Annonce
Horsens

Forslag fra borgmestre: Vacciner beboere på øerne på én gang

Det tager en god times tid at sejle fra Endelave til Snaptun, herefter venter transporten til vaccinationscentret i Horsens og stikket mod covid-19, med mindre sundhedsministeren siger god for forslaget om at vaccinere beboerne på Endelave. Arkivfoto: Morten Pape
Borgmestrene i Horsens, Hedensted og Odder foreslår sundhedsminister, at beboerne på Endelave, Hjarnø og Tunø vaccineres på deres hjemøer. Og alle vaccineres på én gang.
Annonce

Horsens: Tre lokale borgmestre har sendt et forslag til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som går ud på, at vaccinationen af de faste beboere på Endelave, Hjarnø og Tunø foregår på øerne, i stedet for at øboerne skal til fastlandets vaccinationscentre for at blive vaccineret. Og at alle beboere vaccineres i samme omgang.

Det er der flere argumenter for, forklarer borgmestrene i brevet:

- Vi mener, at det uden tvivl vil være billigere, hurtigere og smartere at vaccinere alle de respektive øers borgere en bloc på øerne. På denne måde vil vi effektivt mindske risikoen for lokale udbrud, samtidig med at vi kan undgå at transportere sårbare borgere fra øerne til fastlandet for at blive vaccineret med den smitterisiko, som det indebærer.

Annonce

Har sundhedspersonale på øerne

- Vi har snakket sammen om ideen og sendte forslaget til sundhedsministeren fredag, fortæller Peter Sørensenm (S), borgmester i Horsens Kommune, som sammen med borgmester-kollegerne Kasper Glyngø (S) i Hedensted og Uffe Jensen (V) i Odder venter på svar på henvendelsen.

Han uddyber, at det selvfølgelig vil være en løsning, der skal laves i samarbejde med Region Midtjylland.

- I forvejen har vi sundhedspersonale på øerne, det gav anledning til ideen, siger Peter Sørensen, som mener, at løsningen sparer en del ressourcer ud over de menneskelige.

- Man kan også vælge, at det kun er de ældre på øen, der vaccineres lokalt, men det giver mening at vaccinere alle beboerne på én gang, selv om det vil betyde, at nogle yngre kommer frem i køen, fordi man alt andet lige er mere sårbar på en ø, hvor man er afhængig af færgeafgange, og det tager længere tid at transportere sig. Set med kommunale øjne giver det god mening at vaccinere alle, når man alligevel er derovre, siger Peter Sørensen.

Annonce

Mange øboere i 60'erne

Selve opgaven omfatter 154 borgere på Endelave, hvor en stor del er i risikogruppen 65 plus. På Hjarnø bor der 117 borgere, hvoraf de 62 er fra 60 år og opefter. På Tunø bor der ca. 110 borgere, hvor gennemsnitsalderen er over 60 år.

For borgere på Endelave og Hjarnø vil det uden en særlig ø-aftale betyde en tur til vaccinationscentret på Fuglevangsvej, som det ser ud lige nu.

Borgmestrene forsikrer, at de står klar med relevant og kompetent arbejdskraft til at gennemføre vaccinationerne i samarbejde med de kommunale praksislæger

Annonce

Godt for de ældste

Kim Holm Pedersen, der er formand for Endelave Beboerforening, ser den særlige ø-løsning som en klar fordel for den ældre del af beboerne på Endelave.

- Det er ikke alle, der er lige mobile, og med de restriktioner, der gælder i forhold til, hvor mange man må være sammen med, kan man jo ikke bare få et lift af hvem som helst, hvis man har brug for det for at komme til Horsens.


For en del af os yngre, er det ikke noget problem at tage til Horsens og blive vaccineret, men jeg kan sagtens se, at det vil være en fordel i forhold til de ældre.

Kim Holm Pedersen, formand beboerforening


Han har ikke fået nogen henvendelser fra øboere på Endelave, der har været utilfredse med udsigten til at skulle til Horsens for at få en vaccination mod covid-19.  I det hele taget har han ikke rigtig hørt snak om vaccinationerne på øen.

- Hvis vi bliver vaccineret på én gang, vil det også betyde, at jeg som 34-årig kan blive vaccineret før andre, der ellers er længere fremme i køen end mig. For en del af os yngre er det ikke noget problem at tage til Horsens og blive vaccineret, men jeg kan sagtens se, at det vil være en fordel i forhold til de ældre, siger formanden, som ikke har kendskab til, at nogen af øens beboere har været smittet med corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Mandagens coronatal: Rekordmange bliver testet i Horsens Kommune i disse dage

Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce