Annonce
Odder

Forstander frygter for Hou Søsportcenters fremtid, hvis gammelt lån skal betales tilbage

Direktør og forstander Søren Møllgaard Kristensen har endnu ikke taget stilling til, om han vil være med til at køre en prøvesag om, hvorvidt Hou Søsportcenter skal tilbagebetale et lån på 13 millioner kroner til Arbejdsmarkedets Feriefond. Arkivfoto
Der var reelt tale om lån, der ville blive forlænget til evig tid, da Arbejdsmarkedets Feriefond udlånte 13 millioner til Hou Søsportcenter, mener forstander Søren Møllgaard Kristensen.
Annonce

Hou: Omkring 30 museer og attraktioner fordelt over hele landet overvejer at anlægge en fælles prøvesag imod Arbejdsmarkedets Feriefond, fordi de mener at være blevet ført bag lyset af fonden. En af institutionerne er Hou Søsportcenter.

Det oplyser TV 2 Østjylland.

Attraktionerne, heriblandt altså centret i Hou, Fregatten Jylland og Fjordcentret ved Randers Fjord står til at skulle betale store millionbeløb tilbage til fonden. Beløb, der for nogle vil medføre konkurs.

Stridspunktet er ifølge bestyrelsesformand for Fregatten Jylland, Tommy Bøgehøj, om man kan løbe fra en mundtlig aftale.

Det mener attraktionerne, at Arbejdsmarkedets Feriefond gør ved at inddrive lån, der på skrift blev givet som 25-årige rente- og afdragsfrie lån med mulighed for forlængelse.

- Reelt var der dog tale om evighedslån. Attraktionerne fik nemlig i sin tid mundtlig lovning på, at pengene ikke skulle betales tilbage, siger Tommy Bøgehøj til tv-stationen.

- De har sagt det, og det har også stået i deres vedtægter. Så laver de deres vedtægter om. Jeg synes, det er en interessant sag at få afprøvet, om man virkelig juridisk kan løbe fra en mundtlig aftale. Om et mundtligt tilsagn er lige så gyldigt som et skriftligt tilsagn, fortsætter han.

Disse attraktioner er truet på livet, hvis Arbejdsmarkedets Feriefond kræver lån tilbage

1. Anholt Lokalhistoriske Arkiv. To lån på 240.000 kr. til indfrielse 2020.
2. Danmarks Saltcenter. Tre lån på i alt 9,3 mio. kr. til indfrielse 2022-2036.
3. Fjordcentret Voer-Færgested. Tre lån på i alt 4,2 mio. kr. til indfrielse 2020-2025.
4. Stenvad Mosebrugscenter. Et lån på 5,4 mio. kr. til indfrielse 2024.
5. Fregatten Jylland. 2 lån på i alt 56,4 mio. kr. til indfrielse 2026-2028.
6. Djursland for Fuld Damp. To lån på i alt 1,1 mio. kr. til indfrielse 2020-2025.
7. Hou Søsportscenter. Et lån på 13 mio. kr. til indfrielse 2019.

Kilde: TV2 Østjylland

Annonce

Vil pirre min indignation

Ifølge Tommy Bøgehøj vil en lang række vidner fra de 30 attraktioner kunne sige, at de har et mundtlig tilsagn.

Fregatten Jylland er selv blandt de attraktioner, der må lukke og slukke, hvis Arbejdsmarkedets Feriefond vil inddrive samtlige de 56 millioner kroner, som turistattraktionen skylder fonden.

Også Hou Søsportcenter lånte for 25 år siden penge af Arbejdsmarkedets Feriefond. I dette tilfælde 13 millioner kroner.

Pengene blev brugt til at betale nogle af udgifterne til centret, der ligger i forbindelse med Egmonthøjskolen, og som er et feriecenter for folk med fysiske handicaps.

- Hvis vi skal betale pengene tilbage nu, vil det ende med, Hou Søsportcenter går konkurs. Det vil pirre min indignation ret kraftigt. Ikke kun på egne vegne, men også på vegne af alle de mennesker med handicaps og deres familie, der bruger centret. De vil ikke længere have en feriemulighed, siger direktør for Hou Søsportcenter, Søren Møllgaard Kristensen til avisen.

Annonce

Venter på EU

Arbejdsmarkedets Feriefond ændrede vedtægter kort efter, at et politisk flertal i 2014 besluttede at overføre 360 millioner kroner fra fonden til staten.

Lige nu venter politikerne på Christiansborg på en afgørelse i EU, inden de skal tage stilling til, om lånene skal eftergives eller tilbagebetales.

Søren Møllgaard Kristensen ved endnu ikke, om Hou Søsportcenter vil være med til at føre en eventuelt sag, da han endnu ikke kender alle sagens akter.

- Men den har vores fulde opmærksomhed. Dog vil jeg naturligvis afklare med min bestyrelse, før jeg gør mere, siger han til avisen.

Pengene i Arbejdsmarkedets Feriefond kommer fra alle de danskere, der ikke har brugt deres feriepenge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce