Annonce
Erhverv

Forsøg med ozon er en kæmpe succes: Ny teknik renser spildevand for medicinrester

Direktør Per Kroyer Kristensen (t.v.) i Suez Water A/S ser store muligheder inden for rensning af mikroforurening med ozon. Arkivfoto: Morten Pape
Siden marts har Suez Water kørt et demonstrationsprojekt på Brædstrup Centralrenseanlæg med at rense spildevand for medicinrester ved hjælp af luftarten ozon. De første resultater er så overbevisende, at Suez Water nu går på markedet med den nye teknologi.

Brædstrup: Er man på medicin, så skider og tisser man medicinrester ud i kloakken.

Faktisk er rester fra medicin et stigende problem i det danske vandmiljø, og ny forskning peger også på, at multiresistente bakterier kan sprede sig via spildevandet.

Det var baggrunden for, at virksomheden Suez Water A/S i Ry og Samn Forsyning i Horsens i foråret åbnede for et helt nyt test- og demonstrationsprojekt på Brædstrup Centralrenseanlæg, som skal fjerne medicinrester ved brug af ozon. De første resulter er nu klar, og de er meget positive.

- Nu har anlægget kørt med ozon på siden marts. Vi har målt på 34 stoffer i vandet fra begyndelsen på anlægget og igen ved udløbet. Tallene viser, at samtlige 34 stoffer er helt væk. De er under detektionsniveau i udløbet, hvilket vil sige, at det er mindre, end udstyret kan måle. Det svarer til noget med under én milliarddel. De er faktisk så meget væk, at de er helt væk fra radaren og ikke kan måles mere, siger Per Kroyer Kristensen, direktør i Suez Water A/S.

I projektet tilføres ozon to forskellige steder på anlægget - i slamprocessen og i udløbsvandet. Her starter luftarten ozon en kemisk reaktion, der er kraftigere end den biologiske proces. Ozon kan på den måde forstærke processen med at nedbryde de svært nedbrydelige medicinrester, som er tilbage i spildevandet.

Annonce

Den teknologi, der er eftervist i Brædstrup, vil vi nu gå i markedet med.

Per Kroyer Kristensen, direktør for Suez Water A/S

Ozon dræber mange stoffer

Under forsøget i Brædstrup er der blevet taget over 10.000 målinger, som er blevet sendt til analyser i udlandet, og det peger alt sammen entydigt på, at ozon er ret effektivt i kampen mode de miljøfremmede stoffer i spildevandet.

- Der er helt præcist 93 procent reduktion i mængden på alle stoffer, der er væk i udløbet, så det er et meget pænt tal, siger Per Kroyer Kristensen.

Han vurderer, at ozon også rammer mange af de andre stoffer i slammet, som man ikke har målt på.

- Der kan være 3000 stoffer, man kan indinficere, men det er for dyrt at måle på dem alle. Men når man rammer de her indikator-stoffer, så er der evidens for at sige, at så rammer man 99 procent af alle mulige andre stoffer på samme måde. De her stoffer er relativ komplekse molekyler, og de reagerer ens på ozon alle sammen, siger Per Kroyer Kristensen.

Nye forsøg med kul

Suez Water fortsætter forsøgene på Brædstrup Centralrenseanlæg i de næste tre måneder, men denne gang bruger man aktivt kul i processen.

Modsat ozon, som dræber de miljøfremmede stoffer, så absorberer kullet stofferne i slammet. Den metode er mest anvendelig i lande, hvor slammet brændes af. Derimod duer teknikken ikke i Danmark, da slammet oftest køres ud som gødning på markerne.

Suez Water er derimod klar til at gå videre med ozonteknikken, og firmaet er i forhandling med flere interesserede.

- Den teknologi, der er eftervist i Brædstrup, vil vi nu gå i markedet med. Vi er ved at lave de første tilbud i Danmark til små hospitalsanlæg i første omgang, men der kommer også almindelige renseanlæg i stil med det i Brædstrup, siger Per Kroyer Kristensen.

Det er i dette anlæg, at ren ilt omdannes til ozon, inden det tilføres spildevandet og i slammet på Brædstrup Centralrenseanlæg. Foto: Morten Pape

50 øre pr. kubikmeter vand

Suez Water vil nu invitere miljøminister Lea Wermelin (S) ud til demonstrationsanlægget i Brædstrup for at fortælle hende om resultaterne, når firmaet er helt færdige med sine forsøg til foråret. Herefter pilles demonstrationsanlægget ned igen.

- Den demonstration i Brædstrup har vist, at det virker praktisk og mekanisk. Det renser vandet, og det er økonomiske acceptabelt. Jeg vil derfor godt turde sige, at vi kan ombygge anlæg, så de kan klare de miljøfremmede stoffer ned til det, vi kalder afløbskrav. Det koster under 50 øre pr. kubikmeter vand at rense. Det skal ses i forhold til, at forbrugerne i øjeblikket betaler 25 kroner for at rense vandet, så de ekstra 50 øre tror vi godt, at forbrugerne er villige til at betale, siger Per Kroyer Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce