Rårup: Søndag skulle have været en festdag i Rårup Kirke med besøg af biskoppen, kirkekaffe og festivitas. Efter otte måneders renovering kunne kirken nemlig genåbne, men det blev i mindre format på grund af coronakrisen.
- Det er rigtig ærgerligt, at vi ikke kan holde en større fest, men på den anden side er det bare om at komme i gang med at bruge kirken, fortæller sognepræst Michael Hessellund Larsen, efter han for første gang i otte måneder holdt en gudstjeneste i kirken.
Synet, der mødte de knap 40 kirkegængere, var et noget andet end for otte måneder siden.
Når man kommer ind i rummet, er orglet det første, man møder. På dets plads bagerst i kirken er der nu et helt nyt rum afskærmet af et stort glasparti, der kan åbnes.
- Vi ved ikke helt, hvad det skal bruges til, måske konfirmandundervisning, og når vi har konfirmationer og lignende, så kan vi også sætte stole herind, forklarer Michael Hessellund Larsen.
Rårup Kirke
Altertavlen er fra 1602, men fik nye træfelter i 1930 efter indsamling på en basar i præstegårdshaven. Træfelterne er udført af C.J. Baumbach.
Renoveringsarbejdet begyndte 1. oktober sidste år.
Projektet har været undervejs i flere år og var beregnet til at vare seks måneder. I februar blev det dog forlænget.
Projektet har kostet 4,2 mio. kr., hvor af de 1,3 mio. kr. stammer fra en arv efter Gudrun Emilie Rasmussen, der testamenterede beløbet til udsmykning af kirken.
Altertavlen malet
Gulvet er nylagt med lysegule tegl, og teglene er en af årsagerne til, at projektet i første omgang blev forsinket en måned.
- Vi troede, at vi kunne genbruge nogle af de gamle tegl, men de var støb ned i beton, så derfor måtte vi have nye, fortæller menighedsrådsformand Hans Mikkelsen.
De nymalede kirkebænke er blevet forsynet med elvarme, så kirken hurtigt kan varmes op. Hele kirke er blevet kalket, og både et stort krucifiks og altertavlen er blevet malet.
Tavlen stod før næsten kun i rå træ, og det gjorde det vanskeligt at se, hvad den forestillede.
- Det, man lagde mærke til, var nogle engle på yderrammen, der var malet lyserøde. Det har altid irriteret mig, men nu kan man se, hvad selve tavlen forestiller, fordi Kristus-figuren og de andre figurer er blevet malet, og farven på englene tonet ned, forklarer Michael Hessellund Larsen.
Synligt menighedsråd
For både præst og menighedsråd har renoveringen handlet om at skabe et godt rum at holde gudstjeneste i, så kirkegængerne ikke sidder for langt fra hinanden, og musikken kan høres.
- Jeg er rigtig glad for, at rummet nu hænger mere sammen, lige fra man træder ind, til man ser altertavlen. Det er lige, så man bliver helt høj af det, forklarer Hans Mikkelsen.
Menighedsrådet og præsten havde håbet på, at genåbningen kunne have været en ekstra reklame for det kommende menighedsrådsvalg.
- Vi havde håbet, kirkerenoveringen kunne være et fremstød, for her er menighedsrådets arbejde jo virkelig blevet synligt, siger Michael Hessellund Larsen.
Han havde frygtet, at coronakrisen ville gøre, at endnu færre kom i kirke, når kirkerne så genåbnede, men det er ikke sket. Kirkegangen i pastoratet, der også rummer Klejs og Skjold kirker, er tilbage på niveauet før coronakrisen.
- Jeg håber også, at det, at Rårup Kirke er blevet sat i stand, kan trække endnu flere folk i kirke. De fleste i sognet er jo medlemmer af folkekirken, så de har været med til at betale for det her, siger Michael Hessellund Larsen.