Annonce
Skanderborg

Forening i opråb til kulturministeren: Meget forkert at droppe fredning af historiske bygning

Skanderborg Museumsforening vil have kulturminister Mette Bock til at gå ind i sagen om en affredning af Munkekroen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

Skanderborg Museumsforening mener, det er helt forkert at droppe fredning af den historiske bygning på Adelgade.

Skanderborg: Nu må ministeren gå ind i sagen og forhindre, at Munkekroen på Adelgade mister sin status som fredet bygning. Det mener Skanderborg Museumsforening, som har sendt et åbent brev til kulturminister Mette Bock (LA).

- Tanken er at få hende til at gå ind i sagen og kortslutte det hele. Vi vil høre, om kulturministeren mener, at en årelang misligholdelse skal belønnes med retten til at rive bygningen ned, siger Niels H. Petersen, der er bestyrelsesmedlem i museumsforeningen.

For nylig meldte Slots- og Kulturstyrelsen ud, at den var indstillet på at affrede Munkekroen.

- Under ministeriet er der to forskellige organer. Det Særlige Bygningssyn med særlige sagkyndige har sagt, at det er helt uacceptabelt, hvis bevidst og systematisk misligholdelse af en fredet bygning igennem adskillige år skal føre til, at fredningen ophæves. Slots- og Kulturstyrelsen er imod den beslutning, men lad os høre, hvad ministeren siger, mener Niels H. Petersen.

Annonce

Spørgsmålet er, om ministeren synes, at misligholdelse af bygningen skal belønnes.

Niels H. Petersen, Skanderborg Museumsforening

Affredning vil sende et dårligt signal

Forslaget om at droppe fredningen af Munkekroen har Slots- og Kulturstyrelsen sendt i en offentlig høring.

- Nu vil vi se, om høringen bliver indstillet, ellers laver vi muligvis et høringssvar, tilføjer Niels H. Petersen.

Museumsforeningen skriver i sit brev til ministeren, at en affredning af Munkekroen ikke i sig selv har landsdækkende betydning.

- Men det er et signal om, at man som ejer kan tilsidesætte sin vedligeholdelsespligt, skriver museumsforeningen.

Ifølge foreningen begyndte forfaldet i 1970'erne og kan ikke bebrejdes Munkekroen Skanderborg ApS, som ejer bygningen.

- Den nuværende ejer har kun haft den i to år, men alligevel hænger han på den, siger Niels H. Petersen.

- Helt personligt synes jeg, man skulle sætte bygningen i stand og leje den ud til kro eller herberg og til vinhandel i den anden ende, tilføjer Niels H. Petersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Derfor vil det været rart at få et klart og tydeligt udsagn: Er I med, eller er I ikke med, V og K?

Læserbrev: Fredag 11. oktober 2019 var der indkaldt til pressemøde på rådhuset på Fælleden. Her ville samtlige partier i byrådet præsentere budgetaftalen for 2020, der netop var indgået. Igen var det lykkedes at få alle partier med i forliget - og det var faktisk lidt af en bedrift. For budgettet indebar mange ubehagelige dilemmaer og mange besparelser. Ikke mindst fordi Skanderborg Kommune havde behov for at finde besparelser for det, der svarer til 60 mio. kr. årligt. Besparelser, der nu skal indfases over de kommende år. Der er rigtig mange ubehagelige ting i det budget, der blev indgået. Besparelser og beslutninger, som ingen af byrådets partier brød sig om. De svære beslutninger var dog nødvendige - det var alle enige om. Det spørgsmål, der rejser sig i dag, er dog, om vi dengang i oktober glædede os for tidligt over, at byrådet kunne stå sammen i en vanskelig situation. Siden budgettets vedtagelse har vi med stadig større forundring iagttaget, at især Konservative, men også Venstres borgmesterkandidat i blandt andet læserbreve og på de sociale medier har taget afstand fra dele af det budget, de selv står bag, og at de hermed flygter fra deres medansvar. I øjeblikket bliver der foretaget en række analyser, beregninger og vurderinger af mange af de forhold, budgetaftalen indeholder. Det handler især om strukturen på dagtilbuds-, skole- og specialskoleområdet, som allerede har trukket mange avisoverskrifter. Analysearbejdet er sat i værk, fordi alle partier med budgettet var enige om, at vi skal turde at tilpasse vores struktur på disse områder, så vi alene skal bruge penge på nybyggerier, hvor det er helt nødvendigt. Dette vil nemlig sikre, at vi også fremadrettet - som minimum - kan opretholde det serviceniveau på driftssiden, som vi i dag kender i vores skoler og dagtilbud. Og det er vigtigt. Analyserne af, hvilke strukturændringer der er mulige og fornuftige at gennemføre, er omfattende, og derfor tager de tid. Men alle partier ved, at analyseresultaterne vil foreligge i løbet af foråret, ja, nogle af beregningerne vil allerede ligge klar i løbet af februar. Indtil vi kender resultaterne af analyserne, forholder vi os til den aftale, vi er med i, og venter tålmodigt. Det vil klæde de borgerlige partier at gøre det samme og ikke benytte populistiske metoder og undsige fælles beslutninger. Vi håber, at både Konservative og Venstres borgmesterkandidat står bag budgetaftalen, men bliver ærlig talt i tvivl. Derfor vil det været rart at få et klart og tydeligt udsagn: Er I med, eller er I ikke med?

Annonce