Annonce
Erhverv

Forening vil med ny bog lære os om indersiden af bæredygtighed

- Vi går ind for, at ingen ejer definitionsretten af begrebet væredygtighed. Det er et begreb, som vi alle er med til at udvikle i fællesskab, siger Christian Dietrichsen (tv), der sammen med projektmedarbejder Villum Lassen (th) driver Center for Væredygtighed. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Det er ikke længere nok at tænke i bæredygtighed. Vi skal også tænke i væredygtighed. Det mener i hvert fald foreningen Center for Væredygtighed, der netop har sendt en bog på gaden om emnet. Håbet er, at vi alle bliver bedre til at se os selv som en del af noget større.

Aarhus: I kulturhuset Godsbanen finder man et lille kontor med plads til lige præcis de to ansatte, der tilsammen udgør Center for Væredygtighed. En lille forening med en stor ambition om at ændre verden.

Ikke gennem ydre forandringer, såsom bæredygtige tiltag med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål, men derimod gennem en indre omstilling, der skal gøre os alle klogere på de værdier, der ligger til grund for den måde, vi er i verden på.

- Hvis man ser ydersiden af bæredygtighed som de teknologiske løsninger, lovgivningen og nudging i forhold til vores handlemønstre, så er indersiden de grundlæggende forudsætninger for at agere i os selv ud fra vores selvbillede og verdensforståelse, forklarer den 45-årige projektleder i Center for Væredygtighed Christian Dietrichsen.

Annonce

Kan du følge med? Hvis ikke, så er du ikke den eneste.

Ifølge Christian Dietrichsen er begrebet væredygtighed på mange måder så diffust, at selv de to ansatte i Center for Væredygtighed har svært ved at forklare det.

Men, som projektlederen påpeger, har vi heller ikke til fulde forstået, hvad begrebet bæredygtighed egentligt indebærer. Og det selvom begrebet har eksisteret i hvert fald siden 1987, hvor det for første gang brugt i FN-rapporten "Vores fælles fremtid".

- Begrebet bæredygtighed har været under udvikling og manifestering gennem snart 35 år, og det er stadig komplekst og svært at forstå. Alligevel er vi er begyndt at bruge det. Så med væredygtighed, der er et forholdsvist nyt ord, kan vi også forvente, at det vil tage lidt tid, før alle er med på, hvad begrebet er, mener Christian Dietrichsen.

Bagsiden af mønten

For alligevel at nærme sig en lidt bedre forståelse af begrebet, har foreningen Center for Væredygtighed bedt 24 forskere og fagfolk udfolde deres perspektiv på begrebet i en bog, der udkom den 22. juni på forlaget Dafolo. En udgivelse, som 1. oktober vil blive markeret med en bogreception i Domen i Aarhus, hvor man vil kunne møde flere af forfatterne bag bogen.

For selvom begrebet kan være svært at bide skeer med, er der alligevel grund til at tage det til sig, mener Christian Dietrichsen.

Gennem en større grundlæggende ændring i vores opfattelse af verden, kan det nemlig være lettere for os at foretage de nødvendige ændringer i vores måde at drive virksomhed og i det hele taget leve på, hvis vi gerne vil undgå de scenarier, der senest er blevet ridset op i FN’s nyligt udgivne klimarapport.

I bogen ’Væredygtighed - Indersiden af Bæredygtighed” udfolder 24 forskere og fagfolk deres perspektiv på begrebet væredygtighed. Forfatterne tæller blandt andre international ekspert i ledelse og bæredygtighed Laura Storm, professor emeritus i organisations- og ledelsesteori ved Aarhus Universitet, Steen Hildebrandt, og professor emeritus i ledelsesfilosofi ved CBS, Ole Fogh Kirkeby. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- En af grundårsagerne til, at vi lige nu befinder os i en klima- og biodiversitets-krise, er, at vi gennem flere hundrede år har betragtet os som adskilt fra naturen. Det har betydet, at vi har set naturen som en ressource, som har været muligt for os at udnytte, styre og kontrollere, siger projektlederen.

En opfattelse af verden, som trækker tråde til særligt den franske filosof og matematiker René Descartes.

- Går man dybere ned i den opfattelse, så ser man en adskillelse af naturen og os, forklarer han.

- Men ser vi på naturen, er den ligesom os lavet af atomer og molekyler. Vi kan for eksempel alle påvirkes af tyngdekraften. Så vi er nødt til at ændre den opfattelse og se os selv som en integreret del af et hele, mener han.


Et andet ord, man kan bruge for væredygtighed, er ordentlighed. Så hvis man er i tvivl, om man gør det rigtige, kan man måske starte med at se på, om man går på kompromis med sin egen ordentlighed.

Christian Dietrichsen, projektleder i Center for Væredygtighed


Som et eksempel nævner han menneskets jagt efter fossile brændstoffer. En jagt, som isoleret set har ført til en bedre levestandard for os mennesker. For med olie har vi kunnet skabe energi, der har hjulpet os til at køle vores madvarer ned i køleskabet og sætte gang i vores traktorer, så vi har kunnet dyrke mere land og dermed skaffe mere føde til vores race.

