Annonce
Ikast-Brande

Forstander siger farvel efter 27 år i spidsen for højskole

Odins Øje, som Mogens Sommer Madsen her har søgt ly under, har stået i ”skolegården” foran højskolen siden 2002. Den har Bjørn Nørgaard som kunstnerisk ophavsmand. Foto: Mikael Lund
- Det er mirakler, vi udfører. Eleverne får et nyt liv forærende, siger den afgående højskoleforstander Mogens Sommer Madsen.
Annonce

Brande: Er der nogen, der har været synonym med Brande Højskole, siden den blev etableret i 1993, er det Mogens Sommer Madsen, der sammen med sin hustru Kisser blev hyret som forstanderpar, endnu inden højskolen var en realitet, men med udgangen af november er det slut: Når vi andre åbner den første låge i julekalenderen, tager højskolens forstander gennem mere end 27 år hul på tilværelsen som pensionist, og souschef Mette Kristine Christensen tager over.

Man behøver imidlertid ikke at have talt ret længe med den kommende pensionist for at konstatere, at ilden ikke er brændt ud – intet kunne formentlig være længere fra sandheden.

– Samfundet siger, at jeg må holde – det er grunden, fastslår Mogens Sommer Madsen på sin vanlige, åbenhjertige facon.

Lige nu er han i færd med at rydde op på sit kontor, og efter mere end 27 år på posten er der nok at tage fat på.

Oprydningen har også været anledning til refleksion og eftertanke – og til at gennemgå de utallige emner, der har været på programmet i forbindelse med morgensangen på højskolen. Emnerne spænder vidt, lige fra litterære klassikere og teaterstykker over nordisk mytologi til historiske og aktuelle begivenheder – og ståls bæreevne!

Han har altid arbejdet med at få højskolens lærere til at tænke i andre baner og på den måde give eleverne noget, der er inspireret af den situation, de er i.

- Vores elever er ikke skolemindede – de skal møde noget viden, fastslår Brande Højskoles snart forhenværende forstander.

Men på et eller andet tidspunkt er det også på tide at sige: ”Der er også noget andet” – og det tidspunkt er for Mogens Sommer Madsens vedkommende kommet nu.

- Der skal friske kræfter til – ny energi. Tingene skal ha’ en skæv vinkel. Den skal komme fra nogen andre. De unge skal til, erkender Mogens Sommer Madsen, der med forfremmelsen af Mette Kristine Christensen til souschef for små to år siden har sikret ”arvefølgen”. Han understreger da også, at han ”ikke kunne holde op, hvis der ikke var en, der vidste, hvad der skulle til.”

Annonce

Sidste chance for unge

- Vi er en modstrømsting - vi må bevæge os imod strømmen, understreger Mogens Sommer Madsen om Brande Højskoles rolle som ”sidste chance” for nogle af de unge, der er blevet tabt i skolesystemet.

- Vi kan ikke løse hele problemet, men vi kan vise, hvordan man gør, uddyber han med tanke på, at højskolen maksimalt har plads til 72 elever på hvert hold.

Børne- og undervisningsministeriet anslog selv i 2019, at op imod hver 15. unge i alderen 15-24 år stod uden tilknytning til en uddannelse eller arbejdsmarkedet. Det svarer til ca. 45.000 unge.

- Vi er nødt til at lave en skole ud fra disse unges behov, pointerer Mogens Sommer Madsen, som i sin beretning på højskolens seneste generalforsamling ikke havde mange roser til den nuværende undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz Theil.

Ved den lejlighed talte han om et glasloft, der afholder visse unge fra at komme frem i livet, og problemet er ifølge Mogens Sommer Madsen ikke blevet mindre med indførelsen af FGU-uddannelsen – tvært imod.

I stedet har man efter højskoleforstanderens mening skabt et strukturelt problem med det resultat, at man fastholder en stor gruppe unge i en rolle som værdiløse.

Det er de unge, Brande Højskole kan give et skub i den rigtige retning – hvis den da ellers kan få lov.

- De unge har altid været vilde, skøre, skæve, pointerer Mogens Sommer Madsen, men især muligheden for at optage kviklån – og betale gamle lån med nye - sætter mange af dem i en situation, som låser dem fast økonomisk.

Mange af eleverne kommer fra dysfunktionelle familier og har ikke oplevet andet end nederlag efter nederlag i deres skoletid.

- Vi er nødt til at tage de her unge alvorligt, fastslår den afgående højskoleforstander.

Annonce

Udfører mirakler

Ganske vist bærer arbejdet med de unge ikke helt lønnen i sig selv, men Mogens Sommer Madsen er ikke i tvivl om, at man får meget mere end sin faste månedsløn ud af at være ansat på Brande Højskole:

- Det er mirakler, vi udfører. Eleverne får et nyt liv forærende, siger han og skynder sig at tilføje, at de jo også selv er med til at skabe det.

Elevsammensætningen på højskolen har ændret sig over tid. De seneste mange år har de været yngre (18-25 år), og i en periode havde højskolen mange tosprogede elever, ”men de er fuldstændig væk nu”, forklarer den afgående forstander. Fælles for eleverne er, at de typisk ikke kender højskolen – hverken den i Brande eller som begreb – men at det i vide kredse er et kvalitetsstempel at kunne sige, at man har været ”på Brande” – næsten som at være medlem af en bande, bare uden rygmærker, griner forstanderen.

Gennem årene er elevtallet gået op og ned, og selvom det efter indførelsen af FGU’en mest er gået den gale vej, ser alt ikke sort ud.

- Heldigvis er højskolen velkonsolideret, konstaterer Mogens Sommer Madsen.

Annonce

Årets branditter

En anden ting, der altid har ligget både Mogens Sommer Madsen og hans hustru Kisser på sinde har været at være en del af lokalsamfundet. Gennem mange år udartede det sig i en række Brande-aftener med op imod 200 deltagere til spisning og samvær.

- Vi har alle sammen noget at fortælle – det har vores elever – de skal bare have lov, pointerer Mogens Sommer Madsen.

At kærligheden til Brande var gengældt, fik han og hustruen et meget håndgribeligt bevis på, da de i 2005 blev udnævnt til ”Årets branditter”, hvilket en indgraveret flise på Torvet vidner om den dag i dag. Det var for øvrigt første gang, at hæderen tilfaldt mere end en person.


Vi har alle sammen noget at fortælle – det har vores elever – de skal bare have lov.

Mogens Sommer Madsen


Helt slippe højskolen kan han nok heller ikke, erkender han – han er klar til at arbejde videre på den politiske side. – Vi har en kamp at kæmpe, der er langt større end os selv, fastslår Mogens Sommer Madsen, der gerne spiller rollen som mentor for sin efterfølger i det omfang, hun er interesseret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Annonce