Annonce
Østjylland

Fornem gave til Museum Østjylland fra barnebarn til kunstneren Johan Rohde, der var fra Randers

Blandt effekterne i gaven fra Dyveke Rohde var disse dukketeaterdukker i porcelæn og et teaterstykke skrevet af Johan Rohde i 1915 til sine fire børn. Fotokilde: Museum Østjylland
Dyveke Rohde, barnebarn af kunstneren Johan Rohde, der var fra Randers, har skænket museet blandt andet Johan Rohdes hjemmelavede trælegetøj, dukketeaterdukker, et teaterstykke,  samt kunstnerens male- og tegnebræt.
Annonce

Randers: Dyveke Rohde, barnebarn af den anerkendte kunstner, Johan Rohde fra Randers, har netop doneret, hvad modtageren, Museum Østjylland, selv betegner som en fornem gave.

Gaven består blandt andet af Johan Rohdes hjemmelavede trælegetøj, dukketeaterdukker, et teaterstykke, en buste, der forstiller Johan Rohde samt hans male- og tegnebræt. Allerede i 1999 modtog museet Johan Rohdes staffeli.

- Johan Rohde er et af Randers’ berømte bysbørn, og derfor er vi naturligvis rigtig glade for at kunne gemme og fortælle hans historie på museet, siger overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen.

Johan Rohde blev født i 1856 i den stadigvæk eksisterende bindingsværksbygning på hjørnet af Houmeden og Rådhustorvet i Randers, hvor hans far Hermann Rohde, drev købmandsgård. Efter at være blevet student fra Randers lærde Skole i 1875 flyttede Johan Rohde til København for at læse medicin.

Randers Havn malet af Johan Rohde i 1906. Maleriet befinder sig i dag på Statens Museum for Kunst. Fotokilde: Randers Stadsarkiv

Han skiftede dog senere spor og begyndte at tage timer på Kunstakademiet, som han dog fandt forældet. Han var derfor med til at etablere Kunsternes Frie Studieskoler i København, hvor han fra 1883 studerede under malerne P.S. Krøyer og Laurits Tuxen. Johan Rohde var i 1891 også en af initiativtagerne til Den Frie Udstilling.


Johan Rohde er et af Randers’ berømte bysbørn, og derfor er vi naturligvis rigtig glade for at kunne gemme og fortælle hans historie på museet.

Hanne Schaumburg Sørensen, overinspektør, Museum Østjylland


Johan Rohde var udover kunstmaler også litograf og designer af møbler og af sølvtøj for sølvsmed George Jensen. Hans design var inspireret af antikken og af naturen. I 1915 tegnede Rohde ”Kongemønsteret” til det bestik, som stadig i dag er et af Georg Jensens mest populære.

Johan Rohde blev gift med den 18 år yngre Asa Zöylner i 1903, med hvem han fik fire børn.

Dyveke Rohde, der nu skænker de mange fine gaver til Museum Østjylland er datter af den yngste søn, kunsthistoriker og bibliotekar Hermann Rohde. Denne var opkaldt efter farfaren i Randers. Johan Rohde havde gennem det meste af sit liv et varmt og inderligt venskab med forfatteren Henrik Pontoppidan, som også var opvokset i Randers. Han døde i 1935  78 år gammel, og hans samling gik herefter i arv til familien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Ungt ægtepar var endelig klar til at flytte ind i deres drømmebolig: Men to timer før fik de overraskende besked fra kommunen

Horsens

AC Horsens forlænger med James Gomez

Annonce