Annonce
Indland

Forsker: Facebook og få borgmestre skærper tonen i lokalpolitik

En strid om Vejen Kommunes ret til at inddrage noget jord fra en landmand mod hans vilje til at bygge en vej har ført til trusler mod borgmester Egon Fræhr (V), der nu er så alvorlige, at Politiets Efterretningstjeneste står for beskyttelse af borgmesteren. (arkivfoto)

Lokalpolitik er blevet grovere af flere årsager, siger forsker, efter at borgmester får PET-beskyttelse.

En disputs mellem en borger og kommunen i Vejen er tilsyneladende årsagen til, at kommunens borgmester, Egon Fræhr, har fået så alvorlige trusler, at han nu modtager beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det er ifølge Roger Buch, der er forsker i kommunalpolitik på Danmarks Journalisthøjskole, et usædvanligt eksempel. Men han peger på flere strukturelle årsager til, at tonen i lokalpolitik er blevet skærpet de seneste år.

Han peger på, at både strukturreformen, sociale medier og den økonomiske krise fra 2008 kan have medvirket til at sætte tingene på spidsen ude i kommunerne.

Ifølge Roger Buch har der ikke tidligere været udbredt chikane af lokalpolitikere.

- Der findes ikke mange grundige undersøgelser af det. De 10-15 år gamle undersøgelser viste, at langt de fleste lokalpolitikere ikke oplevede noget som helst. Det tror jeg også er billedet i dag.

- Men der er ingen tvivl om, at borgmestrene oplever mere i dag på grund af de strukturelle forandringer, siger han.

Han peger på, at kommuner træffer mange konkrete beslutninger. Derfor kan der i højere grad opstå en konflikt med borgeren.

- Kommunerne træffer hver dag tusinder af beslutninger, som jo nogle gange rammer borgerne. Så kommer medarbejderne og borgmesteren i skudlinjen. Selv om det kan være lovgivning, som borgmesteren har haft kontrol over, siger Roger Buch.

- Tager vi kontanthjælpsloftet håndhæves det i kommunerne, men det er jo ikke noget borgmesteren har indført, og i mange tilfælde er borgmestrene imod det. Men det er stadig dem, borgerne kan blive sure på.

I den konkrete sag fra Vejen er landmand Martin Lund Madsen utilfreds med, at kommunen har inddraget hans jord for at bygge en vej.

Han kæmper for tiden et juridisk slag for at tvinge kommunen til at fjerne vejen.

Martin Lund Madsen tager afstand fra truslerne.

- Jeg er dybt rystet over, at det foregår i et demokratisk land, siger han.

Ifølge ham fjerner det fokus, men han agter at fortsætte sin kamp ved domstolene for at få sin ret.

Borgmester Egon Fræhr ønsker ikke at tale yderligere om truslerne.

- Mit fokus er at få vejen åbnet, skriver han i en sms.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sejlsport

Rindom jagter sin tredje VM-titel

AC Horsens For abonnenter

Tungt nederlag til AC Horsens: Mission overlevelse afhænger af tre ting

Annonce