Annonce
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Buskontrollørerne i de fem kommuner, der mandag fik indført krav om mundbind, vil det første stykke tid have mundbind med rundt, men på sigt kan man blive afvist, hvis man ikke bærer et under kørsel med offentlig transport. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Horsens: Mandag eftermiddag kom meldingen om, at mundbind bliver et krav i den offentlige transport i yderligere fem kommuner, heriblandt Horsens.

Det skyldes først og fremmest, at smittetrykket er stigende i Aarhus Kommune, hvor kravet om mundbind allerede var indført, og hvor mange pendler til og fra de omkringliggende østjyske kommuner eller omvendt.

Kravet om mundbind medfører måske en række uafklarede spørgsmål hos de mange pendlere, og med baggrund i oplysninger fra Midttrafik samt fra Midttrafik og DSB's hjemmesider forsøger Folkebladet her at give svar på nogle af spørgsmålene:

Hvornår gælder kravet om mundbind fra?

Aarhus var første kommune, hvor kravet blev indført, og her blev det sat til at gælde fra tirsdag. Mandag kom yderligere fem kommuner med, og her trådte kravet i kraft onsdag morgen. Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) deler her mundbind ud til aarhusianerne. Foto: Flemming Krogh

I Aarhus Kommune gælder mundbind-kravet fra tirsdag, men der blev fra myndighedernes side ikke fortalt, hvornår kravet vil træde i kraft i de fem kommuner, der blev tilføjet til listen mandag eftermiddag.

Horsens Kommune oplyser, at kravet vil være gældende i kommunen fra onsdag. Det sker, efter man havde brugt tirsdag formiddag på at jagte informationer fra ministerier, myndigheder og KL.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at få noget info. Borgerne tænker jo, at det er kommunen, de skal kontakte, så vi vil gerne kunne hjælpe dem. Og så handler det også om, hvordan vi håndterer den store efterspørgsel på mundbind, som der må komme. I Aarhus har man fået mundbind tilsendt fra det statslige lager, og det bliver vi også nødt til i Horsens, siger kommunaldirektør Peter Sinding Poulsen, der også kan fortælle, at det ikke er kommunens opgave at sikre, at mundbind-kravet overholdes.

Det skal Midttrafik til gengæld. Ifølge trafikselskabet skyldes myndighedernes manglende udmelding om datoen, at der skal laves en bekendtgørelse, som skal udgives, inden kravet reelt set kan træde i kraft.

Derfor har de arbejdet ud fra, at kravet trådte i kraft i alle kommuner allerede fra tirsdag, men at man vil give folk i de fem kommuner en chance for at skaffe mundbind, inden kontrollørerne begynder at afvise passagerer. Her i starten har de endda nogle med rundt til dem, der mangler.

Hvem skal bære mundbind?

Mundbind er blevet et krav i den offentlige trafik i seks østjyske kommuner - her i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Med få undtagelser gælder det for alle, der rejser med offentlig transport i de seks kommuner, der er omfattet, Aarhus, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg, Odder og Horsens.

Det gælder alle lokale busser inden for kommunegrænserne, men også den kollektive trafik, der bevæger sig ind og ud af kommunerne - herunder regionale busser, x-busser, flextrafik og letbanetog.

Altså skal man for eksempel have mundbind på under hele busturen, hvis man tager regionalruten fra Juelsminde til Horsens, selv om en del af ruten er i Hedensted Kommune.

På Midttrafiks hjemmeside kan man se en nøje oversigt over, hvilke busruter der er omfattet af mundbindkravet.

På DSB's hjemmeside oplyser man, at der er krav om brug af mundbind, når man befinder sig på en af selskabets togstationer i de seks kommuner, og hvis man skal på eller af toget ved en af stationerne.

Er man gennemkørende med toget - for eksempel fra Vejle til Aalborg - skal man tage mundbind på, når toget kommer til den første station i de ramte kommuner og af igen, når man forlader den sidste. I et lyntog vil det i så fald være ved ankomst til Horsens og efter afgang i Aarhus.

Hvem behøver ikke at bære mundbind?

Buschaufførerne skal som udgangspunkt også have mundbind på, oplyser Midttrafik. Foto: Mads Dalegaard

Der er som sagt en række undtagelser i forhold til brug af mundbind.

Midttrafik oplyser, at børn op til 12 år fritaget. Desuden behøver man ikke bruge mundbind, hvis man har vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller har fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at man ikke selv kan fjerne mundbindet.

Retningslinjerne ligger sig i tråd med dem, der er sendt ud fra Sundhedsstyrelsen.

I styrelsens anbefalinger oplyses der desuden, at får man svære gener og ubehag, skal man fjerne mundbindet, ligesom man kan gøre det, hvis man skal indtage medicin eller har brug for at spise eller drikke. Skal man føre samtale med personer, der mundaflæser, er man også fritaget for mundbindet ifølge Sundhedsstyrelsen.

Som det sidste kan man blive bedt om at tage det af, hvis politiet skal undersøge ens identifikation.

Hvilken type mundbind skal man bruge?

Sundhedsstyrelsen anbefaler CE-godkendte engangsmundbind. Foto: Kim Haugaard

Sundhedsstyrelsen anbefaler CE-mærkede engangsmundbind og helst et med elastikker til ørerne.

Ud fra, hvad man kan læse på Midttrafiks hjemmeside, vil man dog ikke blive afvist, hvis man ikke har kunnet skaffe sådanne mundbind og i stedet har valgt at bruge et tørklæde eller et stofmundbind.

"Mundbindene skal være CE-mærkede mundbind eller stofmundbind, der dækker næse og mund, og som er fæstnet med snor, elastik eller lignende bag ørerne eller bag hovedet og er tætsluttende omkring ansigtet," lyder det på Midttrafiks hjemmeside.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at et stofmundbind - hvis sådan et bliver nødvendigt - som udgangspunkt bør bestå af tre lag tætvævet stof, være forsynet med elastikker og kunne sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund.

CE-mærkede engangsmundbind kan købes på apoteker og i flere andre butikker. DSB oplyser på sin hjemmeside, at man kan købe mundbind i 7Eleven-butikkerne tilknyttet stationerne, men den i Horsens havde ikke fået nogen tirsdag morgen. Her forventede man en sending i løbet af dagen.

Horsens Kommune har henvendt sig til myndighederne for at få tilsendt mundbind fra det nationale lager, så kommunens butikker kan følge med efterspørgslen.

Hvad sker der, hvis man ikke har mundbind på?

Man kan blive afvist, men ikke få bøde, hvis man ikke bærer mundbind i busserne. Foto: Jens Thaysen

Har man ikke mundbind på i den offentlige transport, kan man blive afvist og dermed ikke komme med - eller man vil blive sat af ved næste stop.

Man får ikke en bøde, oplyser Midttrafik.

Det er som udgangspunkt ikke chaufførerne, der håndterer kravet, men derimod kontrollører i både bus og tog.

Midttrafik fortæller, at man i de første dage ikke vil afvise passagerer, men derimod lige give folk en chance til at få skaffet mundbind. Kontrollørerne i busserne vil desuden have nogle med rundt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce