Annonce
Danmark

Forsker: Derfor er din brændeovn en dræber

Det er hyggeligt, men farligere end man skulle tro at fyre op i sin brændeovn. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Danskernes brændeovne udleder milliarder af farlige partikler, der er skyld i, at børn får astma, ældre få KOL, og at 400 personer hvert år dør for tidligt. Torben Sigsgaard, der har forsket i sundhedsskader ved luftforurening forklarer, hvorfor din brændeovn er en dræber.

Brændeovne: En søndag foran brændeovnen, hvor du sidder i lænestolen med en god bog eller en avis, lyder for mange danskere som en hyggelig måde at tilbringe en kold vinterdag på. Men få er opmærksomme på, at mens de sidder og nyder varmen fra de knitrende flammer i brændeovnen, kan de være medvirkende til, at deres nabo eller de selv dør for tidligt eller får lunge- og hjerteproblemer.

For selv hvis du fyrer i din brændeovn efter alle kunsten regler, udleder den milliarder af farlige partikler. En brændeovn er dybest set en kasse med en skorsten ovenpå, som man tænder et bål indeni, og derfor kan det ikke lade sig gøre at få en ren forbrænding. Ældre brændeovne udleder dog fem gange så mange partikler som nyere brændeovne, og derfor går regeringen nu efter at få de ældre brændeovne udskiftet med et nyt lovforslag. Hvis lovforslaget vedtages, vil boligkøbere fremover blive tvunget til at udskifte brændeovne fra før 2003. Men langt fra alle danskere er tilfredse med den udmelding. Nogle af dem spørger sig selv, hvorfor brændeovnene er så farlige.

Professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet har forsket i sundhedsskader ved luftforurening. Han forklarer, at den ene årsag er, at antallet af danskere, der udsættes for røgen fra de mere end 600.000 danske brændeovne er stort. Det er nemlig langt fra kun et problem i de større byer.

Torben Sigsgaard henviser til et studie fra den lille by Grundsømagle på Sjælland, hvor Dansk Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet målte partikelforureningen. Målingerne viste, at partikelforureningen i koldt og vindstille vejr var ligeså høj som i myldretiden på H.C. Andersens Boulevard i København.

- Flere danskere er nok klar over, at de udsættes for luftforurening, hvis de bor på H. C. Andersens Boulevard i København. Men når du bor i en lille by ude på landet, tænker du, at du bor et renere sted. Men hvis der er mange omkring dig, der har brændeovne, kan der være en kraftigt forurening, siger Torben Sigsgaard.

Den lokale forurening er særlig slem for danskere med nye huse, der har ventilationsanlæg. Især på vindstille vinterdage kan ventilationsanlæggene nemlig suge naboernes brændeovnsrøg direkte ind i huset.

- Det er en udsættelse, der er til at tage og føle på, siger Torben Sigsgaard.

Annonce

Sådan kan forurening påvirke din krop

Her har man ifølge professor Torben Sigsgaard øget risiko for sygdomme på grund af luftforening fra bl.a. brændeovne:

Lunger: Astma, overvejende hos børn. Væksthæmning af lungerne indtil 20-30 års alderen. KOL hos ældre.

Hjertet: Forkalkning af årer, der kan føre til blodpropper. Forsnævringer i pulsårerne.

Mave/tarm: Kræft.

Nyrer og kønsorganer: Blærekræft, nyrekræft og prostataforstørrelse. Væksthæmning i forstertilstand.

Lever: Type 2 diabetes. Flere studier tyder også på overvægt og metaboliske sygdomme.

Hjernen: Nyere studier tyder på nervesygdomme som Alzheimers og Parkinson.

Derudover kommer reparationsmekanismerne i menneskets hud på overarbejde ved luftforurening. Cellerne taber elasticitet over tid, og menneskets hud bliver rynket på samme måde som ved cigaretrygning.

Kilde: Professor Torben Sigsgaard

Hele kroppen påvirkes af luftforurening

Størstedelen af den samlede luftforurening i Danmark kommer fra udlandet, men når det gælder danskernes egen udledning af partikler, kommer størstelen fra vores brændeovne. Udover at danske brændeovne vurderes at være skyld i mindst 400 dødsfald om året, er de også skyld i en lang række sygdomme. Når brændeovnenes partikler er så farlige for os, skyldes det ifølge Torben Sigsgaard, at de får vores kroppe til at gå i alarmberedskab, og at de forårsager betændelsestilstande i kroppen.

Forskeren forklarer, at partiklerne fra brændeovne har mange forskellige størrelser. Når mennesket indånder dem, vil de groveste blive tilbageholdt i næsen, men de fine partikler kommer helt ud i luftvejene. Luftvejene forsøge at rense sig selv ved hjælp af fimrehår, der opfanger partiklerne, som skubbes opad og hostet op som slim. Men fimrehårene kan ikke fange alle de fineste partikler. En del af dem ryger helt ud i luftblærene, som ifølge Torben Sigsgaard er den absolut vigtigste del af lungerne.

- I perioder hvor forureningen er høj kan skraldemandscellerne på overfladen af luftblærerne ikke fjerne alle partikler, og de overbelastes og går i stykker. I den situation kan alle partiklerne ikke komme op, og de deponeres og giver anledning til inflammation og betændelse i luftblærerne og de omgivende væv, siger Torben Sigsgaard.

Derefter sker en lavine af uheldige reaktioner i kroppen, der får nogle af partiklerne til at ende i blodstrømmen, så de føres ud til alle organer. Derfor er det langt fra kun danskernes lunger, der tager skade af partikler fra brændeovne og luftforurening generelt.

Udover astma og KOL, øger partikler fra brændeovne blandt andet risikoen for blodpropper i hjertet, diabetes, kræft i mave og tarme, blærekræft, nyrekræft og væksthæmning af gravide kvinders børn. Det er særligt børn, svækkede og ældre, der mærker konsekvenserne af luftforureningen i Danmark. Men hos alle danskere sker der en ophobning af de skadelige partikler i kroppen igennem livet, forklarer forskeren.

- De fleste, og især dem der bor i byerne har tegn på forurening i deres luftveje, når de dør, selvom de aldrig har røget. Når der laves undersøgelser af danskeres lunger efter døden, kan man se, der er en ophobning af partikler i lungevævet. Det er derfor luftforurening blandt andet har størst effekt for folk over 65 år, siger Torben Sigsgaard.

De færreste tænker over, at de forgifter naboen

Hvis du er overrasket over, hvor bredt partikler fra brændeovne og luftforurening i det hele taget rammer kroppen, er du langt fra den eneste. Torben Sigsgaard oplever ofte, at tilhørerne til hans foredrag om luftforurening, bliver overraskede over, de mange sygdomme luftforurening fører med sig.

- Det er en øjenåbner for folk. Der er ikke mange, der tænker over, at de øger risikoen for, at de selv får en lang række sygdomme eller at naboen gør det, når de fyrer op i brændeovnen. De tænker, det er dejligt varmt og hyggeligt. Der er mange ting, der gør, at vi forliger os med det. Vi hugger selv brændet, og vi brænder det af, vi har arbejdet op. Det kan vi også blive ved med at gøre. Vi kan bare ikke gøre det med god samvittighed, når vi ved, hvor skadeligt det er, siger han.

Forskeren mener, at der udover dødelighed også bør være fokus på den øgede risiko for en lang række sygdomme, som luftforureningen fra blandt andet brændeovne er skyld i.

- Risikoen for hver sygdom øges måske kun med tre til fire procent på grund af luftforurening. Men når du udsætter en helt befolkning på 5,5 millioner mennesker for den øgede risiko, betyder det mange sygdomme og dødsfald som følge af det, siger Torben Sigsgaard.

Det er ikke kun de enkelte mennesker, der får sygdomme eller dør på grund af luftforurening, der oplever konsekvenser af brændefyring. Det gør den danske statskasse også.

Det nationale center for miljø og energi, DCE har tidligere vurderet af brændefyring koster Danmark over fire milliarder kroner årligt i sundhedsudgifter og skader. Siden har DCE opjusteret vurderingerne for prisen for danske helbredsskader, der nu er fordoblet. Brændefyring koster med de nye estimater Danmark op mod 8 milliarder kroner årligt.

På samme måde som ved rygning, kan luftforurening forårsage mørke eller sorte lunger. Det oplyser Torben Sigsgaard, professor ved Aarhus Universitet. Foto: Greg McQueen Photography

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Gebis, kræft og grå stær - udviklingshæmmede får ikke tjekket helbredet

Min bror blev født som stærkt udviklingshæmmet i 1955. I hele mit barne-, ungdoms- og voksenliv har jeg været med til at passe på ham og har derfor lang erfaring med alle dele af “systemet”. Man kan sige meget om de generelle vilkår, vi i Danmark giver udviklingshæmmede - en af samfundets svageste grupper. Men det er ikke emnet i dag, hvor jeg vil fokusere på vores oplevelser med sundhedsvæsenet. I takt med, at min bror flyttede fra Åndsvageforsorgens fælles sovesale og i “egen bolig” i et botilbud, blev hans livskvalitet forbedret. Som ung var han, som de fleste andre, relativt sund. Med årene fik han dog flere og flere helbredsproblemer. Fælles for dem alle var, at de blev opdaget for sent. Det betød, at vi som familie ofte måtte presse på for at få min bror ordentligt undersøgt. På trods af mange opfordringer til botilbuddet kom han sjældent til lægen. Og når han endelig kom til lægen, blev han ikke altid undersøgt så grundigt og bredt, som der egentlig var behov for. Den manglende fokus på min brors sundhedsproblemer betød, at han levede med flere uopdagede sygdomme og helbredsmæssige udfordringer. En dag kom han for eksempel til at gå ind i en maskine på sit arbejde og fik en dyb flænge ved siden af øjet. Da han blev undersøgt på sygehuset fandt de årsagen: Han havde udviklet grå stær og uden at nogen havde opdaget det. Han var helt blind på det ene øje og havde meget nedsat syn på det andet. Han blev heldigvis straks opereret, men ingen ved, hvor længe han havde døjet med et stærkt nedsat syn. På samme måde gik der lang tid, før han kom til ørelægen og fik konstateret stærkt nedsat hørelse og behov for høreapparat. Han kom desværre heller ikke til regelmæssig kontrol hos tandlægen og endte derfor med gebis, som måske kunne have været undgået med den rette forebyggelse og behandling. På et tidspunkt begyndte min bror at virke træt og klage over smerter under armene. Igen måtte vi presse på for, at han kom til lægen og blev ordentligt undersøgt. Det viste sig, at han havde lymfekræft - som han også denne gang formentlig havde døjet med i flere år, før det blev opdaget. Efter diagnosen kom jeg til at spille en endnu større rolle i min brors sundhedsproblemer og var nødt til at få strammet op på hans medicinadministration, fysioterapi og adgang til hjælpemidler. Undervejs i kræftforløbet mødte vi udbredt mangel på viden om udviklingshæmning i sygehusvæsenet. Men vi mødte også nogle sundhedspersoner, som gjorde en ekstraordinær indsats for os, for eksempel det fantastiske personale på kræftafdelingen. En kæmpe hjælp, som vi altid vil være taknemmelige for. Efter et langt sygdomsforløb døde min bror af sin kræftsygdom i 2016. Når jeg ser tilbage på hans mange sundhedsproblemer og sygdomsforløb, har der især manglet to ting. For det første sundhedskompetencer og fokus blandt ansatte på botilbud. Men pædagoger kan og skal ikke være sundhedsprofessionelle. De kan dog godt være mere observerende og vidende – og ikke mindst handlende. Det kan de blive bedre til via relevant efteruddannelse. Der er for det andet også brug for langt bedre adgang til den praktiserende læge – med særligt fokus på sundhedsrisici blandt udviklingshæmmede. Jeg kan forstå i medierne, at regionspolitikerne og de praktiserende læger netop nu er i gang med overenskomstforhandlinger, og at en målrettet indsats for udviklingshæmmede er blandt emnerne. Baseret på egne bitre erfaringer med min bror (og på vegne af hans samboer gennem hele livet, hvoraf flere ikke havde nogen pårørende) kan jeg roligt sige, at det er på høje tid, at personer med udviklingshæmmede kommer frem i køen til sundhedsvæsenet. En form for tilbagevendende helbredstjek hos den praktiserende læge ville være et rigtig godt sted at starte. Jeg håber meget, at de ansvarlige regions- og lægepolitikere er enige? Hvis de ikke i fællesskab vil indføre sundhedstjek for denne sårbare gruppe, synes jeg de skylder en forklaring på, hvordan de så vil løse den himmelråbende ulighed i adgangen til sundhedsvæsenet.

Annonce