Annonce
Odder

Forsøg: Er der et liv, efter Torvet tømmes for biler?

Børnene får snart mere at komme på Torvet efter end de to små trampoliner. Arkivfoto
Ny strategi for bymidten rummer en vision om et torv uden trafik. I den kommende tid skal Torvet gøres lækkert, så alle har lyst til at bruge det.
Annonce

Odder: To små trampoliner og udsigten til at lokke en is ud af mor eller far er det mest ophidsende, når børn tager med familien ind til Torvet. Men i de kommende uger sker der en del ændringer, som skal afprøve, om der er basis for at fjerne bilerne helt fra området og gøre det mere attraktivt for små og store.

Visionen for området er beskrevet i den udviklingsstrategi, som byrådet sagde god for på sit sidste møde.

- Odder bymidte har et attraktivt, velfungerende og varieret handelsliv. Torvet er bilfrit, og specialbutikker og caféer er koncentreret her og i Rosensgade og Holsteinsgade. Torvet fungerer som byens scene og udstillingsvindue for oplandets tilbud og produkter. Den danner ramme om tilbagevendende markedsdage og events, hvor virksomheder tilbyder deres specialprodukter, står der blandt andet i visionen.

- Vi går i gang med at nyindrette Torvet i uge 26-28. Der kommer bordfodbold, legehuse, flere siddepladser og sandkasser. Men vi gør det fleksibelt, så det kan ryddes til side, siger Louise Holmegaard.

Hun sidder i kommunens planafdeling og leder projektet med at udvikle midtbyen.

Der er nok p-pladser

Rådgivningsfirmaet COWI har lavet en parkeringsanalyse for Odder Kommune. Den kigger på belægningen på offentlige og private p-pladser i den centrale del af Odder. Der er blevet talt biler i december, januar og februar både morgen, middag og eftermiddag på hverdage samt lørdag formiddag.

Analysen omfatter 732 offentlige og 836 private p-pladser, og analysen viste, at der til hver en tid var 149 ledige offentlige p-pladser.

Hvis kommunen fjerner alle p-pladser på Torvet, rådhusets parkeringsplads og på Aabygade i forbindelse med ændringer i midtbyen, vil det fjerne 101 p-pladser. Analysen anbefaler at søge partnerskaber med en eller flere private aktører. Desuden står der i analysen, at p-kontrol kan være et nødvendigt redskab.

Kommunen har desuden sat 200.000 kroner af til at lave en parkeringsstrategi, som skal pege på nye parkeringsløsninger.

Annonce

Feedback er vigtig

Det er et større arbejde, som omfatter et Bymidteforum med deltagere fra Odder og diverse samarbejdspartnere og eksterne rådgivere. Målet med arbejdet er, at bymidten skal være en rigtig by, hvor der både er gang i butikkerne og liv på gaden efter lukketid. Altså en by, som både lokker byens egne borgere og udenbys gæster til.

I uge 32-33 begynder kommunen at sætte pullerter op for enden af gågaden og ved indkørslerne til Torvet, så der bliver lukket for trafik. Der bliver dog åbnet for varekørsel klokken 5-11, og beboere, som har brug for det, kan mod depositum låne en adgangsbrik hos Fælles Drift og Service.

- Betyder det så, at Torvet bliver fri for biler permanent? Er det, hvad byrådet har vedtaget?

- Nu tester vi vores vision, kan den bære? Vi afprøver, hvad der sker, når vi får aktiviteter og nye indretninger på Torvet. Vi tager løbende bestik af situationen og evaluerer det, og vi ser på, hvad der kommer af feedback. Vi er nødt til at se tiden an: sker der noget med folks vaner og med detailhandelen, siger Louise Holmegaard.

Med andre ord, den endelige beslutning er ikke truffet.

Annonce

Lån Centralhotellet

Kommunen har nogle penge til aktiviteter på Torvet, og interesserede kan byde ind med ideer, de gerne vil stå for. Desuden har kommunen råderet over det gamle butikslokale i Centralhotellet indtil slutningen af november.

- Medmindre ejerne får andre planer, så er der mulighed for at booke det, tilføjer Louise Holmegaard.

Lederen af den tekniske afdeling på området, teknisk chef Casper Grønborg, er også nysgerrig efter at finde ud af, hvordan borgerne tager imod de tiltag, der sker på Torvet.

- Det kan være, folk bliver glade for, det er bilfrit, og så er det uproblematisk. Det kan blive et sted, hvor familier kan sidde uden at skulle og holde øje med, om der kommer biler. Et fredfyldt sted, hvor man kan slippe sine børn fri, siger Casper Grønborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce