Annonce
Østjylland

Forbyd nedrivning af sunde huse? Formand for boligejere kalder århusiansk forslag for "helt ude i hampen"

Er huset grundlæggende i god stand, så må man renovere i stedet for at rive ned. Det mener SF i Aarhus, som vil have resten af byrådet med på at forbyde nedrivninger af boliger i de tilfælde, hvor man lige så godt kunne istandsætte. Foto: Morten Stricker
SF i Aarhus Byråd foreslår at nægte boligejere nedrivningstilladelse, medmindre huset er uegnet til beboelse. Af klimahensyn bør man ikke skifte gamle, men gode huse ud, mener partiet.

AARHUS: Har du set det? De gav fem millioner kroner for huset, og nu har de væltet det hele for at bygge et nyt!

Ja, der er de, der har så mange penge, at de har råd til at købe et velfungerende hus for så at rykke det ned og bygge drømmehuset i stedet.

Men det er et værre spild af ressourcer, mener SF i Aarhus, der i byrådet har stillet forslag om at bremse boligejeres muligheder for at bygge nyt på en grund, hvor der i forvejen ligger et hus, som ikke er nedslidt.

Annonce

- Det er ikke samfundsmæssigt rimeligt, at der bruges ressourcer på at fremstille byggematerialer til erstatning for brugbare bygninger, som bliver revet ned. Vi vil begrænse de ressourcer til nødvendige byggerier, skriver SF i sit byrådsforslag.

Kommunen skal vurdere

Partiet forestiller sig, at boligejere, som ønsker at rive ned, fremover skal have besøg af fagfolk fra kommunen, som skal gennemgå huset og vurdere, om det vitterligt er nedrivningsmodent.


At det offentlige skulle gives mandat til at vurdere, om et hus er for godt til at blive revet ned, det synes jeg er helt ude i hampen. Hvordan skulle nogen kunne vurdere det?

Allan Malskær, landsformand for Parcelhusejernes Landsforening


Alternativt skal ansøgeren kunne dokumentere en klima- og miljømæssig gevinst, der indebærer, at en nedrivning af huset er en mere bæredygtig løsning end en renovering.

- Man kan sagtens forstå ønsket og behovet, hvis boligerne er slidt ned, men i nogle tilfælde er der ikke andet galt med det gamle, end at det er gammelt og ikke er nyt, skriver SF's Jan Ravn Christensen, der er ordfører på sagen.

Jan Ravn Christensen, gruppeformand for SF, mener det bør være slut med at vælte solide huse, blot fordi ejeren kunne tænke sig at bygge et helt nyt i stedet. Pressefoto

Ifølge SF skal forslaget være med til at understøtte Aarhus Kommunes ambition om at blive klimaneutral i 2030.

Annonce

Kan ikke være lovligt

Hos Parcelhusejernes Landsforening vurderer landsformand Allan Malskær, at forslaget næppe kan være lovligt.

- Jeg kan jeg ikke se, hvordan det skulle kunne undgå at være i strid med den private ejendomsret at forbyde nedrivninger på den måde. Når du har købt og betalt en grund, så har du også lov at rive huset ned og bygge et nyt, så længe du overholder reglerne i lokalplanen, siger Allan Malskær.

Allan Malskær repræsenterer landets parcelhusejere, og han har svært ved at tro, at der er hjemmel i lovgivningen til at gennemføre SF's forslag om at begrænse boligejeres muligheder for at rive deres huse ned for at opføre et nyt. Pressefoto

Når det er sagt, så kan han godt sætte sig ind i problemstillingen med spildte ressourcer.

- Jeg kan sagtens følge tanken om, at det ser mærkeligt ud, at man river huse ned, som egentlig er sunde og fornuftige. Det er en debat værd, for det ser vi da ske.

- Men at det offentlige skulle gives mandat til at vurdere, om et hus er for godt til at blive revet ned, det synes jeg er helt ude i hampen. Hvordan skulle nogen kunne vurdere det? spørger Allan Malskær.

Det var meningen, at forslaget skulle have været debatteret i byrådssalen onsdag 26. april, men tiden løb lige nøjagtig ud, da sagen stod som det næste på dagsordenen. Det vil derfor først blive diskuteret på næste byrådsmøde, som er 9. juni.

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce