Annonce
Kultur

Fornyet fokus på gammel vejvisersten

Bogstaverne på vejviserstenen bør males op, mener Inge Marie og Jan Findal. Lokalrådet lader ideen indgå i de kommende overvejelser om en række projekter i Nørre Snede. Foto: Peter Hald
Vejvisersten i Nørre Snede kan komme til ære og værdighed igen.

Nr. Snede: På en stump græs ved Silkeborgvej lige efter indkørslen til Nørre Snede står der en kolossal gammel vejvisersten, der engang har været med til at pege de rejsende i retning af Vejle, Silkeborg og Viborg.

Tidens tand har dog været lidt hård ved stenen, og nu om dage kan det være svært at se bynavnene tydeligt. Derfor burde den gamle vejvisersten friskes op ved at male bogstaverne på stenen røde eller hvide, sådan som de oprindeligt har været, foreslår Inge Marie og Jan Findal.

- Stenen er jo også med til at gøre opmærksom på Hærvejsruterne, tilføjer de.

Flere steder i landet gøres der en indsats for at redde vejvisersten, da de er kulturhistoriske mindesmærker. Således har der i flere år været gang i et projekt i Syddjurs Kommune, hvor man er begyndt at opmale og genplacere gamle vejvisersten.

Stenene er forløbere for vejskilte af metal, der begyndte at vinde frem fra omkring 1920.

Vejviserstenen står på hjørnet af Silkeborgvej og Teglværksvej. I årenes løb er den blevet lidt svær at aflæse. Foto: Peter Hald

Lokalrådet i Nørre Snede afviser ikke ideen om at få bogstaverne på vejviserstenen malet op, og forslaget vil indgå i de overvejelser, som lokalrådet har om en stribe kommende projekter.

- Vi kan da nemt finde ud af at male de bogstaver op, og stenen er kulturhistorisk interessant. Den fortæller jo om en tid, hvor Nørre Snede var et vigtigt knudepunkt for trafikken i øst-vestlig retning, siger lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen.

Han tilføjer, at der måske burde gøres en indsats for at finde flere af de gamle vejvisersten på egnen. Nogle af dem er dog gået tabt i tidens løb, da de er blevet knust til skærver.

Annonce

Projekter undervejs

En "opfrisket" vejvisersten med tydelige bogstaver vil passe godt ind i de forskellige tiltag, der er undervejs i Nørre Snede. Lokalrådet er ved at nedsætte nogle forskellige arbejdsgrupper, der skal komme med ideer til, hvad der skal ske forud for 2023, hvor målet er at blive Årets Landsby. Samtidig gøres der en indsats for at få Nørre Snede til at spille en central rolle som Hærvejsby.

Nogle arbejdsgrupper skal i gang med et projekt om vandtårnet, andre arbejder med en idé om en øko-landsby, og der er flere kunst- og kulturprojektet undervejs, blandt andet en kunst- og kulturfestival i 2022, fortæller Hans Jørgen Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce