Annonce
Horsens

Forskere peger på Horsens: Her skal man lede efter neandertalere

Neandertalere har i fordums tid måske været forbi Horsens, mener forskere. Arkivfoto: REUTERS/Nikola Solic
Et nyt studie har peget på tre områder i Danmark, hvor neandertalere kan have haft jagtmarker. Ét af dem er Horsens.

Horsens: Hvis neandertalerne har været i Danmark, er der tre steder, man med fordel kan lede efter resterne - ét af dem er Horsens.

Ifølge Videnskab.dk har forskere i et nyt videnskabligt studie udpeget Horsens- og Aarhus-egnen samt området omkring Holsted og Rødding bakkeøer til at være de steder i Danmark, hvor man muligvis kan finde rester fra neandertalere.

Indtil videre er der ingen beviser for, at neandertalere har boet så langt mod nord, men i perioder har der været varmt nok i Danmark, og man kan godt forestille sig, at de kan have udnyttet området til at jage store flokke af rensdyr eller vilde heste, og i de udpegede områder er der bedst mulighed for at få det enten be- eller afkræftet, fortæller en af forskerne bag studiet, Trine Kellberg Nielsen, der er postdoc ved Køln Universitet og Neanderthal Museum i Mettmann, Tyskland,til Videnskab.dk.

Annonce

Geologer går længere tilbage

Forskerne har kombineret arkæologisk viden om neandertalernes udbredelse med geologiske og geografiske data.

Allerede for mere end 100 år siden begyndte geologer at interessere sig for muligheden for at finde efterladenskaber fra neandertalere i den danske undergrund, så interessen er fra geologernes side ikke ny, fortæller ph.d. og geolog Ole Bennike fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Han har ikke deltaget i det nye forskningsarbejde, men han har læst den videnskabelige artikel, skriver Videnskab.dk.

Han peger på, at når det eksempelvis gælder anlægsarbejde, bliver arkæologerne altid tilkaldt, og det bør man ifølge ham også gøre med geologer, da de kan være med til at finde og identificere forhistoriske levn, der går meget længere tilbage i tiden end de perioder, som arkæologerne normalt interesserer sig for.

Han er enig med Trine Kellberg Nielsen i, at man også kan engagere de lokale i eksempelvis Horsens og omegn, så de ved, hvor der er muligheder for at finde spor efter neandertalerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny tennis-dille på vej: Sådan har kommunen fordelt 900.000 kroner til nye faciliteter

Annonce