Annonce
Horsens

Foreningstilskud til voksne kan koste på andre områder: - Det er hardcore prioritering

At belønne foreningerne for flere voksne medlemmer over 25 år skal ikke have betydning for tilskuddene til de unge, siger Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Kultur- og Civilsamfundsudvalget er i gang med at undersøge, hvordan idrætsforeningerne skal belønnes i stedet for at blive straffet for deres voksne medlemmer. Fire modeller er lige nu på tale, og mindst to af dem vil kræve, at der findes finansiering andre steder fra.
Annonce

Horsens: Flere voksne skal dyrke motion i Horsens Kommunes idrætsforeninger, men lige nu er det ikke en fordel for foreningerne at have mange voksne medlemmer. Det dilemma skal væk, og det kræver en ændring af, hvordan kommunen giver tilskud til foreningerne.

En sådan ændring har flere gange været til debat i kultur- og civilsamfundsudvalget, og i denne uge var det så igen tid til at kigge på, hvordan man skaber et større incitament til at få folk over 25 år med i foreningerne.

Løsningen kom politikerne dog ikke tættere på. Tre modeller var på tegnebrættet, da mødet startede, og da politikerne igen gik hver for sig, var de ikke blevet kogt ned til en. Der var i stedet kommet en fjerde på banen.

- Vi havde en supergod diskussion om emnet, og det endte med, at tiden trak ud, og vi måtte udskyde et par andre punkter til næste møde. Det er tredje gang, vi har emnet til debat, så det siger lidt om, hvor kompliceret det er, men det viser også, at vi alle er interesserede i at finde den bedste løsning, siger udvalgsformand Jakob Bille (LA).

Hellere under 25 år end over

Som det ser ud i dag, er det en fordel for idrætsforeninger at have medlemmer under 25 år - ikke over.

Der gives aktivitetsstøtte til medlemmer under 25 år, og man modregnes i lokaletilskuddet, hvis mere end 10 procent af medlemmerne er over 25 år. Det kan altså betale sig at sige nej til voksne, hvis man allerede har ni procent over 25 år i sin forening.

Det hænger dårligt i tråd med Horsens Kommunes ambition om at få væsentligt flere voksne til at dyrke motion i idrætsforeningerne.

Derfor er der afsat en million kroner i budgettet for 2020 med det formål at styrke foreningernes incitament til at få flere voksne medlemmer.

Annonce

9000 flere voksne

Ideen om at skaffe flere voksne medlemmer skal findes i Bevæg dig for livet - den aftale, Horsens Kommune har lavet i samarbejde med DGI og DIF om, at 10.000 flere borgere i kommunen skal være motionsaktive i 2024 og heraf halvdelen af dem i foreninger.

Da mange børn allerede er aktive, skal cirka 9000 af dem findes i den voksne målgruppe. Der er i budgettet for 2020 afsat en million kroner til at imødekomme den ambition.

De tre modeller, udvalget blev præsenteret for i denne uge, har administrationen regnet på, og kun en af dem, Model 1, kan gennemføres for den ene million. De andre to, Model 2 og 3, er henholdsvis en halv og en hel million kroner dyrere.

Annonce

Kan kræve besparelser

Jakob Bille hælder selv til Model 3 - den dyreste af dem. Her vil der blive givet lokaletilskud til voksne for op til 40.000 kroner per forening; der vil være en bonus på 750 kroner for hvert nyt medlem, en forening kan rekruttere; og der vil blive lavet en pulje på 250.000 kroner, som kan søges til formål, der kan trække nye medlemmer til.

Udfordringen er, at der skal findes en ekstra million i kultur- og civilsamfundsudvalgets egne rækker, hvis den model skal gennemføres.

- Det er derfor, det bliver politisk udfordrende, for vi snakker om hardcore prioritering. Model 1 er finansieret og lige til at gå til, mens der ved de to andre skal findes yderligere finansiering, så der skal vi tage fra noget andet for at få finansieringen hjem, siger Jakob Bille.

Fire modeller for tilskud

Kultur- og civilsamfundsudvalget har tre modeller at arbejde ud fra samt en fjerde på vej:

Model 1 til en million kroner:

  • En halv million bruges på lokaletilskud til foreningernes første 10 procent voksne medlemmer.
  • Foreningernes andel af voksne ud over 10 procent fastfryses.
  • En halv million bruges på til at belønne foreninger med 500 kroner per nyt medlem (nettotal).

Model 2 til halvanden million kroner:

  • Samme som Model 1, dog med 750 kroner per nyt medlem - og dermed en ekstraudgift på 250.000 kroner.
  • 250.000 kroner til en pulje, foreninger kan søge om penge fra til Bevæg dig for livet.

Model 3 til to millioner kroner:

  • Der ydes lokaletilskud for op til 40.000 kroner per forening til de voksne medlemmer. Her droppes altså reglen om de 10 procent fuldstændig. Dette koster en million kroner.
  • Derudover det samme som Model 2 med 750 kroner per nyt medlem i belønning og en pulje på 250.000 kroner.

Model 2 og 3 skal finansieres ved at finde besparelser, effektiviseringer eller andet på kultur- og civilsamfundsområdet. Udvalget har anmodet om et katalog af muligheder, inden de vurderer, hvilken model der skal gennemføres.

Desuden skal en model med gratis kontingent for nye medlemmer undersøges.

Annonce

Måske gratis kontingent?

Hvor de skal tage fra, ved udvalgsmedlemmerne til gengæld ikke, og det har de derfor bedt administrationen om at undersøge, så udvalget på et fremtidigt møde kan vurdere ud fra et prioriteret katalog af muligheder.

- Der er stadig en masse "tror" og "synes", når vi debatterer, så derfor vil vi gerne have de økonomiske muligheder på plads, og jeg vil gerne være med til at kigge på, om vi kan finde en million kroner inden for egne rammer til Model 3, for i mit hoved er det der, vi får mest for pengene og kan give Bevæg dig for livet det største løft, siger Jakob Bille, der har flere aktive i foreningerne som en af sine personlige målsætninger.

Udvalgsformanden håber, at de igen kan drøfte sagen på deres første møde i det nye år, men han ved også godt, at det er et stort arbejde, administrationen skal igennem for at lave et katalog over besparelsesmuligheder.

Oven i hatten fik de også bud på at undersøge en Model 4, hvor der gives gratis kontingent til nye medlemmer. Om det på den ene eller anden måde kan lade sig gøre inden for rammen på en million kroner, er noget af det, administrationen skal undersøge.

Jakob Bille og resten af udvalget afventer nu et katalog af muligheder for, hvordan tilskudsmodellerne kan finansieres. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce