Annonce
Danmark

Forstå S-udspillet om tidlig pension

Foto: Ritzau/Scanpix

Pensionsalderen er i spil: S lover tidligere pension til nedslidte. Fagbevægelsen er begejstret, arbejdsgiverne kalder det en bombe under dansk økonomi.

1. Udspillet

Socialdemokratiet lover ret til folkepension til alle - nedslidte og ikke-nedslidte - efter 40 år eller mere på arbejdsmarkedet, hvis det har magten efter et valg. Lever man ikke op til de objektive kriterier, men alligevel er nedslidt, skal man have mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension. Modellen skal gøres konkret sammen med arbejdsmarkedets parter.

2. Arbejdsgiverne

Arbejdsgiverne kalder forslaget fra Socialdemokratiet en bombe under dansk økonomi: Allerede i dag mangler samfundet faglært arbejdskraft, fremhæver Dansk Arbejdsgiverforening, og direktør Jacob Holbraad kalder forslaget for uansvarligt. Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, ønsker det modsatte - nemlig at hæve pensionsalderen.

3. Fagforeningerne

3F's næstformand, Tina Christensen, mener, at forslaget rammer plet, da hver femte af forbundets medlemmer er ude af arbejdsmarkedet længe inden pensionsalderen. NNF vurderer, at op mod 80 procent af deres medlemmer vil blive dækket af forslaget. Formand Ole Wehlast er stolt over forslaget fra Socialdemokratiet.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce