Annonce
Ikast-Brande

Forening holder sensommertur i det gamle grænseland

Skamlingsbanken syd for Kolding er et af målene, når Foreningen Norden inviterer til sommertur i det gamle grænseland. Foto: Colourbox
Annonce

Brande: Torsdag den 20. august er der mulighed for at komme med Foreningen Norden på tur til Det gamle Grænseland.

Netop i 100-året for genforeningen er det aktuelt at høre om de historiske begivenheder, der udspandt sig i Sønderjylland i 1920, da Danmark fik noget af sit tabte land tilbage - og interessant at se, hvor begivenhederne fandt sted.

Første stop bliver ved de naturskønne Åtte Bjerge, hvor deltagerne kan nyde deres formiddagskaffe. Så fortsætter turen til Sommersted. Her besøger man den gamle slægtsgård, Elmegården, som ud over at have mælkeproduktion også driver Danmarks mindste mejeri og fra deres gårdbutik sælger kød, mælk, smør og ost, som de selv producerer.

Ejeren Ryon Petersen vil fortælle om gården og mejeriet og om deres eget forsamlingshus, hvor deltagerne efter en rundtur på gården skal nyde en to-retters middag, der er lavet af råvarer fra stedet.

Annonce

Tur med historie

Derefter går turen videre til Skibelund Krat, hvor man både får fornemmelsen af den brede Kongeådal og suset af danmarkshistorien. Dette folkelige mødested blev oprettet efter, at Sønderjylland var tabt i 1864, og blev et vigtigt mødested frem til 1920.

Turen fortsætter til Skamlingsbanken, som også var et vigtigt mødested for danskheden både før og efter 1864. Undervejs hører deltagerne om Danmark efter nederlaget, der resulterede i, at grænsen kom til at gå lige syd for Kolding.

Inden hjemturen køres via slusen i Hejlsminde, som var den yderste grænsepost, til det sted, hvor Kong Christian d. 10. på en hvid hest red over grænsen den 10. juli i 1920. Sidste stop er ved Genforeningspladsen i Christiansfeld. Forventet hjemkomst sidst på eftermiddagen.
Ansager Turist kører turen for os under hensyntagen til restriktionerne vedr. Covid-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Kvinde kørte op i anden kvinde

Horsens

Lars mener, at hans 150.000 burhøns har det fantastisk: Intet taler for at nedlægge produktionen

Annonce