Annonce
Danmark

Formand om Venstre-oprør: Vi er blevet villige til at handle med partiets DNA

Regionsrådsformand for Venstre i Syddanmark, Stephanie Lose, mener, der er uforskammet, når partiet på Christiansborg antyder, at det ikke handler om patienterne, når baglandet taler mod lukning af regionerne. Foto: Mette Mørk

For Venstres formand i Syddanmark rammer baglandets oprør mod en lukning af regionsrådene dybt ind i Venstres sjæl. - Det er nyt, at folkevalgte er noget, Venstre kan handle med, siger Stephanie Lose.

Venstreoprør: Venstre på Christiansborg skal ikke tro, at det oprør, som har rejst sig i avisen Danmark med Søren Gade i spidsen, blot er små ubetydelige pip. Det understreger partiets eneste regionsrådsformand Stephanie Lose fra Syddanmark.

Når folketingspolitikere og borgmestre taler mod en lukning af regionerne, er der mere på spil end blot en teknisk diskussion om, hvordan det lægefaglige element i sundhedsvæsenet får de bedste vilkår - det handler simpelthen om Venstres DNA og principielle holdninger til samfundets indretning.

- Jeg håber, at Venstre har et oprigtigt ønske om at styrke sundhedsvæsenet, men for mig virker det mere som om, det handler om at skabe fælles fodslag med Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Men det er jo ikke nyt, at de partier vil afskaffe regionerne - det nye er, at mit parti har åbnet for, at det folkevalgte er noget, vi kan handle med. Og det uden at ledelsen siger, at det er en væsentlig del af Venstres DNA, siger Stephanie Lose til avisen Danmark.

Annonce

Minister: Det handler om patienterne

Avisen Danmark har fået denne kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby til de seneste tre dages artikler om oprør i Venstres bagland mod regeringens planer om at nedlægge regionsrådene:"Regeringen fremlægger i januar måned et udspil til sundhedhedsreform, der skal skabe mere nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet og dermed bringe sundhedsvæsenet tættere på borgerne samt give vores sundhedsvæsen et økonomisk løft på en række områder. For regeringen handler reformen om patienterne og at sikre et stærkere dansk sundhedsvæsen."

- Det kan aldrig blive venstrepolitik at nedlægge et folkevalgt element, siger formand for Venstres partiforening i Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard. Foto: Joan Karlsen

Fornærmelse

Kritikken mod regeringens planer om at fyre politikerne i regionsrådene og lade styringen af sygehusene overgå til f.eks. professionelle bestyrelser er især blevet rejst af politikere med nuværende eller tidligere tilknytning til regionerne. Men hvis der er noget, der kan få Stephanie Lose op i det røde felt, er det, hvis hun bliver skudt i skoene, at dette handler om regionspolitikere, der vil redde deres egne taburetter.

- Dette er jo ikke noget vi regionspolitikere i Venstre står alene med. Det er regeringen og DF, der står alene. Eksperter kan ikke se en bedre løsning, medarbejderne i sundhedsvæsenet taler imod, Danske Patienter taler imod. Store dele af Venstres eget bagland taler imod. Og når Venstre på Christiansborg siger, at de tager hensyn til patienterne - underforstået at det gør vi ikke - opfatter jeg det som en decideret fornærmelse. Jeg har brugt 13 år på at hjælpe med at skabe et bedre sundhedsvæsen. Det er noget, vi gør for patienterne. Det er så uforskammet at insinuere noget andet. De skal også lige huske, at vi altså står til ansvar for vælgerne hver fjerde år, siger Stephanie Lose.

Formanden i Region Syddanmark har ikke puttet med sin holdning over for Venstre ledelse. Og hun føler sig helt overbevist om, at de har hørt hende.

- Om der er blevet lyttet oprigtigt er for tidligt at sige, men jeg har dog en ide om, at ledelsen er ved at erkende, at dette er noget, der fylder mere i Venstre, end de havde regnet med, siger hun.

Stephanie Lose siger, at det har en stor betydning, at det var netop Søren Gade, der i avisen Danmark tog hul på kritikken af Venstres ageren.

- Indtil da havde mange ladet sig spise af med ledelsens meldinger om, at intet er besluttet endnu, selv om vi alle kunne læse skriften på væggen, da der blev åbnet op for, at folkevalgte er noget Venstre er villig til at handle med. Søren Gade er en vellidt politiker i Venstre, og det at han sagde sin mening offentligt, gjorde det legitimt for andre at gøre det samme, siger hun.

Er staten bedre?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har argumenteret for, at en af årsagerne til, at partiet er åben overfor at lukke regionerne, er, at der er for store forskelle i behandlingerne landet over.

- Jeg godtager visionen om, at vi skal have så små forskelle som muligt i Danmark. Det er noget, vi konstant arbejder på i regionerne, og det giver resultater. Forskellene bliver mindre. Forskellene i Danmark er på niveau eller mindre end i de lande, vi normalt sammenligner os med, siger hun.

Og så kan hun i øvrigt ikke se, hvordan en øget statslig styring af sundhedsvæsenet skulle kunne gøre forskellene mindre.

- Erfaringerne tyder jo ikke på, at det vil blive resultatet. Politiets udrykningstider varierer langt mere end ambulancernes. Domstolenes evne til at leve op til tidsfrister er langt dårligere end vores evne til at leve op til udredningsretten. Intet tyder på, at man får bedre resultater, når staten styrer driften. Og så har Venstres bagland altså heller ikke noget stærkt ønske om, at staten skal styrkes, siger Stephanie Lose.

Modstand i partiforeningerne

Også ude i Venstres vælgerforeninger er der solid klangbund for kritikken fra Stephanie Lose, Søren Gade og en lang række andre markante venstrefolk.

Jens Nicolai Vejlgaard er formand for partiet i Region Midtjylland, men han er ikke hvilken som helst formand. Når Venstre-folk på Christiansborg skal sætte ansigt på Venstres sjæl, finder de et billede frem af Jens Nicolai Vejlgaard.

- Jeg kan kun bakke om det, som både Søren Gade, de gode borgmestre og Stephanie Lose siger: Det er vigtigt, at vi har demokratisk valg til regionerne. Det kan aldrig blive venstrepolitik at nedlægge et demokratisk valgt led. Dette skal ses som min klare opfordring til Venstres ledelse, og det kommer lige fra mit venstrehjerte, siger han.

Samme melding kommer fra partiformanden i Syddanmark, Anders Jessen:

- Regionerne gør et godt arbejde, selv om de måske ikke er kommet helt i mål endnu på Sjælland og i hovedstaden, men jeg håber, de får lov at vise deres værd i fremtiden. Det er vigtigt for et parti som Venstre, at vi har demokratiske valgte ledelser af sundhedsvæsenet, og det er også det, som mange venstrevælgere hernede kommer og siger til mig, siger Anders Jessen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FERIE I DANMARK

En anderledes sommer: Ferie i Danmark - få inspiration her

Annonce