Kommune, fordi hun stadig var tilknyttet arbejdsmarkedet - selv om hun ville gå på ulønnet orlov.

Hun har et godt job, som hun er glad for, så det gav ingen mening for hende at sige op.

Det behøver hun heller ikke nu, efter kommunen har ændret tolkningen af reglerne. Så hun kan ånde lettet op.

- Jeg er så glad for, at Horsens Kommune har valgt at ændre på reglerne, hvilket gør det lettere økonomisk for vores familie at passe vores lille Sejer hjemme. At ordningen er ændret, giver jo flere familier et reelt valg om, hvordan deres families hverdag med småbørn skal se ud i praksis. Og det er jo hele grundtanken i ordningen: frihed til den enkelte familie, lyder det fra Tove Thing.

Reglerne lempet

Det er godt to måneder siden, at Horsens Kommune indførte tilskuddet på 3500 kroner om måneden, hvis man passer sit barn hjemme i stedet for at sende det i institution. Dengang lagde forvaltningen sig op ad reglerne i Vejle, da den blandt andet skulle beslutte tilskuddets størrelse.

Men altså ikke i forhold til, hvem der kunne søge tilskuddet. På Vejle Kommunes hjemmeside er kravet til indtægt nemlig følgende:

”I pasningsperioden må du ikke modtage overførselsindkomst eller have arbejdsindtægt.”

Hvorimod formuleringen på Horsens Kommunes hjemmeside mandag var noget mere stram.

”Du må ikke modtage overførselsindkomst, have en arbejdsindtægt, være på orlov uden løn eller have anden form for tilknytning til arbejdsmarkedet i tilskudsperioden.”

Men denne strammere tolkning er altså tirsdag ændret til den noget lempeligere formulering:

”Du må ikke modtage offentlig overførselsindkomst eller have en arbejdsindtægt i tilskudsperioden.”

Altså skal man ikke længere sige sit job op for at få tilskuddet. Dejligt, mener Ole Dahl Kristensen

- Det er dejligt, at vi fik ret, men jeg synes, det vigtigste er, at vi gerne vil give folk så stor valgfrihed som muligt til at indrette sig som børnefamilie.

Med hensyn til forvaltningens U-vending siger han.

- Jeg synes, det er uheldigt, at forvaltningen havde lagt en strammere fortolkning af loven ind, end hvad der var hensigten. Men det er fint, at de erkender, det var en fejl, og får den rettet så hurtigt som muligt.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce