Annonce
Skanderborg

Forening i opråb til kulturministeren: Meget forkert at droppe fredning af historiske bygning

Skanderborg Museumsforening vil have kulturminister Mette Bock til at gå ind i sagen om en affredning af Munkekroen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

Skanderborg Museumsforening mener, det er helt forkert at droppe fredning af den historiske bygning på Adelgade.

Skanderborg: Nu må ministeren gå ind i sagen og forhindre, at Munkekroen på Adelgade mister sin status som fredet bygning. Det mener Skanderborg Museumsforening, som har sendt et åbent brev til kulturminister Mette Bock (LA).

- Tanken er at få hende til at gå ind i sagen og kortslutte det hele. Vi vil høre, om kulturministeren mener, at en årelang misligholdelse skal belønnes med retten til at rive bygningen ned, siger Niels H. Petersen, der er bestyrelsesmedlem i museumsforeningen.

For nylig meldte Slots- og Kulturstyrelsen ud, at den var indstillet på at affrede Munkekroen.

- Under ministeriet er der to forskellige organer. Det Særlige Bygningssyn med særlige sagkyndige har sagt, at det er helt uacceptabelt, hvis bevidst og systematisk misligholdelse af en fredet bygning igennem adskillige år skal føre til, at fredningen ophæves. Slots- og Kulturstyrelsen er imod den beslutning, men lad os høre, hvad ministeren siger, mener Niels H. Petersen.

Annonce

Spørgsmålet er, om ministeren synes, at misligholdelse af bygningen skal belønnes.

Niels H. Petersen, Skanderborg Museumsforening

Affredning vil sende et dårligt signal

Forslaget om at droppe fredningen af Munkekroen har Slots- og Kulturstyrelsen sendt i en offentlig høring.

- Nu vil vi se, om høringen bliver indstillet, ellers laver vi muligvis et høringssvar, tilføjer Niels H. Petersen.

Museumsforeningen skriver i sit brev til ministeren, at en affredning af Munkekroen ikke i sig selv har landsdækkende betydning.

- Men det er et signal om, at man som ejer kan tilsidesætte sin vedligeholdelsespligt, skriver museumsforeningen.

Ifølge foreningen begyndte forfaldet i 1970'erne og kan ikke bebrejdes Munkekroen Skanderborg ApS, som ejer bygningen.

- Den nuværende ejer har kun haft den i to år, men alligevel hænger han på den, siger Niels H. Petersen.

- Helt personligt synes jeg, man skulle sætte bygningen i stand og leje den ud til kro eller herberg og til vinhandel i den anden ende, tilføjer Niels H. Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

Horsens IC triumferede i dramatisk topopgør

Læserbrev

Sølunds sansehus forfalder: Vi kan simpelthen ikke være dette bekendt

Læserbrev: Da jeg som socialudvalgsformand i 2012 viste dronning Margrethe rundt i Sølunds sansehus, var jeg meget stolt over at kunne vise dronningen Sølunds guldhorn (navnet kommer af, at huset form er som et guldhorn) I dette hus kunne Sølunds beboere, som har betalt huset, få en oplevelse, hvor sanserne kom i brug. En døvstum beboer kunne liggende i en vandseng opleve rytmen i kroppen via vandsengen. Et andet rum kunne via mange skærme vise oplevelsen, når man sejlede på Gudenåen og Ry-/Silkeborg-søerne. Det rum kunne via kontakter omdannes til et kirkerum, og der kunne afholdes gudstjeneste. Kirkerummet blev i øvrigt indviet af daværende biskop Kjeld Holm. Lige udenfor sansehuset var der en mindemur, hvor beboerne kunne sætte lys, når sorgen over en afdød ven eller et familiemedlem skulle bearbejdes. Husets sansehave blev til virkelighed ved, at Hedeselskabet og fhv. borgmester Aleksander Aagaard donerede et anseeligt beløb. Alt sammen noget, Sølund og Skanderborg Kommune med rette kunne være stolte over at kunne tilbyde Sølunds beboere. Beboere, for hvem det ellers kunne være sparsomt med oplevelser. Og da jeg forleden gik tur i området og lagde ruten forbi Sansehuset, var der at se kun minderne tilbage. Jeg fik det rigtigt dårligt. Huset ser forladt ud. Haven er groet sammen. Mindemuren ligner ikke en mur, der er værd at mindes. Murstykker er faldet ned, så vand og dermed frost rigtig kan få fat. Da den nye børnehave med adresse på Sølund skulle vedtages, bragte jeg sansehsuet i forslag, hvilket jeg aldrig skulle have gjort, og det var endda før, at "kloge kvadratmeter" havde fundet sit indtog i Skanderborg Kommunes ordbog. Jeg ved godt, at der er mange gode undskyldninger for, hvorfor man ikke lige kan gøre dette og hint, men alligevel kan vi simpelthen ikke være dette bekendt. Dette er værdier, bygget omkring 2010, som blot får lov at forfalde. Vi bruger masser af penge på at bygge masser af mursten, mens andet forfalder. Kan det virkeligt være rigtigt, kære borgmester og byråd?

112 For abonnenter

Politiet måtte sende ekstra mandskab til Endelave for at tackle demensramt

Erhverv For abonnenter

17-årige Lasse måtte køres til salgsmøder af sin mor: Nu sælger han 225.000 lammeskind om året

Annonce