Annonce
Østjylland

Debatten har kørt på de høje nagler: Der skal være plads til mennesker i skoven, fastslår partier

Marselisborgskovene er et af de helt store aktiver ved Aarhus. Og fritidsbrugerne skal fortsat kunne bruge skoven, fastslår partierne bag aftalen om vildskov. Foto: Axel Schütt
Forligskredsen bag beslutningen om at lave vildskov i Marselisborgskovene slår fast, at fritidsbrugerne skal respekteres og ikke må begrænses, når den store skov skal lægges markant om. Men der er alligevel fortolkninger af løftet.

AARHUS: Debatten har kørt på de høje nagler.

Skal Marselisborgskovene hegnes ind og have kvæg eller heste som ved græsning kan medvirke til at bevare truede dyr og planter? Bliver der så ikke plads til løberne, mountainbikerne, almindelige århusianere på udflugt og hundeluftere?

Jo, fastslår flere partier, der står bag aftalen om at omlægge store dele af Marselisborgskovene til en såkaldt vildskov, som blev aftalt i budgettet for 2020.

Annonce

Projektet, der også betegnes 'Moesgaard Vildskov' går ud på at højne og sikre biodiversiteten i 600 af Marselisborgskovenes i alt 750 hektar. Der skal gøres en ekstra indsats for naturen.

Moesgaard Vildskov. Kort over planlagt område.

Men der skal samtidig fortsat være plads til mennesker i skoven, fastslår politikerne:

- Vi skal have mere urørt skov, men det må ikke gå ud over og begrænse fritidsbrugerne. Vores udgangspunkt er, at man godt både kan have mere biodiversitet med urørt skov og samtidig sikre fritidsbrugernes adgang. Det er et både-og, siger magistratsmedlem og politisk ordfører Anders Winnerskjold (S).

To sætninger skaber fortolkninger

I forligsteksten fra 2020 står der to forskellige sætninger, der har givet anledning til en del fortolkninger og hed debat. For de kan læses forskelligt - afhængig af øjnene, der ser:

1. "Forligspartierne ønsker, at der sker en omlægning, så naturindhold og biodiversitet højnes – med respekt for fritidsbrugerne."

2. "Omlægning til vildskov skal udformes sådan, at det ikke begrænser fritidsbrug."


Vildskoven må ikke begrænse fritidsbrugerne. Og derfor ønsker vi i Venstre ikke indhegning i Marselisborgskovene, for det vil begrænse fritidsbrugernes adgang. Og det står der i forligsteksten, at vi ikke skal.

Bünyamin Simsek (V)


- Vi vil også gerne have vildskov, men der skal være en balance i det med lige hensyn til natur og fritidsbrugerne.  Vi har sagt ja til forliget i 2020, fordi det netop blev understreget, at vildskoven ikke måtte begrænse fritidsbrugerne, siger Steen Stavnsbo, politisk leder af Det Konservative Folkeparti Aarhus og opstillet til byrådet.

Annonce

Rådmand afviser indhegninger

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) vil også gerne have mere biodiversitet og vildskov, men ikke nødvendigvis i en bynær skov som Marselisborgskovene. Hellere i andre skove i kommunen. Og rådmanden tolker især sætning 2 meget bogstaveligt:

- Vildskoven må ikke begrænse fritidsbrugerne. Og derfor ønsker vi i Venstre ikke indhegning i Marselisborgskovene, for det vil begrænse fritidsbrugernes adgang. Og det står der i forligsteksten, at vi ikke skal, siger Bünyamin Simsek.

Han mener, at det virker underligt, hvis man skulle begrænse adgangen til den bynære skov med indhegninger med kvæg eller heste, fordi Marselisborgskovene er en af Aarhus' største attraktioner. Ikke mindst i coronatid, hvor stadig flere århusianere bruger naturen til samvær og aktiviteter.

Annonce

Forslagsstiller vil finde balance

I SF er ordføreren på sagen Liv Gro Jensen. Hun er tidligere medlem af Alternativet og stillede som sådan forslaget om Moesgaard Vildskov. Derfor er hun også meget glad for, at det blev vedtaget med budgettet for 2020.

Moesgaard Vildskov

  • "Moesgaard Vildskov" er en betegnelse for visionen om et stort sammenhængende naturbeskyttelsesområde med urørt skov, såkaldt vildskov.
  • En tidligere undersøgelse af vildskovens mulige afgrænsning omfatter 600 hektar fra Oddervej mod nord til og med Føjstrup Skov i syd.
  • Dermed rækker området ud over det, der betegnes som 'Marselisborgskovene' på i alt 750 hektar, som ikke omfatter Fløjstrup Skov, men derimod tæller området omkring Tivoli Friheden med.
  • Inden for de 600 hektar foreslås græssende dyr som kvæg i indhegninger på mellem 100-200 hektar, alt efter hvad der kan realiseres under hensyn til friluftslivet.
  • Moesgaard Skov på 70 hektar ejes af Moesgaard Museum og er udeladt af de 600 hektar vildskov.
  • 'Marselisborgskovene' består af flere delskove:

- Det er rigtigt, at der står, at fritidsbrugerne ikke skal begrænses, men vi har mest fokus på den første sætning i forligsteksten, hvor der står, at naturen skal højnes med respekt for fritidsbrugerne. Det skal altså spille sammen. Fritidsbrugerne skal også fortsat kunne være i skoven, men vi skal finde en balance. Og det at flytte en sti er jo ikke det samme som at begrænse folk, siger Liv Gro Jensen.

Men indhegninger med kvæg vil da begrænse folks adgang - for eksempel for orienteringsløbere?

- Det mener jeg ikke. I Molslaboratoriet løber orienteringsløbere også inden for indhegningerne.

Så man kan tolke forligsteksten lidt til begge sider?

- Debatten har i hvert fald båret præg af, at man kan udlægge teksten, som man helst gerne vil læse den. Men vi skylder borgerne at tale med én tunge. Og teksten siger klart, at der fortsat skal være plads til fritidsbrugerne. Det har også ligget i forslaget hele tiden, forklarer forslagsstiller Liv Gro Jensen (SF).

Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Horsens For abonnenter

Stor jordhandel sender årelange forberedelser til nyt boligområde i papirkurven

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Annonce