Annonce
Horsens

For sognepræsten er det nervepirrende - for Nanna og børnene er det en fast rutine

Nanna Thorsen er ikke nervøs for at lade børnene lytte med til den dystre langfredagsgudstjeneste. Man forstår hvorfor, da Luna på tre år opfanger ordet "paradis". - Ved du, hvad paradis er, spørger Nanna Thorsen. - En isbutik, lyder svaret. Foto: Morten Pape
Kirkerne står tomme hen over den største kristne højtid, men det er stadig muligt at opleve gudstjenester fra Horsens via skærmen. For sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard er det nervepirrende at lave gudstjenesten digitalt, og for Nanna Thorsen og børnene er det blevet en fast rutine at følge med fra skærmen hjemme i spisestuen.
Annonce

Horsens: Påsken er den største kristne højtid, men i disse dage står kirkerne tomme.

Gudstjenester og andre offentlige arrangementer er omfattet af corona-lukningen, og derfor må der tages alternative løsninger i brug for at sprede påskens budskaber til alle dem, der normalt ville sidde i kirken med salmebogen åben og lytte til præstens prædiken.

En af de alternative løsninger er nået hjem til Nanna Thorsens lejlighed i Horsens. Herfra kan hun høre klokkerne fra Klosterkirken, men hun kan ikke tage til gudstjeneste og synge i søndagskoret, som hun plejer. Derfor sidder hun sammen med børnene, Liva på ni år og Luna på tre år, og ser med på computerskærmen i spisestuen, når sognepræsterne sender live på Facebook.

- Det er mærkeligt ikke at være i kirke og synge, som jeg er normalt. Med den her mulighed kan jeg mærke, at det er rart med nogle faste holdepunkter i en hverdag, der på mange måder ellers er i opløsning. At der er nogle faste rutiner og ritualer, som man kan følge med i, siger hun.

Det er faktisk mere nervepirrende end at skulle lave en almindelig gudstjeneste, for vi præster er ikke uddannede til at skulle stå foran et kamera.

Sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard

Annonce

Mere nervepirrende

Langfredag er det sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard, der popper op på skærmen. Hun står i Klosterkirken og sender direkte ud til dem, der kigger med. Ikke noget med en fotograf eller et professionelt kamera. Det er enkelt og foregår med en telefon.

- Det er faktisk mere nervepirrende end at skulle lave en almindelig gudstjeneste, for vi præster er ikke uddannede til at skulle stå foran et kamera. Det er noget helt nyt - vi gør det så godt, vi kan, siger Ane Helgestad Bjerregaard.

Beslutningen om at sende gudstjenesterne ud i folks stuer blev taget dagen efter, statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned.

- Vi vil gerne blive ved med at komme ud til folk. Vi synes, det er vigtigt, og vi synes også, det er vigtigt at være til stede på det normale tidspunkt for gudstjenesterne og være det live frem for at filme det på forhånd, siger sognepræsten.

Annonce

Duften og stemningen mangler

Oplevelsen er dog ikke helt den samme. I hvert fald ikke for Nanna Thorsen.

- Det er fuldstændig anderledes, for man kan ikke træde ind i kirken på samme måde, som man plejer. Der mangler duften, rummet og stemningen, siger hun.

Noget af oplevelsen kan man godt få med hjemmefra. Ane Helgestad Bjerregaard stod også for gudstjenesten Skærtorsdag, hvor der blandt andet var nadver, så hjemme ved Nanna Thorsen blev der fundet saftevand og chokoladeboller frem.

Til fredagens gudstjeneste er der Cheese Dippers - dem fra Den Leende Ko - på menuen. Der er ellers ikke meget at le af. Det første, Ane Helgestad Bjerregaard siger i videoen, er, at langfredag er en mørk, sort og trist dag. Den handler om korsfæstelsen af Jesus.

- Langfredag er speciel, for den er mere mørk og dyster, så den rører en på en anden måde. Gudstjenesterne handler tit om glædesbudskaber, men her er det menneskers ondskab over for hinanden, siger Nanna Thorsen.

Sådan kan du komme til gudstjeneste

Med lukkede kirker er der kommet mange muligheder for at opleve gudstjenester hjemme fra stuen.

Horsens Klostersogn sender live-gudstjeneste på sin Facebook-side både søndag og mandag klokken 10.30. Derudover kan man finde inspiration til at lave sit eget håbstræ og finde en video, hvor der fortælles om påsken i børnehøjde.

Voer Herreds Pastorats hjemmeside, Facebook-side og Youtube-kanal ligger der påskefortællinger fra de foregående dage, og søndag linkes der til gudstjenesten fra Aarhus Domkirke.

Det er også muligt at finde videoversioner af gudstjenester, andagter eller påskerefleksioner på hjemmesiderne for Klovborg Kirke, Hansted Kirke, Sønderbro Kirke, Torsted Sogn, Tyrsted Uth Sogne, Vor Frelsers Kirke og Vær & Nebel Sogne.

I fjernsynet kan man se gudstjeneste fra Viborg Domkirke søndag klokken 10 på DR1. TV Syd sender søndag klokken 14 fra Ribe Domkirke og klokken 16 fra Sct. Jacobi Kirke i Varde. Mandag er det klokken 14 fra Mølholm Kirke i Vejle og klokken 16 fra Gl. Haderslev Kirke.

I radioen sender P1 fra Københavns Domkirke både søndag og mandag klokken 10.

Annonce

Langsommelig på et hurtigt medie

Måske er det derfor meget godt, at gudstjenesten ikke er så lang. Det er en forkortet version på godt 20 minutter, der sendes ud via Facebook. Et helt bevidst valg fra præsterne i Horsens Klostersogn.

- Nogle ting er man fælles om i kirken, så det er svært og fungerer ikke rigtigt, når det kun er præsten. Vi holder det til de nødvendige elementer. Kort og præcist. Det er en vildt svær øvelse, for gudstjenester er langsommelige og skal være langsommelige. Det er meningen, at man skal give sig tid til at tænke. Men Facebook er et hurtigt medie, så her er det vigtigt, at vi ikke har spildtid, siger Ane Helgestad Bjerregaard.

Slutteligt i fredagens livevideo kan hun dog lige nå at fortælle, at der fra Klosterkirken også er digital gudstjeneste søndag med Naja Bisgaard Krogh og mandag med Peter Stentoft. Begge starter klokken 10.30 og kan ses via Horsens Klostersogns Facebook-side.

En Macbook på et klaver giver ikke samme lydmæssige oplevelse som at høre orglet spille inde i kirken. Foto: Morten Pape
En ekstra dimension til gudstjenesten i digitalt format er, at man kan sende et "like" eller en sur smiley undervejs. Foto: Morten Pape
Dørene til Klosterkirken er låst af for offentligheden, men det er inde bag murene, at sognepræsterne sender deres live-gudstjenester fra. Så virkelighedstro som muligt. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pandemier. Det er vores egen skyld

Horsens

Historisk stort grundsalg: DSV opfører Europas største logistikcenter i Horsens

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce