Annonce
Horsens

Forkert telefonnummer: Niårig pige indkaldt til kræftundersøgelse ved en fejl

Arkivfoto: Timo Battefeld
En ukendt person i Sønderborg Kommune har tilsyneladende registeret sig med det forkerte telefonnummer. Det er gået ud over en niårig pige i Horsens, hvis mor nu kæmper for at få myndighederne til at rette fejlen.

Horsens: I Horsens bor en niårig pige, som får besked, hver gang det offentlige skal have kontakt med en helt anden person bosat i Sønderborg Kommune.

Det sker, både når personen skal til undersøgelser på sygehuset, og når kommunen og skattemyndighederne har brug for at informere vedkommende.

Men hverken sygehus, kommune eller skattemyndigheder gør et ordentlig forsøg på at finde frem til vedkommende. Det mener i hvert fald barnets mor, Lise Lønstrup.

Resultatet er, at der går en person rundt i Sønderborg Kommune, som måske ikke får udredning af sin kræftsygdom i tide, mens et mindreårigt barn i Horsens bliver skræmt over de sms-beskeder, hun modtager.

- Første gang grinte vi af det. Det var, da hun pludselig fik en indkaldelse til røntgen og skanning på Sønderborg Sygehus. Jeg forklarede hende, at der var sket en fejl, fortæller Lise Lønstrup.

Men en uge senere var det knap så sjovt, da en ny sms gjorde barnet opmærksom på, at hun skulle huske sine aftale 12. februar kl. 8.15 på kræftambulatoriet.

- Hun blev meget, meget forskrækket. "Har jeg kræft, mor?" spurgte hun. Jeg måtte bruge tid på at berolige hende, fortæller moderen, der kontaktede Sygehus Sønderjylland for at gøre dem opmærksom på fejlen.

Annonce
Hun blev meget, meget forskrækket. Har jeg kræft, mor, spurgte hun. Jeg måtte bruge tid på at berolige hende.

Lise Lønstrup, mor til niårig, som fik en fremmed persons indkaldelser til kræftundersøgelser

Bøvl at få ændret

Lise Lønstrup er selv optiker og vant til at håndtere personfølsomme oplysninger. Hun vurderer, at en person bosiddende i Sønderborg Kommune har registreret sig med forkert telefonnummer under sin profil på e-Boks. Hun vurderer også, at sygehuset bør kunne finde frem til personen.

- Man kan jo f.eks. se navnet på den, der er indkaldt til undersøgelse på et givet tidspunkt og herefter kontakte personen på anden vis end via telefonen. Men nej, det kunne sygehuset ikke, fik jeg at vide. Jeg synes ikke, de tager det alvorligt, siger hun.

Siden har datteren fået flere andre sms-beskeder fra det offentlige. Både Sønderborg Kommune og Skattestyrelsen har bedt hende tjekke nye breve i sin e-Boks.

- Men en niårig har jo slet ikke en e-Boks. Jeg er blev stillet om fra den ene til den anden medarbejder og endt hos en it-medarbejder, der nærmest blev sur over, at jeg overhovedet ringede, forklarer moderen, der også uden held har kontaktet e-Boks.

Familien er blevet opfordret til at skifte barnets telefonnummer. Men det er ikke løsningen, mener moderen. For hvad med den person, som ikke får sine beskeder?

- Det er, som om myndighederne ikke tager det alvorligt. Man svigter den, der handler om, og samtidig gør man et barn uroligt, mener Lise Lønstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Frihedsrettigheder har en pris

Den personlige frihed er ukrænkelig. Det siger Grundloven, og det er et ualmindeligt godt princip, som hele vores samfund bygger på. Som fri presse er vi de første til at forfægte ytringsfriheden, som er en anden af de helt grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark. Men frihed kan også have en pris. Det så vi i denne uge, da Retten i Horsens varetægtsfængslede en mand, der er ramt af demens. Han er sigtet for over 40 forhold: røveri, vold, trusler, hærværk, tyverier m.m., alle begået på Endelave og alle i perioden mellem juli og nu. Sagen er dybt ulykkelig for alle involverede, og et meget stort spørgsmål tårner sig op, efter manden er blevet varetægtsfængslet: Hvordan kan det komme dertil, at det er retten, der skal løse et problem, der i bund og grund handler om sygdom? Svaret er, at det kan det, når en mand har besluttet sig for, at han ikke vil flytte fra sit hjem. At han har den ret, har de fleste utrolig meget sympati for. Alligevel nager tvivlen, når en beslutning som i dette tilfælde har vidtrækkende konsekvenser for ham selv, de pårørende, naboer, hjemmeplejen, politiet, retssystemet og mennesker, han træffer på sin vej. Vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsindlagt til psykiatrisk behandling. Og vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsflyttet fra deres hjem til en institution. Der er gode grunde til, at reglerne kun åbner en smal sprække for handling, for det er altid farligt at gradbøje frihed. Også selv om en enkelt sag, hvor rigtig mange parter har gjort en stor indsats for at hjælp en syg mand, ender i et offentligt grundlovsforhør. Den udgang er ubehagelig, men nødvendig for at værne om frihedsrettighederne. For mig personligt betyder sagen, at jeg vil undersøge, hvordan jeg kan lave en fremtidsfuldmagt, som giver mine pårørende den bedst opnåelige mulighed for at træffe beslutninger på mine vegne, hvis jeg skulle blive ramt af demens. For det kan ske for os alle.

Annonce