- Men bagsiden af mønten er, at vi ikke har lagt vægt på, at vi gennem vores udvidelse af markarealerne udrydder en masse arter, og at vi gennem vores øgede energiforbrug påvirker klimaet på hele kloden. Ting, der ikke bare har konsekvenser for os mennesker, men også for alle andre racer. Så ved at se os blinde på at løse en problemstilling for os mennesker, har vi set bort fra alt muligt andet, understreger Christian Dietrichsen.

Annonce

Filosofi på skemaet

Det er derfor ifølge Christian Dietrichsen ikke nok, at virksomheder lancerer nye tiltag, der skal få deres løsninger til at fremstå grønnere. Deres tiltag skal også give mening, ikke bare for bundlinjen, men også for medarbejdernes trivsel, for virksomhedens samarbejdspartnere og kunder og ikke mindst for naturen.

- Man skal for eksempel ikke bruge klimakampen som et påskud til at tjene flere penge. Men hvis man tjener flere penge på at gøre klimaet bedre, så er det selvfølgelig en anden sag, siger Christian Dietrichsen, der også har et godt råd til, hvordan man tjekker, om man er på rette vej.

De ni væredygtighedsmål

Som et tillæg til FN’s 17 verdensmål har Center for Væredygtighed fundet frem til ni væredygtighedsmål.

 1. Øv dig i at agere i en kompleks verden. Simple svar og løsninger er sjældne.
 2. Øv dig i at se, hvordan forskellige processer, indre og ydre, er gensidigt afhængige. Ser du det store perspektiv?
 3. Lær dig selv bedre at kende. Ofte er det indre strukturer, som står i vejen for din egen omstilling.
 4. Øg evnen til selvrefleksion. Det er sundt at stille spørgsmål, også til dig selv og om dig selv.
 5. Øg din kropslige tilstedeværelse. På den måde kan du for eksempel bedre mærke, hvis du er på vej ud i stress, angst eller depression.
 6. Udvikl empati, forståelse og hjertelighed. Hvis ikke vi forstår og respekterer hinanden, kan vi ikke samarbejde om den nødvendige omstilling.
 7. Øv dig i at sætte egne overbevisninger og dagsordener på standby, når du tager beslutninger for det fælles bedste.
 8. Øv dig i at huske det lange perspektiv, når du agerer i din aktuelle situation.
 9. Udvikl bevidstheden om, at mennesket er en integreret del af naturen. Alt hvad du er, gør, tænker og føler er natur.

- Et andet ord, man kan bruge for væredygtighed, er ordentlighed. Så hvis man er i tvivl, om man gør det rigtige, kan man måske starte med at se på, om man går på kompromis med sin egen ordentlighed, siger han.

Men det er ikke alene virksomhedernes ansvar at handle. Hvis vi for alvor vil forandringen, skal der også helt grundlæggende ændringer til i vores uddannelsessystemer, mener Christian Dietrichsen.

Blandt andet fremhæver han, at de økonomiske regnemodeller, der i dag undervises i på handelshøjskoler, ikke tager højde for påvirkninger af miljø og klima. Modeller, der også bruges som udgangspunkt for Finansministeriets udregninger, når økonomiske konsekvenser af politiske tiltag skal vurderes.

Hvis man vil blive bedre til at forstå konceptet væredygtighed, er refleksion et godt værktøj. Derfor har Center for Væredygtighed tilbage i 2016 udgivet et dialogspil, der kobler FN’s 17 Verdensmål med 117 personlige, eksistentielle, filosofiske og etiske spørgsmål. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Hvis vi fortsætter med at styre efter dem, styrer vi direkte mod klimakrise og afgrunden. For der ikke er taget højde for hverken klima eller biodiversitet i modellerne. Og det er på mange måder et spejl af, hvordan vi har set verden i århundreder, siger projektlederen. Af samme grund mener han, at man bør sætte et fag som filosofi tilbage på skoleskemaet.

- Måske har vi svært ved at forstå et begreb som væredygtighed, netop fordi filosofi er blevet klemt ud af undervisningen, siger han.

Fem hurtige om Center for Væredygtighed

 1. Center for Væredygtighed udspringer af foreningen Rethink Human Being, som har eksisteret som forening siden 2014.
 2. Gennem årene har foreningen blandt andet stået bag initiativer som Aarhus Alternatives Festival, den sociale kampagne Færre Fremmede i Verden og Væredygtighedsspillet.
 3. Mens Christian Dietrichsen er projektleder i foreningen, udgør Villum Lassen i øjeblikket sekretariatet. Derudover har foreningen en bestyrelse som blandt andre tæller formand Henrik Ochsner, drifts- og administrationschef på Naturhistorisk Museum Aarhus, og næstformand Jens Otto Kjær Hansen, forhenværende rektor på Danmarks Medie– og Journalisthøjskole.
 4. Foreningen afholder i dag blandt andet workshops, foredrag og konsulentforløb for både virksomheder, organisationer, kommuner og skoler.
 5. Sidste år inviterede foreningen i samarbejde med Aarhus Universitet for første gang til en såkaldt væredygtighedskonference på universitetet. Her var temaet en ’menneskelig vinkel på FN´s Verdensmål og de problemer vi skal løse i fællesskab’. Det er planen, at en ny konference om væredygtighed skal følge til januar på Syddansk Universitet.
Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce