Annonce
Horsens

Forslag fra DF: Kommunen skal betale for parterapi til kriseramte familier

Parterapi er en god måde at få kriseramte parforhold og familier tilbage på sporet, og det er værd at betale for, mener Dansk Folkeparti, der tager et forslag om kommunalt betalt parterapi med til budgetforhandlingerne. Foto: Colourbox
- Hvis man for et beskedent beløb kan få et parforhold og en familie i den rigtige retning, er vi villige til at prøve det af, siger Michael Nedersøe (DF), der vil tage forslaget med til budgetforhandlingerne.

Horsens: Forældre i krise skal fremover have mulighed for at få gratis parterapi betalt af Horsens Kommune.

Det mener Dansk Folkeparti i Horsens, der vil tage forslaget med til byrådets budgetforhandlinger, der går i gang kort tid efter sommerferien.

- Jeg fornemmer, at det er en succes i andre kommuner, og vi synes, at det skal prøves af. Vi kan ikke redde alle ægteskaber, men for par, der ikke har værktøjerne, vil det kunne gøre gavn. Helt almindelige mennesker, der i en travl hverdag måske ikke rigtig har tid til hinanden og har brug for hjælp til at komme ovenpå igen, siger byrådsmedlem Michael Nedersøe (DF).

DF'eren understreger, at tilbuddet skal gælde alle børnefamilier, også de familier, hvor forældrene ikke er gift.

Michael Nedersøe forestiller sig, at kommunen skal betale for fem sessioner med parterapi til par med hjemmeboende børn. Har man brug for yderligere hjælp, må man selv betale.

- Det giver mest mening, at vi forbeholder tilbuddet til børnefamilier. Hvor mange par der er tale om, og hvor mange penge, der skal sættes af til det, ved jeg ikke, men det har vi gode embedsmænd til at vurdere. Det vælter næppe budgettet, siger han.

Annonce

Tænker mest på børnene

- Er det en kommunal opgave at løse folks ægteskabelige problemer?

- Man kan godt sige, at forældrene burde kunne finde ud af det selv. Men her tænker jeg mest på børnene. Hvis man for et beskedent beløb, kan få et parforhold og en familie i den rigtige retning, så er jeg villig til at prøve det af, siger Michael Nedersøe.

- På TV2 har formanden for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, sagt, at hun bifalder parterapi, men at hun synes, at kommunens penge kunne bruges bedre på at afhjælpe problemer som angst og depression, hvor der i dag er lange ventelister. "Det er ikke nogen naturlov, at det er bedst for et parforhold at blive intakt", siger hun. Hvad mener du om det?

- I den her sag betyder børnenes trivsel mere for mig, end hvad formanden for psykologforeningen mener. Det er rigtigt, at det ikke kan lykkes i alle tilfælde, og det vil en parterapeut nok også meget hurtigt kunne finde ud. Så handler det om at finde ud af, hvodan man kan skilles på den bedst mulige måde for forældrene og børnene, siger Michael Nedersøe.

Det har været fremme før

Ellen T. Schmidt (S), formand for velfærds- og sundhedsudvalget, fortæller, at gratis parterapi faktisk har været på ønskesedlen ved budgetforhandlingerne.

- Jeg kan ikke på stående fod huske, hvilket parti der tog det med til forhandlingerne, men det endte altså med ikke at blive en del af budgettet, siger Ellen T. Schmidt.

Udvalgsformanden ønsker ikke at kommentere DF's forslag, før hun har vendt sagen med kommunens familieafdeling, velfærds- og sundhedsudvalget og partiet.

- I sidste ende er det jo et spørgsmål om at afveje gevinsten i forhold til de midler, der skal bruges på det, siger hun.

De seneste tal fra 2017 viser, at 192 horsensianske ægtepar af forskelligt køn blev skilt. Det er laveste antal siden 2012.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce