Annonce
Horsens

Forligspartier har fundet 10 mio. kr.: Nyt kulturhus skal samle byens unge på Madevej

Det er forligspartiernes ambition, at byens ungekultur fremover skal samles i Det Gule Pakhus på Madevej (billedet). KulisseLageret på Teatertorvet skal flytte til Madevej, og håbet er, at også de studerende på det nye campus ved banegården vil finde det interessant at komme i det nye ungekulturhus. Arkivfoto: Morten Pape
Partierne bag budgetaftalen i Horsens har afsat 10 millioner kroner til en opgradering af de fysiske rammer i forbindelse med en flytning af KulisseLageret til Det Gule Pakhus på Madevej.

Horsens: De lokale unge får et fælles mødested i Horsens, når KulisseLageret og Det Gule Pakhus fusionerer på Madevej. Placeringen tæt på det kommende campus ved banegården gør det også muligt at tilbyde husly til i hvert fald nogle af de omtrent 8000 studerende på campus.

Det var en af de store nyheder, da fem af byrådets syv partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Konservative, torsdag var samlet for at præsentere den budgetaftale for 2020, de er blevet enige om.

Der er sat 10 millioner kroner af i budgettet til en opgradering af de fysiske rammer i Det Gule Pakhus på Madevej. Penge, som kommunen gerne ser suppleret med ekstern finansiering fra for eksempel fonde, og frem mod sommerferien skal en nedsat projektgruppe med repræsentanter fra alle parter komme med forslag til, hvordan livet i kommunens nye ungekulturhus skal organiseres.

- For mig er det vigtigt at sige, at vi nu sætter gang i en inddragende proces, hvor alle parter får mulighed for at komme med input, sagde borgmester Peter Sørensen (S) på pressemødet.

Det vidner lidt om bredden i forliget, at jeg kan synes, at det er det mest socialistiske budget i mine 12 år i politik, mens Jakob Bille mener, at det er det mest liberalistiske.

Paw Amdisen (SF), byrådsmedlem

Flere penge til velfærd

Budgetaftalen prioriterer velfærden højt, lød det fra samtlige partier på pressemødet.

Aftalen tilfører i 2020 dagtilbuds-, ældre- og handicapområdet i alt ca. 34,5 millioner kroner ud over de knap 20 millioner kroner, der er prioriteret til at tage højde for den faktiske befolkningsudvikling - også kaldet den demografiske udvikling - som betyder, at der bliver flere børn og ældre i Horsens Kommune.

- Vi tager nogle skridt i den rigtige retning. Efter samtalerne i forligskredsen står det klart, at vi ikke forestiller os, at pengene skal gå til at sætte nye skibe i søen, men derimod til at personalet får mere tid til de essentielle kerneopgaver, sagde Peter Sørensen.

Budgetaftalen er et kludetæppe af ønsker fra forligspartierne, og hver især kunne partilederne glæde sig over mærkesager, de har fået opfyldt. Fra gratis parkering over gratis parterapi til planen om at etablere en ny bæredygtig bydel i kommunen.

- Det vidner lidt om bredden i forliget, at jeg kan synes, at det er det mest socialistiske budget i mine 12 år i politik, mens Jakob Bille mener, at det er det mest liberalistiske, konstaterede Paw Amdisen på pressemødet.

Jobcentret skal spare

Mens der er flere penge til velfærden, er forligspartierne enige om, at der skal spares penge på på beskæftigelsesindsatsen. Jobcentret skal spare 25 millioner kroner over fire år, samtidig med, at man skal forsøge at leve op til forligspartiernes ambition om, at Horsens Kommune senest i 2023 ligger på landsgennemsnittet eller under for antallet af unge, der ikke er i beskæftigelse eller uddannelse.

Det kan godt lade sig gøre at levere bedre resultater for færre penge, vurderede Peter Sørensen på pressemødet.

- Vi har været gode til at stoppe tilgangen af unge i systemet, men effekten af vores indsats for at få unge i arbejde har indtil nu ikke været god nok. Vi har dog en tro på, at vi med et nyt ungecenter og den nye uddannelse FGU kan få vendt udviklingen, sagde Peter Sørensen, der samtidig konkluderede, at besparelsen er en naturlig følge af ambitionen om færre på forsørgelse.

- Når der er færre borgere, der skal hjælpes, vil det jo betyde, at der skal bruges færre penge, konstaterede han.

Ringvej med i budgettet

To partier, Venstre og Enhedslisten, var ikke med på pressemødet. Begge partier har nævnt Ringvej Syd-projektet fra Bjerrevej over Bollervej til havnen som en knast, de ikke kunne leve med.

Med budgetaftalen bliver realiseringen af ringvejs-projektet fremrykket, så anlægsarbejdet kan gå i gang i sommeren 2020, forudsat at den igangværende vvm-redegørelse om miljøpåvirkningen tillader det.

Peter Sørensen beklagede på pressemødet, at de to partier ikke kunne se sig selv i en budgetaftale.

- Men når vi står med en så stor investering, som ringvejen jo er, er det afgørende vigtigt for mig, at den er forankret i en budgetaftale, sagde han.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce